Η αγορά ζητά 60% οριζόντια επιδότηση για τρακτέρ στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης

Κοινοποίηση:

του Γιώργου Κοντονή

Σε ένα πρόγραµµα µακριά από τις παθογένειες των περασµένων προκηρύξεων και αυξηµένης επιδότησης για τρακτέρ-παρελκόµενα προσβλέπουν ενόψει των Σχεδίων Βελτίωσης 2026 οι παραγωγοί και η αγορά µηχανηµάτων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Απριλίου

Προσιτά πολυεργαλεία

Σύµφωνα µε τον µέχρι σήµερα σχεδιασµό του Μέτρου, οι διαχειριστικές αρχές προγραµµατίζουν να εκδώσουν την πρόσκληση πρώτη φορά µε δύο τάξεις ποσοστών ενίσχυσης ανάλογα τη δαπάνη και όχι την Περιφέρεια, µε τα τρακτέρ και τα παρελκόµενα να είναι στην χαµηλότερη τάξη, δηλαδή στο 50% (συν 10% µόνο για νέους αγρότες). Αυτό είναι κάτι που πλέον είναι πολύ πιθανό να αλλάξει µετά και τις αξεπέραστες δυσκολίες που σηµειώνεται στην υλοποίηση της πρόσκλησης του 2022, λόγω της αδυναµίας περάτωσης των κτιριακών επενδύσεων. Άλλωστε, στις περασµένες προσκλήσεις Σχεδίων Βελτίωσης (2017, 2022) τα τρακτέρ απολάµβαναν επιδότηση 60% στις περιπτώσεις νέων αγροτών και κατοίκων σε ορεινές περιοχές, δηλαδή µία πολύ µεγάλη µερίδα δικαιούχων.

Αυτό που τώρα εξετάζεται είναι να ανέλθουν οι επενδύσεις αυτές σε ένα ενιαίο ποσοστό 60% και όχι µόνο για νέους αγρότες όπως προς το παρόν προβλέπεται. Άλλωστε εκτός απροόπτου δεν θα υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης του πρωτογενή τοµέα από τον νέο Αναπτυξιακό Νόµο και ως εκ τούτου τα Σχέδια Βελτίωσης είναι το µόνο πρόγραµµα που µπορεί να βοηθήσει σοβαρά την εκµηχάνιση του αγροτικού τοµέα.

Πέρα από το ποσοστό ενίσχυσης ανησυχία έχει προκαλέσει και ο πολύ µικρός προϋπολογισµός του Μέτρου, που έχει τεθεί στα 145 εκατ. ευρώ, και µπορεί να εξυπηρετήσει πάνω-κάτω 3.500 επενδυτικά σχέδια. Άτυπα τουλάχιστον, οι διαχειριστικές αρχές έχουν διαµηνύσει προς ανθρώπους της αγοράς µηχανηµάτων πως θα υπάρξει υπερδέσµευση, ωστόσο πρόκειται για µία σαφέστατη υποβάθµιση του Μέτρου όπου το 2017 προέβλεψε εντάξεις άνω των 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα δεν έχει αποφασιστεί ακόµα ποιος θα µπορεί να είναι ο µέγιστος προϋπολογισµός ανά φάκελο ενίσχυσης.

 Αναλυτικότερα στο τεχνικό δελτίο του Μέτρου αναφέρεται ότι:

(α) Ποσοστό ενίσχυσης έως 50% για:

  •   Τρακτέρ, παρελκόµενα.

(β) Ποσοστό ενίσχυσης έως 60% για:

  •   Εξοπλισµός τεχνολογίας αιχµής.
  •   ∆απάνες για ΑΠΕ.
  •   Εξοπλισµός που συµβάλλει στην µείωση λίπανσης – διασποράς φυτοφαρµάκων στο περιβάλλον,
  •   ∆απάνες που σχετίζονται µε την µείωση χρήσης αρδευτικού νερού.
  •   Κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισµός κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων
  •   Εξοπλισµός που συµβάλλει στην διαχείριση επεξεργασία υγρών και στερεών αποβλήτων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

Συν 10% για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, νέους αγρότες, συν 5% για ηπειρωτικές περιοχές ∆ίκαιης Μετάβασης.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Πλήρης ανανέωση για τα άροτρα Lemken Juwel 8-5 MVU µε Flexpack

Η Lemken είχε ενσωµατώσει πρέσα βαρέως τύπου για τα άροτρα Juwel και Titan από το 2012. Το µόνο ελάττωµα ήταν ότι µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν µόνο µε την προστατευµένη από κοχλία διάτµησης εκδοχή, λόγω του τρόπου µε τον οποίο συνδεόταν µε το άροτρο. Ωστόσο, αυτό αλλάζει µε την τελευταία έκδοση που έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει µε το υδραυλικό σύστηµα αυτόµατης επανεκκίνησης Optistone.

Τέσσερις κορυφαίοι συνδυασμοί σπαρτικών ακριβείας για εαρινές

Χάρη στους γρηγορότερους ρυθµούς εργασίας, οι σπαρτικές ακριβείας µε µηχανές διαχωρισµού υψηλής πίεσης γίνονται ανάρπαστες στη σπορά εαρινών. Συγκρίναµε τέσσερις µπροστινούς-πίσω συνδυασµούς από την Amazone, τη Horsch, την Kverneland και τη Väderstad. Η προσοχή µας είναι στραµµένη στα συστήµατα λιπασµάτων

Προτεινόμενα

Υπό την ομπρέλα των αυτοματισμών AEF οι AgXeed, Amazone και Claas

Η ομάδα 3A (ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY) βρίσκεται σε ανοικτή ανταλλαγή απόψεων με άλλους κατασκευαστές καθώς και με το πρόγραμμα πιστοποίησης AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation). Αυτό σηματοδοτεί μια τυποποίηση στον τρόπο λειτουργίας πολλών αυτοματισμών αγροτικών μηχανημάτων, που θα λειτουργούν με τρόπο ευθυγραμμισμένο με όσα ορίζει η πιστοποίηση AEF.

Σε χαμηλό δεκαετίας οι ταξινομήσεις τρακτέρ στην Ευρώπη, ανοδική τάση στην Ελλάδα

Στις 204.500 σταμάτησαν οι ταξινομήσεις τρακτέρ στην Ευρώπη για το 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της CEMA, εκ των οποίων 144.400 αφορούσαν γεωργικούς ελκυστήρες. Το νούμερο των ταξινομήσεων αγροτικών τρακτέρ είναι κατά 8,1% μειωμένο από το 2023, και το χαμηλότερο από το 2014. Εντούτοις, στην Ελλάδα οι ταξινομήσεις τρακτέρ έφτασαν τις 1.757 το 2024, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με το 2023.

Eπίκαιρο κοινοτικό πλαίσιο για επεμβάσεις ψεκασμών με drones αιτείται η Ελλάδα

του Γιώργου Κοντονή Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2024-25 Tην ανάγκη ανάπτυξης κατάλληλου νοµικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη

Εξετάζεται από την ΑΑΔΕ η απαλλαγή ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων

Με κεντρικό θέμα τη φορολογική διευκόλυνση των αγροτικών συνεταιρισμών κατά την αγορά γεωργικών μηχανημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή και εκπροσώπους της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).