Το πετρελαιοκίνητο ρομπότ Trektor της Sitia κατάλληλο για πληθώρα εφαρμογών

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

To σύγχρονο ρομποτικό μηχάνημα της Sitia έχει ισχυρή παρουσία στην έκθεση ρομπότ FIRA της Τουλούζης, αφού ξεχωρίζει για την ικανότητα να εργάζεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το Trektor είναι αρκετά ενδιαφέρον ρομποτικό γεωργικό μηχάνημα, αφού όχι μόνο διακρίνεται για την προσαρμοστικότητά του αλλά είναι διαθέσιμο και σε τρία συγκεκριμένα μεγέθη, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των παραγωγών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Μαΐου 2024

Εξοπλισμένη με το δικό της τμήμα καινοτομίας ρομποτικής, η Sitia έχει αναπτύξει το γεωργικό ρομπότ Trektor, το οποίο είναι σε θέση να εργάζεται αυτόνομα όχι μόνο σε στενούς και φαρδείς αμπελώνες, αλλά και στην κηπουρική και τη δενδροκομία χάρη στη δυνατότητα να μεταβάλλει τόσο το μεταξόνιο όσο και το ύψος του από το έδαφος, λειτουργώντας είτε πάνω στην καλλιέργεια είτε ανάμεσα στις σειρές.

Το Trektor, το οποίο κινείται από έναν υβριδικό-πετρελαιοηλεκτρικό κινητήρα που μειώνει την κατανάλωση έως και 60% σε σύγκριση με ένα συμβατικό τρακτέρ ίδιας ισχύος, μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να εκτελεί πολλές επαναλαμβανόμενες εργασίες ανεξάρτητα, από την καλλιέργεια του εδάφους έως τον ψεκασμό, χρησιμοποιώντας τα συνήθη γεωργικά εργαλεία που μπορεί να μεταφέρει χάρη σε έναν τυπικό σύνδεσμο τριών σημείων CAT II και υδραυλικά σημεία πρόσδεσης πίσω και μεταξύ των τροχών. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα αισθητήρων επιτρέπει στο Trektor να λειτουργεί με ασφάλεια, καθοδηγούμενο από ένα σύστημα GPS RTK.

Tο Trektor αποτελεί απάντηση στις πραγματικές προκλήσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της βελτιστοποίησης της παραγωγικότητας και της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι το πρώτο αυτόνομο τρακτέρ που είναι ευέλικτο ως προς τις εργασίες, τις καλλιέργειες και τα εργαλεία και έτοιμο για μελλοντικά εργαλεία.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εργαστεί σε διάφορες καλλιέργειες (αμπελοκαλλιέργεια – στενά αμπέλια, πλατιά αμπέλια, κηπουρική, υπαίθρια καλλιέργεια λαχανικών και δενδροκομία) και να εκτελέσει πολυάριθμες επαναλαμβανόμενες εργασίες (όργωμα, ψεκασμός, σκαλίσματα κ.λπ.).

Ο ηλεκτροκινητήρας του, ο οποίος επαναφορτίζεται από μια ενσωματωμένη γεννήτρια, βοηθάει το όχημα στο να εργάζεται μόνο του για 24 ώρες, ενώ η πιστοποιημένη με CE τεχνολογία του προσφέρει την ασφάλεια των αγροτών και των καλλιεργειών τους.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Σε σειρά αναβαθμίσεων και λανσάρισμα νέου μοντέλου Lexion προχωρά η Claas

Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το λανσάρισμα της πρώτης θεριζοαλωνιστικής Claas Lexion η κορυφαία κατασκευαστής αγροτικών μηχανημάτων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο λανσάρισμα του νέου μοντέλου 8500/8500 Terra Trac. Παράλληλα, τα, ήδη, υπάρχοντα Lexion 7500, Lexion 8700 και Lexion 6800 θα αναβαθμιστούν με νέους κινητήρες MAN.

Πρωτοποριακή επίδειξη αγροτικών ελαστικών Galaxy στη Λάρισα από I.Θεοδωρίδη

Ένα πρωτοποριακό field day διοργάνωσε η θυγατρική της Yokohama Atg, Galaxy, σε συνεργασία με την αποκλειστική αντιπρόσωπο της στην Ελλάδα, Ι. Θεοδωρίδης Ελαστικά στη Λάρισα την Πέμπτη 10 Ιουλίου, το οποίο τα είχε όλα: επίδειξη δυνατοτήτων, ζωντανή δοκιμασία ολίσθησης και συμβουλές από κορυφαία στελέχη της εταιρείας που βρίσκονταν στο χώρο.

Καινοτόμα λύση εξαπόλυσης ωφέλιμων αρπακτικών με drone από Andermatt – Anthesis και ΑΣ Ζαγοράς

Την κάλυψη 30 στρεμμάτων οπωρώνων σε μικρό χρονικό διάστημα για αντιμετώπιση του τετράνυχου των μηλιών πέτυχαν Andermatt-Anthesis και Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, χρησιμοποιώντας μια καινοτόμα λύση εξαπόλυσης ωφέλιμων μακροοργανισμών με drones. Έτσι, πέτυχαν σημαντική εξοικονόμηση σε χρόνο και εργατικά, πετυχαίνοντας ομοιόμορφη, γρήγορη εγκατάσταση και εξάλειψη του τετράνυχου.

Προτεινόμενα

Έσπασε τα κοντέρ σε εξοικονόμηση καυσίμων στις ανεξάρτητες δοκιμές του DLG το κορυφαίο τρακτέρ Fendt 620 Vario

Κορυφαίες αποδόσεις κατέγραψε στις ανεξάρτητες δοκιμές DLG PowerMix το Fendt 620 Vario, ήτοι το κορυφαίο μοντέλο της σειράς 600 Vario. Το καινοτόμο τρακτέρ διέπρεψε από άποψη απόδοσης και κατανάλωσης καυσίμων, αλλά και στους 14 κύκλους δοκιμών του κέντρου DLG.