Συνεργασία PJ Condellis S.A. και Raven για νέας γενιάς αυτοματισμούς στο χωράφι

Κοινοποίηση:

του Λεωνίδα Λιάμη

Αισθητήρες διαφορικής λίπανσης και φυτοπροστασίας σε πραγµατικό χρόνο, GPS µε µηδενική απόκλιση, συστήµατα µίξης ψεκαστικού υγρού σε συνδυασµό µε χειριστές δόσης ανά ακροφύσιο, αυτόµατα πλοήγηση παρελκοµένων, µέχρι κι εφαρµογές τηλεµατικής για διαχείριση στόλου.

Είναι ορισµένες από τις λύσεις ευφυούς γεωργίας, µε τις οποίες η P J Condellis S.A. και ο τεχνολογικός κολοσσός της «Raven», ενισχύουν τη «φαρέτρα» του Έλληνα παραγωγού, στη δύσκολη «µάχη» που δίνει να διατηρήσει βιώσιµη και αειφορική την εκµετάλλευσή του.

«Οι αγρότες θα πρέπει να προχωρήσουν σε τέτοιες λύσεις εάν θέλουν να µειώσουν το κόστος παραγωγής, που αυξάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ οι τιµές των προϊόντων παραµένουν ίδιες και ταυτόχρονα να αυξήσουν και την παραγωγικότητά τους. Η µείωση του κόστους είναι ο µόνος τρόπος για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, οπότε θα πρέπει συσσωρευτικά να βρουν διάφορες λύσεις, λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, αξιοποιώντας, µεταξύ άλλων, και τη γεωργία ακριβείας», ανέφερε ο Χαράλαµπος Μαυρίδης, γενικός διευθυντής της P J Condellis S.A..

Μιλώντας σε εκδήλωση, που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Τρίτη 17 Σεπτεµβρίου, στις εγκαταστάσεις της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, για την επίσηµη παρουσίαση της συνεργασίας της P J Condellis S.A. µε τη θυγατρική του οµίλου CHN, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι ήδη τέτοιες τεχνολογίες έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι από τους µεγάλους Έλληνες παραγωγούς και πως η πρόκληση, εφεξής, είναι να µπουν στο «παιχνίδι πιο ζεστά» και οι µικροµεσαίοι.

O Jean-Christophe Campet / Manager Eastern Europe & Balkans της CHN.

«Το θέµα είναι να πειστούν οι αγρότες ότι τα συγκεκριµένα εργαλεία είναι χρήσιµα και ότι, επικουρικά στην εµπειρία τους, µπορούν να τους βοηθήσουν να κάνουν τις εκµεταλλεύσεις τους βιώσιµες», ανέφερε και σηµείωσε ότι τα κοστολόγια, για τις λύσεις που «ρίχνει» η εταιρεία στην ελληνική αγορά, ανάλογα µε τα συστήµατα που θα επιλέξει ο αγρότης, κυµαίνονται από 5.000 έως και 25.000 ευρώ. Αποκάλυψε, µάλιστα, ότι στο χρονικό διάστηµα που είναι διαθέσιµα στην αγορά τα συγκεκριµένα εργαλεία, η ανταπόκριση από τους αγρότες είναι ικανοποιητική και η τάση βαίνει διαρκώς αυξητική, µολονότι σε πολλές περιοχές, όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία, τα Σχέδια Βελτίωσης, στα οποία τέτοιες τεχνολογίες ήταν επιλέξιµες, δεν έχουν προχωρήσει ακόµη, διότι πολλοί παραγωγοί είναι στο στάδιο της τροποποίησής τους.

Επαναστατικές τεχνολογίες µε οµογενοποιηµένη συνδεσιµότητα

Για τεχνολογικά εργαλεία αιχµής και ευφυή συστήµατα, ορισµένα από τα οποία έρχονται πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Οροϊλίδης, υπηρεσιακός και Account Manager της Raven, για την Ελλάδα και Business Development Specialist για την Augmenta.

«Ουσιαστικά µέσω του καναλιού της Raven, η οποία είναι υπεύθυνη για τη γεωργία ακριβείας στον όµιλο της CNH, η P J Condellis S.A. φέρνει στην ελληνική αγορά επαναστατικές τεχνολογίες µε κύριο χαρακτηριστικό την οµογενοποιηµένη συνδεσιµότητα. ∆ηλαδή οτιδήποτε είναι Raven, από τερµατικά, µέχρι κεραίες, GPS, και αισθητήρες να συνδέονται µεταξύ τους και να µπορούν να επικοινωνούν. Ακόµη όµως και εάν δεν είναι τέτοια, για παράδειγµα να πρόκειται για τρακτέρ παλαιότερου τύπου και πάλι να µπορούν τα εργαλεία αυτά να τοποθετούνται σαν retrofit», εξήγησε ο κ. Οροϊλίδης. Ταυτόχρονα έστειλε µήνυµα προς τους Έλληνες παραγωγούς πως η φύση και οι νόµοι της ΕΕ δηµιουργούν τις ανάγκες για την υιοθέτηση τέτοιων συστηµάτων, µε αποτέλεσµα ο αγρότης θα αναγκαστεί να αλλάξει από τις νοµοθετικές, παραγωγικές, κλιµατικές και τεχνολογικές, πιέσεις που δέχεται και οι οποίες θα αυξάνονται προϊόντος του χρόνου.

