Σε ανοικτή επικοινωνία με τον χειριστή οι καμπίνες του μέλλοντος από την Claas

Κοινοποίηση:

Η εταιρεία σχεδιάζει την καμπίνα του μέλλοντος για τρακτέρ και μηχανήματα συγκομιδής όπως αποδεικνύεται από τα πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στην Agritechnica 2023, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Καινοτομίας, Cab 4.0 και Cab10 Future, δύο προοπτικές για το πώς θα εργάζονται οι άνθρωποι στην ύπαιθρο αύριο.

Η έλευση της αυτοματοποίησης έχει απαλλάξει τους αγρότες από διάφορες εργασίες που έπρεπε προηγουμένως να διαχειριστούν, μια μετατόπιση που έχει μετατοπίσει και το «κέντρο βάρους» της εργασίας από το τρακτέρ στο γραφείο, μειώνοντας τελικά τον ελεύθερο χρόνο του αγρότη, καθώς πρέπει να διαχειριστεί και τα δύο περιβάλλοντα εργασίας.

Η συνεχής βελτίωση των λύσεων αυτοματισμού θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ενδιαφέρουσα λύση για τη βελτιστοποίηση του χρόνου εργασίας, επιτρέποντας στον αγρότη να εκτελεί εργασίες γραφείου απευθείας στην καμπίνα, όπως αναφέρει αλλά και οραματίζεται η ίδια η Claas, δείχνοντάς μας μάλιστα το εν δυνάμει πρότζεκτ της.

Το ερευνητικό έργο «Cab 4.0 – OnField» βασίζεται στις τελευταίες τεχνολογίες, όπως η καθοδήγηση με joystick, η παρακολούθηση του χειριστή και η παρακολούθηση με τα μάτια, για να δείξει πώς θα μπορούσε να είναι ο χώρος εργασίας του μέλλοντος. Έτσι, είναι δυνατόν να προβλεφθεί πώς οι καμπίνες θα είναι εξοπλισμένες με σύνδεση στο Διαδίκτυο και διάφορες διεπαφές ανθρώπου-μηχανής, όπως κάμερες, head-up displays, οθόνες, πληκτρολόγια και πολλά άλλα, τα οποία είναι σε θέση να παρακολουθούν συνεχώς το επίπεδο απασχόλησης του χειριστή, δημιουργώντας έτσι αμφίδρομη επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα είναι σε θέση να καταλάβει πότε ο χειριστής είναι απασχολημένος, προτείνοντας εργασίες ή εναλλακτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν για τη βελτιστοποίηση του χρόνου.

Αμφίδρομη επικοινωνία με το χειριστή

Η Claas έχει σκεφτεί την παρουσία ενός εικονικού βοηθού στην καμπίνα, υποστηριζόμενου από έναν ανιχνευτή ματιών στην οροφή, ο οποίος μιλάει στον χειριστή σε περίπτωση ενδείξεων κόπωσης και συνιστά τις κατάλληλες ενέργειες. Για μέγιστη άνεση στην καμπίνα, υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα επιλογής τριών θέσεων καθισμάτων με το πάτημα ενός κουμπιού. Η κύρια θέση είναι με το κάθισμα «μπροστά» σε λειτουργία εργασίας, αλλά η περιστροφή προς τα αριστερά μεταβαίνει σε λειτουργία χαλάρωσης, στην οποία ο χειριστής μπορεί να εκτελέσει ελαφρές ασκήσεις για να ενεργοποιήσει το σώμα του ή να βρει πληροφορίες σχετικά με τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες, να παρακολουθήσει σεμινάρια ή να εκτελέσει προσωπικές εργασίες απευθείας στην οθόνη head-up.

Η τρίτη λειτουργία, η λεγόμενη λειτουργία «γραφείου» με το κάθισμα στραμμένο προς τα δεξιά, επιτρέπει στον χειριστή να βλέπει ευκολότερα την οθόνη στο δεξί παράθυρο, ενώ είναι επίσης δυνατή η τοποθέτηση ενός φορητού tablet με trackpad μεταξύ των μπράτσων για την εκτέλεση εργασιών γραφείου, όπως η αλληλογραφία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο ή ο σχεδιασμός, η τεκμηρίωση και ο έλεγχος των εργασιών στο σύστημα διαχείρισης του αγροκτήματος.

Σχεδιασμένη για μηχανήματα συγκομιδής, η μονάδα Cab 4.0 είναι επίσης αποτελεσματική από άποψη ασφάλειας, χάρη στην αυτόματη παρακολούθηση της μπροστινής ζώνης και το σύστημα που ενημερώνει έγκαιρα τον χειριστή για κάθε εμπόδιο που εντοπίζει το σύστημα παρακολούθησης της μπροστινής ζώνης, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στη λειτουργία εργασίας και να επιβλέπει την οδήγηση του μηχανήματος.

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες

Οι εταιρείες και τα ιδρύματα που συμμετέχουν στο πρότζεκτ είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης (ιδίως το Ινστιτούτο Ανθρώπινης και Βιομηχανικής Μηχανικής και το Ινστιτούτο Κινητών Μηχανημάτων), το Ινστιτούτο Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Hohenheim, η InMach Intelligente Maschinen GmbH, η Budde Industrie Design GmbH και η Claas Selbstfahrende Erntemaschinen GmbH. Επιπλέον, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας χρηματοδότησε το έργο σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές χρηματοδότησης για τα «Γεωργικά συστήματα του μέλλοντος».

Το πρότζεκτ CAB10 FUTURE

Με το Cab10 Future, η Claas απευθύνεται σε δύο σημαντικές σειρές προϊόντων που έχουν όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις όσον αφορά την αυτοματοποίηση, την εργονομία, την ασφάλεια και την άνεση. Στο CAB10Future, το κάθισμα μπορεί να περιστραφεί κατά 60 μοίρες προς κάθε κατεύθυνση και ο έξυπνος φωτισμός κάνει το περιβάλλον εργασίας πιο χαλαρό, μιλώντας για τρακτέρ αυτή τη φορά.

Στο εσωτερικό της καμπίνας υπάρχουν μεγάλες οθόνες στην μπροστινή περιοχή για πλήρη ψηφιοποίηση και ολόκληρος ο θάλαμος θα κατασκευαστεί με βιώσιμο τρόπο, με τις μονάδες που υπόκεινται σε φθορά να αντικαθίστανται εύκολα, ενώ θα κατασκευάζονται με ανακυκλωμένα υλικά. Η απόλυτη ορατότητα σε όλο το περιβάλλον εξασφαλίζεται από τις κολώνες Α, οι οποίες είναι «διαφανείς» χάρη στην παρουσία καμερών και οθονών που αντανακλούν το περιβάλλον, ενώ η πλήρης αυτοματοποίηση του μηχανήματος επιβεβαιώνεται από την απουσία της κολόνας του τιμονιού, απελευθερώνοντας τη θέα μπροστά από τον χειριστή. Τέλος, το πακέτο εξωτερικού φωτισμού 360 μοιρών απλοποιεί την επικοινωνία με άλλα μηχανήματα.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα