Έκλεισε 50 χρόνια ζωής η σειρά ενσιρωτικών μηχανών Jaguar της Claas

Κοινοποίηση:

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, ξεδιπλώθηκε μια ιστορία καινοτομίας και επιτυχίας, με αποκορύφωμα τις σημερινές εκδόσεις, που συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς της αγοράς, χάρη στις τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας που φέρνουν για την κοπή, τα καινοτόμα συστήματα μετάδοσης κίνησης (επίσης για την προστασία του εδάφους) και το ανταγωνιστικό τους κόστος.

Με τη δύναμη μιας σειράς που έχει ξεπεράσει το όριο των 45.000 παραχθέντων μηχανημάτων, η Claas ετοιμάζεται να γιορτάσει την 50ή επέτειο αυτής με το λανσάρισμα στην Agritechnica 2023 (Hall 13) μιας ειδικής έκδοσης με επετειακά γραφικά και ένα «πακέτο χειριστή». Η βάση είναι ένα μοντέλο Jaguar 990 TERRA TRAC με αποκλειστικό εορταστικό χρώμα. Μεταξύ άλλων, εκτός από τις επιδείξεις συγκομιδής στο χωράφι που διοργανώνει η μάρκα με τους πελάτες, αυτή η ειδική έκδοση θα παραχωρείται επίσης σε όλες τις εκδηλώσεις των αντιπροσώπων που είναι αφιερωμένες στον εορτασμό της 50ης επετείου.

Claas Jaguar

Από τη δεκαετία του 1970 και μετά, η αυξανόμενη καλλιέργεια αραβοσίτου και η τάση για αυτοκινούμενες μηχανές οδήγησαν σε μια σταδιακή μετάβαση από τις ρυμουλκούμενες σε αυτοκινούμενες χορτοκοπτικές μηχανές, μια εξέλιξη που σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και επίσης στο τότε ανατολικό μπλοκ. Η Claas εισήλθε σε αυτόν τον πολύ φιλόδοξο τομέα ανάπτυξης το 1973 με το Jaguar 60 SF, αφού προηγουμένως δύο διανομείς είχαν κατασκευάσει τα πρώτα πρωτότυπα με δική τους πρωτοβουλία. Οι πωλήσεις του μοντέλου των 120 ίππων, η ανάπτυξη του οποίου βασίστηκε σε βασικά στοιχεία των συρόμενων μοντέλων JAGUAR 60, έφτασαν τις 33 μονάδες τον πρώτο χρόνο και τα 500 μηχανήματα μέχρι το τέλος της παραγωγής το 1976.

Δέκα χρόνια μετά το λανσάρισμα του Jaguar 60 SF το 1983, έγινε ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα με τη νέα σειρά μοντέλων Jaguar 600, θέτοντας νέα πρότυπα όσον αφορά την απόδοση και την ποιότητα κοπής, καθώς και τον σχεδιασμό. Οι κύριες καινοτομίες ήταν ο ανιχνευτής μετάλλων, ο θρυμματιστής καλαμποκιού και ο επιταχυντής.

Οι υπερσύγχρονοι κινητήρες της Mercedes-Benz υποσχέθηκαν υψηλή ροπή με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Η νέα καμπίνα, που υιοθετήθηκε από τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές DOMINATOR και τοποθετήθηκε σε βάσεις, εξασφάλιζε εξαιρετική εργονομία και ηχομόνωση. Η εισαγωγή της ολοκαίνουργιας σειράς μοντέλων Jaguar 800 το 1994 ήταν μια συγκλονιστική εξέλιξη που οδήγησε την Claas σε μια νέα διάσταση ως προς τις επιδόσεις. Με τους 481 ίππους του, το Jaguar 880 ήταν επίσης η ισχυρότερη ενσιρωτική μηχανή στον κόσμο εκείνη την εποχή. Για πρώτη φορά στην ιστορία, ήταν δυνατή η συγκομιδή 8 σειρών αραβόσιτου με μία μόνο κεφαλή.

Ένα χρόνο αργότερα, η RU 450 προστέθηκε στη γκάμα προϊόντων ως η πρώτη ανεξάρτητης κεφαλής αραβοσίτου μηχανή της Claas, με πλάτος εργασίας 4,5 μ. Το 2008 ήρθε το επόμενο άλμα: η νέα σειρά μοντέλων Jaguar 900 ανέβασε τα όρια των επιδόσεων ακόμη πιο ψηλά και διέθετε ακόμη και ένα σύστημα διπλού κινητήρα ικανό να αποδίδει έως και 830 ίππους στο μοντέλο 980.