Η συνεργασία των δύο πλευρών, σύµφωνα µε τον οµιλητή, αφορά οκτώ τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες κρίθηκε πως από άποψη µεγέθους και ωριµότητας, είναι έτοιµες να υιοθετήσει η ελληνική αγορά. «Φέρνουµε τερµατικά τελευταίας τεχνολογίας, που προσφέρουν ίδιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτου µεγέθους, παρέχουµε κεραίες ή GPS µε µέχρι και µηδενική απόκλιση στο χωράφι, διαθέτουµε το σύστηµα Augmenta στην έκδοση Generation Free, που δίνει τη δυνατότητα για διαφορική λίπανση και φυτοπροστασία σε πραγµατικό χρόνο, ώστε να µη χρειάζεται ο αγρότης να πάρει δεδοµένα από drone να τα επεξεργαστεί και να τα κάνει χάρτη. Το πιο µαγικό σηµείο σε αυτή την τεχνολογία είναι ότι δίνει report για το πόσο αγροχηµικό ξοδεύτηκε και τί εξοικονοµήθηκε στην εργασία που έγινε. Είναι ένα εργαλείο που εξυπηρετεί ψυχανθή και µεγάλες καλλιέργειες, επικαιροποιείται και εξελίσσεται διαρκώς, είναι συµβατό µε όλα τους λιπασµατοδιανοµείς και τα ψεκαστικά της αγοράς και µε τη χρήση του εξοικονοµούµε 6% στη λίπανση, 7% σε µυκητοκτόνα, 15% σε ωριµαντικά και 21% στα ζιζανιοκτόνα, την πιο πρόσφατη υπηρεσία που λανσάραµε», ανέφερε ο κ. Οροϊλίδης. Συµπλήρωσε δε, πως «πηγαίνουµε σε πιο εξειδικευµένες και εξατοµικευµένες λύσεις όπως το σύστηµα PWM, ένας χειριστής δόσης ψεκαστικού υγρού ανά sprinkler (µπεκ) ή το Sidekick, µια ευφυή τεχνολογία που βάζει το ψεκαστικό υγρό σε διαφορετικά tanks και κάνει τη διασταύρωση, χωρίς παρέµβαση ανθρώπου, µε αποτέλεσµα να φεύγει το mix σε µία δόση, επιλύοντας και το πρόβληµα της διάθεσης µιας πιθανής πλεονάζουσας ποσότητας αγροχηµικών µετά το πέρας της επέµβασης στο πεδίο. Το σηµείο ωστόσο που δεν έχουµε ανταγωνισµό έχει να κάνει µε advanced λύσεις όπως η κάµερα VCN που επιτρέπει την αυτόµατη καθοδήγηση γεωργικών εξοπλισµών και παρελκόµενων (λιπασµατοδιανοµείς, ψεκαστικά, σπαρτικές), ακόµη και αν στο σηµείο δεν έχει σήµα. Έχουµε και το Slingshot µια εφαρµογή τηλεµατικής για έλεγχο του στόλου, καταχώριση κι ανάκληση ιστορικών δεδοµένων της καλλιέργειας, αποθήκευση εργασιών από την άνεση του γραφείου, όπως και για ταυτόχρονη επικοινωνία δύο χειριστών στο χωράφι».

Νωρίτερα, ο ∆ιονύσης Παπαχριστοδουλόπουλος, υπεύθυνος του τοµέα Γεωργίας Ακριβείας της P J Condellis S.A. ανέφερε πως ο ελληνικός όµιλος πέρα από τα συστήµατα και τις υπηρεσίες που λανσάρει µε τη Raven, έχει φτιάξει κάποιες υποδοµές, όπως το ∆ίκτυο Σταθερών Κεραιών RTK σε όλη την Ελλάδα, το οποίο ως τα Χριστούγεννα θα καλύψει ακόµη και τις πιο αποµακρυσµένες και δύσβατες περιοχές της χώρας. «Οι κεραίες του ∆ικτύου στέλνουν σήµα υψηλής απόδοσης κάτω από 2,5 cm σε όλα τα GPS και είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα. Σε συνεργασία µε τη Raven, µπορεί να έχει και µηδενική απόκλιση. Έτσι έχουµε συνεχή έλεγχο της ποιότητας του σήµατος σε όλες τις τεχνολογίες µε GPS και άµεση επέµβαση από το τεχνικό τµήµα για διόρθωση βλαβών», είπε.

