Τα καινοτόμα ελαστικά VF της Continental κλειδί για την αγροτική βιωσιμότητα

Κοινοποίηση:

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η μακροπρόθεσμη διασφάλιση του φαγητού και η οικονομική σταθερότητα για τις αγροτικές κοινωνίες  αποτελούν ανάγκη για την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα.

Όπως δείχνει η μελέτη της Continental «Η Γεωργία σε Μετάβαση» οι αγρότες είναι έτοιμοι να στραφούν προς την βιώσιμη και αποτελεσματική γεωργία, όμως έχουν ανάγκη από σύγχρονες τεχνολογίες, και ιδιαίτερα από ανθεκτικό και αποτελεσματικό εξοπλισμό που προστατεύει το έδαφος και εξοικονομεί μακροπρόθεσμα χρήματα στους παραγωγούς. Την λύση στο θέμα αυτό έρχεται να δώσει η Continental με καινοτόμα λάστιχα που ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις και «στρώνουν» στους αγρότες τον δρόμο για μια πιο βιώσιμη και πιο ελκυστική οικονομικά αγροτική παραγωγή.

Το θέμα της βιωσιμότητας είναι ένα σημαντικό ζήτημα που είναι πάντα παρών στις συζητήσεις γύρω από την γεωργία. Η επίτευξη της στην πράξη, όμως, είναι ένα αρκετά πολύπλοκη, παρά την επίγνωση των αγροτών για πρακτικές οργανικής καλλιέργειας. Ενθαρρυντικό, πάντως, είναι πως όπως δείχνει η προαναφερθείσα έρευνα της Continental που διεξήχθη σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο σε θέματα της αγοράς Innofact AG το φθινόπωρο του 2023, οι αγρότες είναι πρόθυμοι να δουν τον πρωτογενή τομέα σε μια βιώσιμη εποχή.

Εντούτοις, οι αγρότες ταλανίζονται από διαρκώς περισσότερη πίεση. Τα αυξανόμενα κόστη παραγωγής, κυρίως λόγω της ανοδικών τάσεων των τιμών των χημικών και των καυσίμων, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό τους. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές και καταστήματα πώλησης φαγητού ανεβάζουν διαρκώς τα στάνταρ στην ποιότητα των προϊόντων, την βιωσιμότητα και την ένδειξη προέλευσης τους, απαιτώντας ακόμα περισσότερες επενδύσεις σε τεχνολογίες και αυξάνοντας τις παραγωγικές διαδικασίες. Η ανάγκη για καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων γης σε όλο και μικρότερο χρονικό διάστημα καθιστά αναγκαία την υιοθέτηση πρακτικών καλλιέργειας ακριβείας και σύγχρονων τεχνολογιών.

Για τους λόγους αυτούς οι αγρότες χρειάζονται στήριξη, αφού όπως δείχνει η έρευνα ένας στους τρείς θα ήθελε να αναβαθμίσει τα αγροτικά μηχανήματα που διαθέτει, ώστε να χρησιμοποιούν τεχνολογίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, και να αποφύγουν την ανάγκη για νέες ακριβές αγορές, ήτοι έχουν ανάγκη την στήριξη από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, όπως είναι η Continental.

Αξιοπιστία παρά την αβεβαιότητα: ο κατάλληλος εξοπλισμός για κάθε πρόκληση

Οι παραπάνω δυσκολίες έχουν αναγκάσει τους αγρότες να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι στην εργασία τους, με τις συνθήκες του εδάφους, τα φυσικά φαινόμενα και τον καιρό να καθιστούν αβέβαιη την καθημερινότητα τους. Προκειμένου να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την εργασία τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και σε μια σταθερή ποιότητα, τα μηχανήματα και οι τεχνολογίες θα πρέπει να λειτουργούν άψογα και να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αναπάντεχες προκλήσεις.

Ως εκ τούτου ο αξιόπιστος και αποτελεσματικός εξοπλισμός είναι αναγκαίος, ιδίως όσον αφορά την βιωσιμότητα. Όπως δείχνει η έρευνα της Continental , η μεγάλη διάρκεια  «ζωής», όπως η μακροχρόνια ανθεκτικότητα και η αντίσταση σε κοψίματα όσον αφορά τα λάστιχα των αγροτικών οχημάτων αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο, όσον αφορά τον εξοπλισμό, για το 62% των αγροτών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπλέον, περίπου το 68% των αγροτών απάντησαν πως η ποιότητα και η οικονομική προσιτότητα των προϊόντων είναι πολύ ή έστω εν μέρει σημαντική για την καθημερινή τους εργασία, ενώ το 64% δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των τεχνολογιών όταν αγοράζουν εξοπλισμό.