Ο νεοαναπτυγμένος κύλινδρος κοπής V-MAX, με τα φτερωτά πτερύγια, αποτέλεσε κορυφαίο στοιχείο για την ποιότητα κοπής, την αποδοτικότητα και τα προφανή οφέλη συντήρησης. Η καμπίνα νέας γενιάς προσέφερε μεγαλύτερη άνεση και ευκολία στον χειριστή, όπως και το προαιρετικό σύστημα αυτόματης κάμερας και ελέγχου Auto Fill. «Εδώ και 50 χρόνια, η Jaguar είναι συνώνυμο της καινοτομίας, της αποδοτικότητας, της παραγωγικότητας και της αξιοπιστίας και σίγουρα είναι η δεύτερη καλύτερη εταιρεία όσον αφορά το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην κατηγορία των χορτοσυλλεκτών φορτωτών τις τελευταίες πέντε δεκαετίες», σχολίασε ο Dominik Grothe, Ανώτερος Αντιπρόεδρος στο τμήμα αυτοκινούμενων ενσιρωτικών.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Φουτουριστική εμφάνιση, λειτουργικότητα και βραβείο Red Dot Design στην αλωνιστική Axial-Flow

Η νέα θεριζοαλωνιστική AF κερδίζει το βραβείο Red Dot Design, ο νέος εσωτερικός σχεδιασμός ανεβάζει την Axial-Flow στο επόμενο επίπεδο παραγωγικότητας και η νέα εξωτερική διαμόρφωση δημιουργεί φουτουριστική εμφάνιση.

Το νέο βραβείο TOTYBot για πρώτη φορά φέτος στην EIMA με τέσσερις φιναλίστ

Το Νοέμβριο του 2024, θα ανακοινωθούν τα διάσημα βραβεία Tractor of the Year (TOTY) για τη σεζόν 2025 αλλά φέτος εισάγεται μια νέα κατηγορία για τα αγροτικά ρομπότ, με την ονομασία TOTYBot, που υποστηρίζεται και από τον ιστοχώρο Future Farming. Οι υποψήφιοι για αυτή την κατηγορία έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Ακρίβεια κοπής μέσω του Opticurve πετυχαίνουν τα χορτοκοπτικά Pöttinger Novacat F 3100

Για το συγκειριμένο παρελκόμενο κοπής, η Pöttinger πιστεύει στην ήπια κοπή με ακρίβεια, κάτι που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα χορτονομής. Αυτός είναι ο λόγο που τα μπροστινά Novacat F 3100 συνοδεύονται από τη τεχνολογία Opticurve.

Προτεινόμενα

Σύγκριση επτά συστηµάτων ISObus με απαιτητική δοκιμή πάνω σε τρακτέρ 300 ίππων

Στο πλαίσιο της δοκιµής σύγκρισης επτά τρακτέρ 300 ίππων (βλέπε τεύχος Φεβρουαρίου) εξετάσαµε επίσης προσεκτικά τα συστήµατα ISObus που εξοπλίζονται. Εδώ αναλύουµε πόσο οµαλά συνδέονται τα διάφορα µοντέλα τρακτέρ µε το µηχάνηµα και πώς προγραµµατίζονται τα κουµπιά.

Πιο προηγμένη από ποτέ η νέα γενιά χορτοκοπτικών Disco 9300 της Claas

Αγρότες και εργολάβοι μπορούν να βασίζονται στα προηγμένα μηχανήματα DISCO 9300 C AUTO SWATHER και Disco 9300 Direct Swather, στα οποία η Claas εισάγει όλη τη τεχνογνωσία της αλλά και την καινοτόμο λύση κοχλία, με τους υποψήφιους αγοραστές να έχουν την επιλογή συλλογής θημωνιάς ή ευρείας εναπόθεσης αυτής, ακόμη και όταν κόβουν χωρίς ξηραντικό.

Claas Rollant 630 RC Uniwrap: Ο πήχης ψηλά σε επιδόσεις και ανθεκτικότητα

Η γενιά των χορτοδετικών-τυλιχτικών Uniwrap αναβαθμίζεται αισθητά και τώρα στο επίκεντρο της εξέλιξης βρίσκεται η μεγαλύτερη ισχύς, η μεγαλύτερη άνεση του χειριστή και το χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας σε συνδυασμό με έναν ακόμη πιο ανθεκτικό σχεδιασμό για τα εξαρτήματα κίνησης που υπόκεινται σε μεγάλη φθορά.

Claas: Το «Success Story» των 500.000 θεριζοαλωνιστικών και οι επετειακές εκδόσεις

Η CLAAS από το 1936 «κλειδώνει» ένα ορόσημο κατασκευής 500.000 θεριζοαλωνιστικών, κάτι που θα φέρει και αισθητική διαφοροποίηση στα ειδικά επετειακά μοντέλα LEXION, TRION, EVION και DOMINATOR, τα οποία θα παρουσιαστούν σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις και επιδείξεις.