Σε δύο χρόνια η ηµιαυτόνοµη και σε πέντε η αυτόνοµη οδήγηση

Στις µεγάλες αλλαγές που κοµίζει στον πρωτογενή τοµέα η τεχνολογία, στα αµέσως επόµενα χρόνια, επικέντρωσε ο Jean -Christophe Campet, manager της CNH για τις αγορές της Κεντρικής Ασίας, της Ευρώπης, της Βαλκανικής και της Τουρκίας. «Συζητάµε εδώ για την καθοδήγηση των γεωργικών µηχανηµάτων, την τεχνολογία Augmenta κι άλλα συστήµατα, αλλά πρέπει να λάβουµε υπόψη ότι αυτά για τον όµιλο CNH αποτελούν κοµµάτι του παρελθόντος. Το επόµενο βήµα είναι οι τεχνολογίες αυτόνοµων οχηµάτων. Μιλάµε για µια τεχνολογία 2 ετών, όταν πρόκειται για το ηµιαυτόνοµο σύστηµα και 5 ετών για το πλήρως αυτόνοµο. Και αυτό γιατί θα πρέπει να λύσουµε διάφορα ζητήµατα νοµοθεσίας που εξαρτώνται από την κάθε χώρα», τόνισε ο κ. Campet και συµπλήρωσε πως «αντιλήφθηκα τις ανησυχίες σας για το κλίµα, το οποίο προκαλεί προβλήµατα. Η τεχνολογία και τα εργαλεία που µας προσφέρει, ίσως µπορέσουν να µας βοηθήσουν να βρούµε κάποιες λύσεις και να αντιµετωπίσουµε τις αλλαγές του κλίµατος».

Στο κάθισµα του οδηγού των τεχνολογικών εξελίξεων το group CNH

Για λανθασµένη αντίληψη στην Ελλάδα, ότι τα εργαλεία της γεωργίας ακριβείας είναι απλώς ακριβά παιχνίδια, µίλησε ο ∆ηµήτρης Ευαγγελόπουλος, ιδρυτής της Augmenta, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη Raven. «Πρόκειται για πολύ χρήσιµα εργαλεία που βοηθούν τον παραγωγό να κάνει πιο αποτελεσµατικά και πιο εύκολα τη δουλειά του. Σήµερα η διαφορά ενός καλού τρακτέρ και ενός όχι και τόσο καλού, έγκειται στο πόση τεχνολογία κουβαλά πάνω του», τόνισε.

Aπό αριστερά: Jean-Christophe Campet / Manager Eastern Europe & Balkans της CHN, Μάνος Αγρόδηµος – Chief Operations Officer Αµερικανική Γεωργική Σχολή, ∆ηµήτρης Ευαγγελόπουλος/Director of Sales and Customer Success AUGMENTA, Γιάννης Κοντέλλης / CEO P J Condellis S.A., Μάρθα Γεωργιλά/Marketing and PR Manager P J Condellis S.A., Χαράλαµπος Μαυρίδης/Γενικός ∆ιευθυντής P J Condellis S.A., Dr.Jeff Lansdale/Πρόεδρος ΑΓΣ, Πέτρος Μάρτος/∆ιευθυντής Κατ/τος Θεσσαλονίκης, Κων/νος Οροϊλίδης/Business Development Specialist & Interim Key Account Manager Greece RAVEN, Άντώνης Ρούτσας/∆ιευθυντής Καταστήµατος Λάρισας P J Condellis S.A, ∆ιονύσης Παπαχριστοδουλόπουλος/Υπεύθυνος Τµήµατος Γεωργίας Ακριβείας P J Condellis S.A.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Συνδυασμοί μηχανημάτων για ακρίβεια σποράς και έως 20% εξοικονόμηση εισροών

Μία ανοιχτή εκδήλωση-ορόσηµο για την βαθύτερη ενσωµάτωση των ολοκληρωµένων συστηµάτων γεωργίας ακριβείας από τους επαγγελµατίες αγρότες της χώρας µας, διοργάνωσε ο ΣΕΑΜ το Σάββατο 2 Νοεµβρίου στις φιλόξενες εγκαταστάσεις και στους αγρούς του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Λάρισας. Ήταν όλοι εκεί: Αγρότες, γεωτεχνικοί, κατασκευαστές γεωργικών µηχανηµάτων και φοιτητές ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά τις επιδείξεις των νέων τεχνολογιών από τα µέλη του Συνδέσµου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων.

Υπεγράφη η σύμβαση προμήθειας οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και υλικών για το πυροσβεστικό σώμα με την IVECO

Η P J Condellis S.A., μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων και επίσημος εισαγωγέας και διανομέας της IVECO στην Ελλάδα, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή δύο συμβάσεων με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια είκοσι (20) λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού 22 θέσεων καθώς και πέντε (5) οχημάτων (4Χ2) μεταφοράς υλικών ωφέλιμου φορτίου 7t της IVECO για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος.