Steyr και TU Wien μαζί για το 4140 Expert CVT υδρογόνου με στόχο τη βιωσιμότητα

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Το πρότζεκτ TU Wien για το τρακτέρ κυψελών καυσίμου υποστηρίζεται από την CNH, η οποία ουσιαστικά τροποποίησε για το FCTRAC ένα STEYR 4140 Expert CVT. Αυτό συμπληρώνεται από το BioH2Module για ολοκληρωμένη βιωσιμότητα.

Σε συνεργασία με μηχανικούς του εργοστασίου τρακτέρ της CNH στο St. Valentin και του TU Wien, ένα καινοτόμο πρωτότυπο τρακτέρ STEYR με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου έκανε πρόσφατα το δημόσιο ντεμπούτο του. Το FCTRAC αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός εθνικού ερευνητικού έργου που χρηματοδοτήθηκε από την Αυστριακή Υπηρεσία Προώθησης της Έρευνας (FFG) και είχε επικεφαλής το Ινστιτούτο Κινητήρων και Τεχνολογίας Αυτοκινήτων (IFA) του TU Wien.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Ιουλίου 2024

Βασισμένη σε ένα τρακτέρ Steyr 4140 Expert CVT, η ανάπτυξη ήταν μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ της ομάδας μηχανικών της CNH με έδρα το St. Valentin και των εταίρων τους στο έργο από την επιστήμη και τη βιομηχανία, οι οποίοι συνεργάστηκαν για το σχεδιασμό, τη δημιουργία και τη δοκιμή του τρακτέρ και της μονάδας ισχύος κυψελών υδρογόνου.

Ο στόχος του πρότζεκτ Steyr FCTRAC για το τρακτέρ κυψελών υδρογόνου δεν ήταν άλλος από τη βιωσιμότητα, μέσω μιας μονάδας BioH2Module που αναπτύχθηκε για να συμπληρώσει το τρακτέρ. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η μονάδα παράγει υδρογόνο από βιογενείς πρώτες ύλες και υπολείμματα, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται 15-16 κιλά ξηρής βιομάζας για την παραγωγή υδρογόνου που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 λίτρα πετρελαίου. Η μονάδα ισχύος εκπέμπει μόνο υδρατμούς και δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός όσον αφορά την ισχύ, με το τρακτέρ να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των γεωργικών εργασιών με τον ίδιο τρόπο όπως ένα αντίστοιχο πετρελαιοκίνητο.

Το FCTRAC, το οποίο διαθέτει μπαταρία υψηλής τάσης 14 kWh και ηλεκτρικό σύστημα 400 V, αναπτύσσει 95 kW, ισχύς που αντιστοιχεί σε εκείνη που αποδίδει το πετρελαιοκίνητο. Η κυψέλη καυσίμου και τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης αντικαθιστούν τον πετρελαιοκινητήρα, ενώ η δεξαμενή καυσίμου αντικαθίσταται από ένα σύστημα αποθήκευσης συμπιεσμένου υδρογόνου και μια μπαταρία υψηλής τάσης.

«Το Steyr FCTRAC προσέλκυσε το ενδιαφέρον πρόσφατα στο παλάτι Schönbrunn στη Βιέννη, όπου πραγματοποιήθηκε η απονομή του Αυστριακού Κρατικού Βραβείου Τεχνολογίας, για το οποίο το FCTRAC ήταν υποψήφιο στην κατηγορία «Τεχνολογίες κινητικότητας», ένα τμήμα που τιμά τις πρωτοποριακές αυστριακές τεχνικές καινοτομίες», λέει ο Marco Lombardi, επικεφαλής των εμπορικών σημάτων Case IH και Steyr (EMEA).

«Η κατηγορία επικεντρώνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη βιώσιμων, κλιματικά ουδέτερων και ευφυών τεχνολογιών κινητικότητας. Είχαμε τη χαρά να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο, μαζί με την TU Wien, στην ανάπτυξη του FCTRAC και ήταν τιμή μας να συμμετέχουμε στην τελετή. Αυτό το τρακτέρ όχι μόνο ενσαρκώνει το βιώσιμο μέλλον για το οποίο αγωνίζεται ο κλάδος μας, αλλά και εδραιώνει τη θέση της CNH ως ηγέτη στις καινοτομίες εναλλακτικών καυσίμων. Ανυπομονούμε να εργαστούμε περαιτέρω σε αυτό το πολύ συναρπαστικό έργο», κατέληξε λέγοντας ο ίδιος.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Grimme αναβαθμίζει την αυτοκινούμενη REXOR 6300 με καινοτόμες προσθήκες

Η τελευταία γενιά της έξι σειρών μηχανής τεύτλων REXOR 6300 με χωρητικότητα 45 m³ είναι εξοπλισμένη με την τελευταία γενιά καμπίνας, με βοηθητική μονάδα ελέγχου IBX 200 ISOBUS αριστερό υποβραχιόνιο της καμπίνας, ενώ ο κινητήρας έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη συντήρηση και προσβασιμότητα.

Η αποκλειστική δοκιμή του Deutz-Fahr 6190 TTV στο profi Σεπτεμβρίου

Το 6190 TTV είναι το μικρότερο μοντέλο της τελευταίας σειράς 6 TTV που παρουσίασε η Deutz-Fahr το 2021. Κάτω από αυτά τα πράσινα πλαστικά υπάρχει ένα μέρος νέων εξαρτημάτων που παίρνουν τον πρώτο τους αέρα, μαζί με κάποια πιο παλιά στοιχεία. Πώς «το νέο και το παλιό» συνεργάζονται στην αποκλειστική αυτή δοκιμή;

Προτεινόμενα

Σπορά σουσαμιού έξω από τη Θήβα με το Robotti

Την εποχή της ροµποτικής στη γεωργία έρχεται να εισάγει η Γ.Ι Αντωνάκης ΑΕ µε τις πρώτες δοκιµές στην Ελλάδα του αυτόνοµου φορέα εργαλείων Robotti που κατασκευάζει η εταιρεία Agrointelli στη ∆ανία και διαθέτει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Απέσπασε iF Design Award η πανίσχυρη ναυαρχίδα Quadtrac 715 της Case IH

Η αισθητική και η λειτουργικότητα φαίνεται πως, όταν συνδυάζονται αναγνωρίζονται, αφού εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών, που εστιάζουν τόσο στα καινοτόμα χαρακτηριστικά όσο και στην εμφάνιση πλέον. Ζωντανό παράδειγμα το θηριώδες Case IH Quadtrac 715, που τιμάται με το διεθνές «iF Design Award».

Το FieldOps της Steyr με σημαντική οφέλη από τη συλλογή δεδομένων στο πεδίο

Η Steyr, ακολουθώντας τις ομόσταβλες του ομίλου, λανσάρει μια εφαρμογή διαχείρισης δεδομένων αγροκτήματος, πεδίου και μηχανημάτων, με στόχο να διευκολύνει την ανάλυση και τη λήψη αποφάσεων των αγροτών με βάση τη συλλογή δεδομένων όχι μόνο από τα τρακτέρ Steyr αλλά και από όλα τα συνδεδεμένα μηχανήματα του στόλου μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, ανεξάρτητα από τη μάρκα τους.