Για τον λόγο αυτό η Continental προχώρησε στην παραγωγή ελαστικών για αγροτικά μηχανήματα που χαρακτηρίζονται από την μεγάλη τους ανθεκτικότητα και την στιβαρότητα τους. Πέρα από το μεγαλύτερο βάρος που μπορούν να σηκώσουν ακόμα και με χαμηλή πίεση αέρα, παρέχουν ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα. Ως εκ τούτου δίνουν στους αγρότες σημαντική βοήθεια ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών ή της επιφάνειας του εδάφους, καθιστώντας την καλλιέργεια όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη και αποτελεσματική.

Οικονομικό κόστος εναντίον ποιότητας: γιατί οι επενδύσεις στη βιωσιμότητα αποδίδουν

 Παρότι τα ελαστικά της Continental προωθούν την γεωργία ακριβείας, οι αγρότες πάλι καλούνται να αντισταθμίσουν την ποιότητα και την βιωσιμότητα με τις πιέσεις της ακρίβειας. Από την μια πλευρά θέλουν να υιοθετήσουν βιώσιμες λύσεις και από την άλλη αυτές συνήθως κοστίζουν περισσότερο, όπως φαίνεται και από την μελέτη της Continental.

Συγκεκριμένα, το 72% των αγροτών δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι το αυξανόμενο κόστος, με τα έσοδα τους να συρρικνώνονται στις παγκόσμιες αγορές, την ώρα που τα ενεργειακά κόστη, και τα έξοδα των λιπασμάτων και του προσωπικού αυξάνονται, καθιστώντας την τιμή των τεχνολογιών και των μηχανημάτων το πρώτο κριτήριο που εξετάζουν, όταν καλούνται να αγοράσουν νέο εξοπλισμό.  Το 64% των αγροτών, μάλιστα, δήλωσε πως αναμένει τους συνεταίρους τους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας να τους παρέχουν προσιτές τιμές για νέα μηχανήματα και εξοπλισμό.

Δεν είναι, όμως μόνο το αγοραστικό κόστος που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τους αγρότες, αλλά και τα μακροπρόθεσμα έξοδα και το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας (TCO). Περαιτέρω, πάντα λαμβάνονται υπόψιν τα λειτουργικά έξοδα και οι δαπάνες για την συντήρηση. Για αυτό παρότι τα premium ελαστικά της Continental είναι συνήθως πιο ακριβά από αυτά των ανταγωνιστών τους, μακροχρόνια θα εξοικονομήσουν στους αγρότες αρκετά χρήματα. Οι στιβαρές κατασκευές, ο βέλτιστος σχεδιασμός των σφαιριδίων και της ζώνης των ελαστικών και ένα πιο ευέλικτο περίβλημα διασφαλίζουν την ανθεκτικότητα τους, αυξάνουν την διάρκεια «ζωής» τους και ως εκ τούτου μεγιστοποιούν την αποτελεσματικότητα των ελαστικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεχνολογία N.flex, που προσφέρει ελαστικότητα στα σφαιρίδια και στο πλευρικό τοίχωμα των ελαστικών χάρη στα υλικά από νάιλον και ως εκ τούτου επισφραγίζει την μέγιστη κατανομή ισχύος και τις καλύτερες παραμορφώσεις.  Τα χαμηλότερα κόστη επισκευής, o χαμηλότερος χρόνος διακοπής λειτουργίας και η μειωμένη ανάγκη για ανταλλακτικά διασφαλίζουν ότι η ακριβότερη επένδυση των αγροτών θα είναι επιτυχημένη, καθιστώντας την στροφή στη βιωσιμότητα πιο ελκυστική από οικονομική άποψη.

Βιωσιμότητα με γνώμονα το μέλλον μέσω της προστασίας του εδάφους

Κλειδί για την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα δεν αποτελεί μόνο το οικονομικό κίνητρο, αλλά και η προστασία του εδάφους, με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, την χαμηλότερη ποιότητα και την συμπίεση του εδάφους να αποτελούν «αγκάθι» για τους αγρότες. Αυτά τα προβλήματα οδηγούν στην άνθιση φυτών κατώτερης ποιότητας, αφού απορροφούν λιγότερα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας αναπόφευκτα στις μειωμένες αποδόσεις.

Τα τελευταία χρόνια μειωμένη είναι και η ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό, έχοντας ως αποτέλεσμα την διάβρωση και την ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, καθιστώντας έκδηλη την σημασία της καλής ποιότητας του υπεδάφους για την επίτευξη μιας πιο αποτελεσματικής και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας.

