Η αφορµή για µια µατιά στο µέλλον της αγροτικής τεχνολογίας, όπως τη σχεδιάζει η John Deere, δόθηκε στη Θήβα και συγκεκριµένα στην εκδήλωση της Agrotech για τα τέσσερα χρόνια του τοπικού καταστήµατός της. Εκεί το Profi συνάντησε την Johanna Riecken, Customer Readiness Manager for Versatility Tractor John Deere, και τον Thomas Vesel, Territory Business Manager John Deere, οι οποίοι και αποκάλυψαν κάποια από τα σχέδια της επόµενης µέρας, ενώ µίλησαν και για την «εξαιρετικά σηµαντική», όπως τη χαρακτήρισαν, συνεργασία τους µε την Agrotech.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Απριλίου
συνέντευξη στον Γιώργο Κοντονή
Ποια είναι η εµπειρία σας από τη συνεργασία µε την Agrotech όλα αυτά τα χρόνια;
J.R: Η Agrotech είναι µια πολύ σηµαντική συνέταιρος για την John Deere. Έχουµε µια στρατηγική που απαιτεί οι αντιπρόσωποί µας να είναι επαγγελµατίες σε πολλούς τοµείς και να έχουν µεγάλη εξειδίκευση προκειµένου να µπορέσουν να υποστηρίξουν τους πελάτες µας, επειδή η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία. Η Agrotech έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετική στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, αφού δεν φοβάται, αλλά εξελίσσεται διαρκώς. Πάντα όταν δουλεύουµε µε την οµάδα της, µας εντυπωσιάζει η εργατικότητά τους. Πραγµατικά δίνουν πάντα τον καλύτερο τους εαυτό για τη δουλειά τους και µπορείς να αισθανθείς το πάθος που εκπέµπει η οµάδα τους. Ακόµα, είναι αντιληπτό το αίσθηµα ευθύνης που νιώθουν για να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα.
T.V: Για να µιλήσουµε λίγο και για την εκδήλωση, είµαστε πολύ χαρούµενοι που είµαστε εδώ. Για µένα αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχοµαι εδώ και θεωρώ ότι αυτό που έχει καταφέρει η οµάδα της Agrotech είναι κάτι το εντυπωσιακό.
Οι λύσεις γεωργίας ακριβείας έχουν αρχίσει να καθίστανται αναγκαίες στην Ευρώπη λόγω της κλιµατικής αλλαγής και τις νέες νοµοθεσίες της ΕΕ. Τι προσφέρει η John Deere και τι να αναµένουµε το µέλλον;
J.R: Το πρώτο πράγµα που µπορώ να αναφέρω είναι ότι προσφέρουµε τις λύσεις Precision Ag Essentials στους πελάτες µας, για να κάνουµε πιο εύκολο το να αρχίσουν να χρησιµοποιούν το σύστηµα AutoTrac, για παράδειγµα, το οποίο βρίσκεται στην αγορά εδώ και 22-23 χρόνια. Για κάποιους πελάτες η επένδυση στην αρχή είναι πολύ υψηλή. Έχουµε υιοθετήσει πλέον ένα οικονοµικό µοντέλο. Έχουµε την οθόνη G5 Plus Universal Display, τον δέκτη StarFire 7500, την µονάδα τηλεµετρίας JDLink M Modem και την ψηφιακή πλατφόρµα Operations Center. Όλο αυτό το πακέτο είναι οικονοµικό και το αγοράζει ο πελάτης σε µια πληρωµή, και έπειτα επιλέγει µεταξύ διαφορετικών προγραµµάτων συνδροµών. Για παράδειγµα, ο πελάτης µπορεί να χρησιµοποιήσει µόνο το AutoTrac, και αν του αρέσει µπορεί την επόµενη χρονιά να ανέβει στο επόµενο επίπεδο συνδροµής.
T.V: Νέα τεχνολογία είναι το See & Spray. Τη βλέπουµε στο εξωτερικό µε τα µηχανήµατα της σειράς ψεκαστικών R-Series. Φέτος είναι η χρονιά που τη λανσάρουµε στην Ευρώπη. Τα πρώτα µηχανήµατα έχουν µια συγκεκριµένη διαρρύθµιση που προορίζεται για αρότραιες καλλιέργειες µεγαλύτερου µεγέθους για την ώρα. Σίγουρα όµως αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζουµε και η Ελλάδα είναι µια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά. Αυτό που προσφέρει το See & Spray είναι ότι ουσιαστικά ανιχνεύει οτιδήποτε πράσινου χρώµατος ώστε να το ψεκάσουµε. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι, αν αναλογιστείς καλλιέργειες καλαµποκιού, όλα είναι σε σειρές, και πηγαίνοντας εκεί το µηχάνηµα µπορεί να τις ανιχνεύσει προκειµένου να µην ψεκάζει εκεί. Έτσι, εξοικονοµούµε περίπου 70%-80% σε χηµικά, αλλά αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του χωραφιού και κάποιες συγκεκριµένες ρυθµίσεις.
Τα παρελκόµενα στην Ελλάδα είναι λιγότερο προηγµένα τεχνολογικά, δεν έχουν πρωτόκολλο ISOBUS για να επικοινωνήσουν µε το τρακτέρ;
J.R: Με την πρόοδο των τελευταίων χρόνων και τα επενδυτικά προγράµµατα, και αυτό είναι κάτι που συζητούσαµε µε την Agrotech, τα παρελκόµενα αρχίσουν να πλησιάζουν τεχνολογικά τα τρακτέρ. ∆εν αλλάζει κανείς συχνά τα παρελκόµενα του, οπότε απαιτείται κάποιος χρόνος και αυτό ισχύει σ’ όλη την Ευρώπη. Τώρα, µε πιο «έξυπνα» παρελκόµενα µπορεί κανείς να µάθει πολλά. Μπορείς να δεις πώς θα µπορούσες να εξοικονοµήσεις καύσιµα, µέσω ενός διαφορετικού συνδυασµού τρακτέρ και παρελκοµένου. Έχεις ακόµα τη δυνατότητα, για παράδειγµα, να δεις πόσα χρήµατα έχεις εξοικονοµήσει µέσω του See & Spray ή την ποιότητα των καρπών που έχεις συλλέξει σε συνδυασµό µε το Harvest Lab.
Πώς είναι η εφαρµογή λύσεων γεωργίας ακριβείας στην Ελλάδα;
J.R: Νοµίζω ότι αυτό εξαρτάται. Το µέρος όπου συνδέονται όλες οι εφαρµογές ακριβείας µας είναι το Operations Center. Είναι ένα λογισµικό, που είναι σαν «ψηφιακός κλώνος» του χωραφιού. Κάθε τρακτέρ µε JDLink έχει πρόσβαση σ’ αυτό. Ακόµα, µέσω του Operation Center ο αγρότης µπορεί να δει δεδοµένα που σχετίζονται µε την «υγεία» κάθε µηχανήµατος. Το JDLink προσφέρεται τυπικά από το 6M και έπειτα σ’ όλα τα µηχανήµατα, ενώ µπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων (retro-fit) σε οποιοδήποτε µηχάνηµα. Έτσι, η πλατφόρµα είναι προσβάσιµη σ’ όλους και θα έλεγα ότι η κοινότητά της είναι ήδη αρκετά µεγάλη. Αυτό που έχει σηµασία είναι τα παρελκόµενα. Μπορείς να αποκτήσεις περισσότερα δεδοµένα για να τα αξιοποιήσεις αν έχεις ISOBUS, και αυτός είναι ο περιοριστικός παράγοντας στην Ελλάδα.