Δοκιμάζεται στο πεδίο της Δανίας ο νέος καλλιεργητής TopDown της Väderstad

Κοινοποίηση:

H σουηδική Väderstad σε συνεργασία με την φινλανδική Valtra ξεκίνησαν έρευνα για την προσαρμογή της έντασης της γεωργίας στις ανάγκες κατά τόπων σημεία στο χωράφι, με τον νέο καλλιεργητή της Vaderstad TopDown να είναι στο προσκήνιο της μελέτης.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Οκτωβρίου 2024

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις του καλλιεργητή, που διαθέτει διαδικτυακές υπηρεσίες, προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες του εδάφους χρησιμοποιώντας έναν περιγραφικό χάρτη. Η μελέτη των δύο εταιρειών διεξάγεται σε ένα αγρόκτημα στην Βόρεια Δανία, όπου εξετάζονται διαφορετικά setups των ζωνών λειτουργίας του TopDown κάτω από διάφορες συνθήκες του υπεδάφους.

Στα πλαίσια της έρευνας, το TopDown αξιοποιεί τον περιγραφικό χάρτη, όπου κάθε ζώνη εργασίας του καλλιεργητή έχει ρυθμιστεί αυτόνομα, κάτι που σημαίνει ότι το βάθος εργασιών των δίσκων, των δοντιών, και των ισοπεδωτικών, καθώς και η πίεση του συσκευαστή προσαρμόζονται εκ νέου σε κάθε δοκιμαστική περιοχή. Άξιο αναφοράς είναι ότι κάθε πεδίο δοκιμών έχει πλάτος 32 μέτρα και αποτελείται από διαφορετικούς τύπους εδάφους, ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να επιβεβαιώσουν ποια ρύθμιση είναι η ιδανική για κάθε συνθήκη του χωραφιού.

Η επικεφαλής αγρονόμος της Väderstad, Nina Pettersson, τόνισε ότι σκοπός της έρευνας είναι να αποφασιστεί ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες για κάθε ζώνη εργασιών του καλλιεργητή, ώστε να αυξηθεί η απόδοση των σοδειών, και η καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου της καλλιέργειας σε διαφορετικά βάθη στην άνθιση των καλλιεργειών σε διάφορα είδη εδάφους.

Μετά την καλλιέργεια οι εταιρείες θα προχωρήσουν στη σπορά χειμερινών σιτηρών. Οι αγρονόμοι της Väderstad και της AGCO θα παρακολουθήσουν την πορεία της βλάστησης και των πρώτων ανθών το φθινόπωρο και θα αξιολογήσουν την ανάπτυξη των σοδειών και της συμπίεσης του εδάφους την ερχόμενη άνοιξη, ενώ η συλλογή των δεδομένων θα πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την σοδειά του επόμενου έτους.

Κατά την διάρκεια των δοκιμών στο χωράφι μελετήθηκαν, επίσης, τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων και της αποδοτικότητας του χωραφιού από το τρακτέρ. Ο Wolfram Hastolz, διευθυντής διαφήμισης του τμήματος γεωργικών εξοπλισμών της Väderstad ανέφερε ότι η εισαγωγή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους καλλιεργητές TopDown και Opus επιτρέπει στα μηχανήματα να αξιοποιήσουν περιγραφικούς χάρτες, ώστε να προσαρμόσουν αυτόματα τις ρυθμίσεις της μηχανής, δίνοντας στον αγρότη την δυνατότητα να καθορίσει από πριν την επιθυμητή λειτουργία των δίσκων, των δοντιών, των ισοπεδωτικών και του συσκευαστή σε κάθε σημείο του χωραφιού.

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του, τόνισε ότι οι αποφάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των μηχανών, πλέον, μπορούν να βασίζονται σε έναν χάρτη που δείχνει τον τύπο του υπεδάφους ή ακόμα και από την προσωπική εμπειρία του αγρότη σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του χωραφιού. Συγκεκριμένα, ο περιγραφικός χάρτης εναποθέτεται στο τερματικό ISOBUS του τρακτέρ, που με την σειρά του ενεργοποιεί το σύστημα Väderstad E-Control που ελέγχει τη μηχανή.

Η μελέτη των δύο σκανδιναβικών εταιρειών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αφού τα περισσότερα χωράφια παρουσιάζουν μια πληθώρα εδαφικών συνθηκών. Για παράδειγμα, στα πιο βαριά εδάφη είναι συνήθως δυσκολότερη η δημιουργία ενός σημείου σποράς, ενώ πιο ανάλαφρα εδάφη χρειάζονται πιο εντατική καλλιέργεια, αφού τείνουν να αυτό-συμπυκνώνονται. Συχνό λάθος αποτελεί η τάση όλες οι εργασίες στο χωράφι να πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, όμως, αν η καλλιέργεια προσαρμοστεί στις συνθήκες του εδάφους τότε υπάρχει η πιθανότητα να βελτιωθεί η υγεία του με ταυτόχρονη εξοικονόμηση καυσίμων. Η Pettersson ξεκαθαρίζει ότι οι εργασίες του εδάφους δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικές ούτε λίγες, αλλά θα πρέπει να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας, διασφαλίζοντας ότι διαταράσσουν το έδαφος όσο το δυνατόν λιγότερο, μειώνοντας σημαντικά πιθανές αρνητικές συνέπειες της καλλιέργειας, όπως η διάβρωση και η εξάτμιση της υγρασίας. Τα αποτελέσματα της χρήσης του περιγραφικού χάρτη στην έρευνα θα κοινοποιηθούν δημόσια από τις εταιρείες.

Πληροφορίες από world-agritech

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Με έγκριση για χρήση βιοκαυσίμου τρακτέρ, αλωνιστικές και ενσιρωτικές της Claas

Το υδρογονοκατεργασμένο φυτικό έλαιο (HVO) θα είναι στο εξής το πλέον το καύσιμο που θα μπορούν εναλλακτικά οι ιδιοκτήτες των υψηλού κυβισμού μηχανημάτων της Claas να χρησιμοποιούν, με τα τρακτέρ, τις αλωνιστικές και τις ενσιρωτικές με Stage V κινητήρα να έρχονται ήδη από τον Οκτώβριο του 2023 εφοδιασμένα με το συγκεκριμένο καύσιμο, εκ του εργοστασίου.

Eργασία ελάχιστης παρέμβασης με την τεχνολογία LiDAR στα χορτοδετικά Case

Η Case IH παρουσίασε τον αυτοματισμό αυτό στο Ορλάντο της Φλόριντα (2024 NCBA Cattle Con) και επιτρέπει τη λειτουργία χωρίς χέρια σε σταθερά μεγάλα τετράγωνα χορτοδετικά ανεξάρτητα από το επίπεδο εμπειρίας του χειριστή.

Bαθύτερη εργασία για ίδια δύναμης έλξης με Väderstad Marathon Edge 50/80

Η Väderstad παρουσιάζει το νέο στέλεχος 50/80 χλστ. Marathon Edge για τη σειρά καλλιεργητών της. Χάρη στο σχήμα του, το Marathon Edge έχει υψηλή ικανότητα αναζήτησης χώματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με ένα τυπικό στέλεχος.