του Βασίλειου Σοφού
Η ΑUGA Tech επιστρατεύει εξωτερικούς οικονομικούς και βιομηχανικούς εταίρους για να φέρει στην αγορά το χαρτοφυλάκιο των τεχνολογιών της «Αποστολή χωρίς κόστος για τη φύση».
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Ιουνίου 2024
Μετά την απόκτηση της υπόλοιπης χρηματοδότησης, το βιομεθανίου και ηλεκτρικό τρακτέρ M1, καθώς και άλλες τεχνολογίες, αναμένεται να εισαχθούν στην αγορά από την Auga το 2026. Η AUGA Tech, που ανήκει έμμεσα στον όμιλο AUGA στη Λιθουανία, αναλαμβάνει ένα έργο ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση ύψους 60 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα «Billion for Business», το οποίο διαχειρίζεται ο εθνικός φορέας προώθησης INVEGA, για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τεχνολογιών της. Η ίδια διαμορφώνει επίσης μια ομάδα εξωτερικών βιομηχανικών και οικονομικών εταίρων με γνώμονα τον αντίκτυπο, προκειμένου να παράσχει τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ και να μοιραστεί την τεχνογνωσία της για την ταχύτερη προώθηση της τεχνολογίας στην αγορά.
Το χαρτοφυλάκιο των τεχνολογιών της AUGA Tech περιλαμβάνει το τρακτέρ AUGA M1 με βιομεθάνιο και ηλεκτρισμό και άλλες τεχνολογίες: ηλεκτροκίνητη γεωργική πλατφόρμα, το AUGA E1, και μια βιώσιμη τεχνολογία παραγωγής ζωοτροφών και σίτισης. Μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, η AUGA Tech σχεδιάζει στην πρώτη φάση του έργου έως το 2026 να ολοκληρώσει την ανάπτυξη και να παράγει περίπου 20 AUGA M1, 60 AUGA E1 και 3 συστήματα βιώσιμης τεχνολογίας παραγωγής ζωοτροφών και σίτισης.
Η εταιρεία αναφέρει πως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, εν μέσω μιας αυξανόμενης ζήτησης για τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, μέχρι το 2050 οι αγρότες θα πρέπει να παράγουν 56% περισσότερα τρόφιμα, για να θρέψουν έναν πληθυσμό 10 δισεκατομμυρίων, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές ρύπων κατά 67%. «Μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας και αποδοτικότητας για τις γεωργικές δραστηριότητες, δίνοντας παράλληλα στους καταναλωτές τη δυνατότητα επιλογής μιας νέας κατηγορίας τροφίμων, που καλλιεργούνται με λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», λέει ο Kęstutis Juščius, διευθυντής της AUGA Tech. «Εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών, οι οποίες έχουν πλέον μετρήσιμο θετικό αντίκτυπο στις εκπομπές.
Με την υποστήριξη των εταίρων του κλάδου και των χρηματοδοτών, θα δημιουργήσουμε μια βιομηχανία για βιώσιμες γεωργικές τεχνολογίες στη Λιθουανία. Θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν στη Λιθουανία για να χρησιμοποιηθούν παγκοσμίως». Σε μεταγενέστερα στάδια του έργου, η AUGA Tech σχεδιάζει να επεκτείνει την τεχνολογία στις Σκανδιναβικές χώρες και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που υποστηρίζουν τη βιώσιμη γεωργία.
Το πρώτο χαρτοφυλάκιο της Auga
Η AUGA Tech είχε ήδη αναπτύξει ένα πρωτότυπο του τρακτέρ AUGA M1 με βιομεθάνιο και ηλεκτρική ενέργεια, ενώ τρία τρακτέρ από την πρώτη σειρά παραγωγής δοκιμάζονται τώρα σε συνθήκες γεωργικής εκμετάλλευσης για δεύτερη σεζόν. Επιπρόσθετα, ο ηλεκτροκίνητος μεταφορέας εργαλείων AUGA E1 είναι μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η AUGA Tech. Με μια ποικιλία προσαρμοσμένων εργαλείων, το AUGA E1, μαζί με το AUGA M1, θα είναι σε θέση να εκτελούν όλες τις κύριες γεωργικές εργασίες. Οι αρχικές δοκιμές του AUGA E1 σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος.
Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με την AUGA, οι τεχνολογίες αυτές θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τα οικονομικά αποτελέσματα, ενώ θα εξαλείψουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα γεωργικά μηχανήματα. Οι αντικαταστάτες θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως το βιομεθάνιο και η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγονται στη Λιθουανία.
Τα τρακτέρ χρησιμοποιούνται περίπου 100 ημέρες το χρόνο στη γεωργία. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου, οι μπαταρίες τους θα παρέχουν πρόσθετο οικονομικό όφελος μέσω της αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της εξισορρόπησης του δικτύου. Η Auga υποστηρίζει ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη πηγή ενέργειας για τα τρακτέρ από το πετρέλαιο, επιτρέποντας σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας. Η χρήση των τεχνολογιών που ανέπτυξε η AUGA Tech δεν θα μειώσει μόνο τις εκπομπές ρύπων, αλλά και το κόστος παραγωγής των αγροτών.
Η τεχνολογία παραγωγής ζωοτροφών και σίτισης που αναπτύσσει η AUGA Tech περιλαμβάνει την κεντρική παραγωγή βιώσιμων ζωοτροφών, την προμήθειά τους, την αυτοματοποιημένη σίτιση και την ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη παρακολούθηση και μείωση των εκπομπών μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά την παραγωγή γάλακτος, κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή όχι μόνο θα βελτιώσει τους οικονομικούς δείκτες στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και θα καταστήσει δυνατή την παραγωγή 1 λίτρου νωπού γάλακτος με λιγότερο από 1 κιλό εκπομπών CO2.
«Με τις τεχνολογίες μας, αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια πρόκληση του πώς οι αγρότες μπορούν να θρέψουν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους στο μέλλον, μειώνοντας παράλληλα τις γεωργικές εκπομπές μόλις στο ένα τρίτο των σημερινών. Η επιτυχής υλοποίηση του έργου «Αποστολή χωρίς κόστος για τη φύση» θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη όχι μόνο για τον κόσμο αλλά και για τους μετόχους της AUGA, που πιστεύουν στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας», καταλήγει ο Kęstutis Juščius.