Με τις πωλήσεις τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικών να έχουν µειωθεί κατά 1/3 στην Ευρώπη το 2024, και τις παγκόσµιες αγορές κάτω κατά 15-20% (τρακτέρ) και 20-25% (θεριζοαλωνιστικές), ο οικονοµικός αντίκτυπος είναι αισθητός. Παρότι ο πρόεδρος της New Holland Agriculture, Carlo Lambro πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή αγορά είχε φτάσει στον πάτο και µπορεί πλέον να κινηθεί µόνο προς τα πάνω. Η εταιρεία ψάχνει τρόπους να µεγιστοποιήσει τα επενδυτικά της κέρδη.
Ένα παράδειγµα αυτού είναι η επανεκκίνηση της παραγωγής των Maxxum και των Puma µε µικρή βάση τιµονιού (140-175hp) για την ευρωπαϊκή αγορά. Στο Basildon µεταφέρεται και η παραγωγή των αντίστοιχων µηχανηµάτων της Steyr. Τα τρακτέρ T7 HD (270-300hp) που παρασκευάζονταν στο Basildon από το 2015 ως το 2021 πριν η παραγωγή τους µεταφερθεί στην Αυστρία µαζί µε τα Case IH Puma 180-260 και τα Steyr Optum θα συνεχίσουν να παράγονται στο St Valentin.
Το στοίχηµα για την παραγωγή τριών επωνυµιών τρακτέρ στο ίδιο εργοστάσιο είναι η επίτευξη ενός επιπέδου διαφοροποίησης. «∆εν κάνουµε ούτε βήµα πίσω» λέει ο Sean Lennon (αντιπρόεδρος της New Holland Agriculture στην Ευρώπη), «αλλά σκεφτόµαστε να αυξήσουµε τα επίπεδα διαφοροποίησης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόµα σοβαρές συζητήσεις περί αυτού».
Οι δύο ισχυροί άντρες της New Holland τόνισαν ότι το Basildon και το St. Valentin θα διατηρήσουν την εταιρική τους ταυτότητα ακόµα και αν έχουν αρχίσει να παρασκευάζουν µηχανήµατα και για τις τρεις επωνυµίες. «Είναι σηµαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι το κάθε εργοστάσιο θα διατηρήσει την ταυτότητα του. Αυτό είναι το κλειδί για να διατηρήσουµε την αναγνώριση των επωνυµιών µας και για να επικοινωνούµε καλύτερα µε τους πελάτες µας».
Συγχώνευση των ντίλερς
∆εν είναι µόνο οι µονάδες παραγωγής που αλλάζουν όµως. Οι συγχωνεύσεις των εκµεταλλεύσεων οδηγούν και σ’ όλο και µικρότερο αριθµό από ντίλερς, κάτι που συµβαίνει σε διαφορετικές ταχύτητες σ’ όλη την Ευρώπη. «Η συγχώνευση του εµπορικού δικτύου στο Ηνωµένο Βασίλειο ξεκίνησε πριν από περίπου 15 χρόνια, και πλέον λαµβάνει χώρα στον γρηγορότερο ρυθµό στην Ευρώπη. Βλέπουµε µια µείωση στον αριθµό των ιδιοκτητών αντιπροσωπειών, αλλά από άποψη πωλήσεων και σηµείων για σέρβις, είναι όλα αρκετά κοντά στους πελάτες» σχολίασε.
«Οι µικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν την υψηλή τεχνολογική εξειδίκευση που απαιτείται για τα προηγµένα σύγχρονα τρακτέρ» υποστήριξε ο Sean, που πρόσθεσε ότι αυτό δεν επηρεάζει µόνο τους αντιπροσώπους της CNH.