Η βιώσιμη διαχείριση του εδάφους αποτελεί βασικό προβληματισμό των αγροτών, με την έρευνα της Continental να δείχνει πως η ποιότητα του εδάφους είναι πρωταρχικής σημασίας για το 69% των αγροτών. Επίσης, περίπου 4 στους 10 αγρότες που συμμετείχαν στην μελέτη αναφέρουν πως τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού είναι κομβικά, ως προς ένα πιο ανάλαφρο σχεδιασμό και την συμπίεση του εδάφους.

Τα premium ελαστικά της Continental διαθέτουν καινοτόμες τεχνολογίες ειδικά σχεδιασμένες για την προστασία τους εδάφους, όπως την επιλογή οδήγησης με χαμηλή πίεση αέρα χάρη στην τεχνολογία VF που μειώνει σημαντικά την συμπίεση του εδάφους. Σε σχέση με ένα τυπικό ελαστικό, τα VF μπορούν να κουβαλήσουν περίπου 40% περισσότερο βάρος στα ίδια επίπεδα πίεσης ή το ίδιο βάρος με περίπου 40% λιγότερη πίεση. Τρεις πτυχές ξεχωρίζουν εδώ:

-Η πιο πλατιά και ισχυρή ζώνη κάτω από το πέλμα και η πιο σταθερή περιοχή του ώμου των ελαστικών αυξάνουν την ισχύ και την ανθεκτικότητα των ελαστικών VF.

-Η βελτιωμένη γεωμετρία βελτιώνει την εκτροπή των σφαιριδίων και του πλάγιου τοιχώματος.

-Τα υλικά νάιλον που αξιοποιεί η τεχνολογία N.flex δίνει στην περιοχή των σφαριδίων και του πλάγιου τοιχώματος μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να αποφεύγουν τις ανώμαλες διαδρομές και να επιστρέφουν άμεσα στο αρχικό τους σχήμα.

Η τεχνολογία αυτή είναι ενσωματωμένη στα premium ελαστικά της Continental, VF TractoMaster, VF TractoMaster Hybrid και VF CombineMaster.

Ο δρόμος για την οικολογική γεωργία

Είναι προφανές ότι οι αγρότες είναι ανοιχτοί στην μετάβαση προς μια βιώσιμη και πιο αποτελεσματική γεωργία, όμως χρειάζονται βοήθεια ώστε να την επιτύχουν. Εξάλλου, δεν είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και των νομοθετών και των τεχνολογικών εταιρειών όπως η Continental.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες ελαστικών δεν είναι παρά μόνο μια από τις πολλές δράσεις που οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν και πρέπει να υιοθετήσουν για να στηρίξουν τους αγρότες στην προσπάθεια για στροφή στην πιο βιώσιμη και αποτελεσματική γεωργία. Ιδιαίτερα κρίσιμοι είναι οι τρεις παρακάτω ενέργειες: 1) η αξιοπιστία των ελαστικών ώστε να μειώσει την περίοδο διακοπής λειτουργίας και τις ακριβές επισκευές ή νέες αγορές. 2) η βέλτιστη σχέση απόδοσης-τιμής και 3) ο φιλικός προς το έδαφος σχεδιασμός για τη μείωση της συμπίεσης του εδάφους και την διατήρηση υψηλών αποδόσεων.

Ως ένας ισότιμος συνέταιρος, η Continental αναγνωρίζει την ευθύνη της και ήδη συνεργάζεται στενά με αγρότες, όπως τον Samuel Guggisberg που δραστηριοποιείται Ελβετία και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της καθημερινότητας στο χωράφι, για τον από κοινού σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων για την βιώσιμη μετάβαση του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, ευέλικτα και στιβαρά ελαστικά όπως τα TractorMaster και των παντός τύπου Tractor85 της Continental είναι αξεπέραστα όσον αφορά την αποτελεσματική εργασία.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Η γαλλική έκθεση SIA’PRO πιθανώς η «αναγεννημένη» εκδοχή της SIMA

Η ιστοσελίδα La France Agricole αναφέρει ότι η SIA’PRO είναι μια νέα έκθεση αγροτικών μηχανημάτων και αγροτικών ρομπότ, που θα λάβει χώρα στο εκθεσιακό κέντρο Le Bourget στα βόρια του Παρισιού και πιθανώς αποτελεί το διάδοχο της SIMA.

Η Kubota αποκαλύπτει το Agri Concept στην έκθεση CES 2024 του Λας Βέγκας

Η Kubota στην πρόσφατη CES 2024 στο Λας Βέγκας βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το μακροπρόθεσμο όραμά της «GMB2030». Το νέο όχημα Agri Concept αποτελεί μέρος του μέλλοντος της γεωργίας που οραματίζεται η Kubota, η οποία φέτος γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας στην ευρωπαϊκή αγορά.