«Όπου η αγορά είναι περιορισµένη, µπορεί να αποφασίσουµε να πουλάµε µόνο τη µία επωνυµία στη συγκεκριµένη περιοχή, ή πιθανόν να επιλέξουµε ένα franchise και για τις δύο επωνυµίες. «Στόχος µας είναι να έχουµε ξεχωριστά σηµεία πωλήσεων. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές πρέπει να επιλέξουµε πιο πρακτικές λύσεις. Εξάλλου οι αντιπρόσωποι µας πρέπει να δουν κέρδη».
Ερωτηθείς για το αν η CNH µπορεί να ακολουθήσει τον δρόµο της AGCO, όπου ξεχωριστές αποθήκες θα φέρουν την επωνυµία είτε της Case IH είτε της New Holland, αλλά τα συνεργεία θα είναι ανοικτά και για τα δύο ο Sean απάντησε ότι «Όπως είπα και πριν, στόχος µας είναι ανεξάρτητα σηµεία πωλήσεων και σέρβις, όµως πρέπει να εξετάσουµε πρακτικές λύσεις κατά περίπτωση για να παρέχουµε στους πελάτες µας το καλύτερο δυνατό σέρβις, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα.
Kongskilde
Ο κ. Lennon συµπλήρωσε ότι οι πρόσφατες αλλαγές που έχουµε δει, στις οποίες συµπεριλαµβάνεται η πώληση των τµηµάτων µηχανηµάτων άροσης και χορτοκοπτικών Kongskilde στην Seko και του τµήµατος αρότρων στην Overum Industries, αποτελούν µέρος της µέσο και µακροπρόθεσµης στρατηγικής της εταιρείας. «Πολλές επενδύσεις απαιτούνταν για τα προϊόντα και τους αντιπροσώπους της Kongskilde. Καταλήξαµε ότι το κόστος της ανάπτυξης των µηχανηµάτων και του προσωπικού θα ήταν υπέρογκο».
Αν µια ευκαιρία παρουσιαστεί φυσικά και η εταιρεία θα την εξετάσει, όµως η New Holland αποφεύγει τα µηχανήµατα άροσης προς ώρας. Παρότι η εταιρεία εστιάζει κυρίως στην παραγωγή τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικών, συνεχίζει να επενδύει στο κοµµάτι των χορτοσυλλεκτικών.
«Είµαστε αφοσιωµένοι σ’ αυτό το κοµµάτι και τα χορτοσυλλεκτικά µηχανήµατα αποτελούν κοµβικό τοµέα για τη New Holland στη Βόρεια Αµερική» επιβεβαίωσε ο κ. Lambro, που συµπλήρωσε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αγοράζει συγκεκριµένα προϊόντα από την Maschio για την αγορά της Ευρώπης.
Τα σχέδια για τα τρακτέρ
Επιστρέφοντας στα τρακτέρ, τα T8 αποσύρθηκαν σιωπηλά από την ευρωπαϊκή και τη βρετανική αγορά, οπότε ίσως κάποιοι να νοµίζουν ότι η Case IΗ θα είναι αυτή που θα παρέχει τα µεγαλύτερα µηχανήµατα και η New Holland θα παρέχει λύσεις ως 300 ίππων. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σύµφωνα µε τη CNH και όπως υποστηρίζει η εταιρεία αν κάποιος παρευρεθεί στην Agritechnica το Νοέµβριο ίσως δει µια νέα σειρά τρακτέρ. Το σχέδιο είναι να υπάρχουν δύο διαφορετικές σειρές, µια για τη Βόρεια Αµερική και µια για την Ευρώπη.
«Θα έπρεπε να πουλάµε περισσότερα τρακτέρ υψηλής ισχύος (300+hp)» συµπλήρωσε ο Sean. Εντούτοις, υποστήριξε ότι αντί για υποσχέσεις για νέες σειρές, η New Holland πρέπει να πουλήσει περισσότερα από τα τρακτέρ που ήδη παράγει. «Οπωσδήποτε πρέπει να αυξήσουµε τους όγκους στο St Valentin» συµπλήρωσε.