Στις 204.500 σταμάτησαν οι ταξινομήσεις τρακτέρ στην Ευρώπη για το 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της CEMA, εκ των οποίων 144.400 αφορούσαν γεωργικούς ελκυστήρες. Το νούμερο των ταξινομήσεων αγροτικών τρακτέρ είναι κατά 8,1% μειωμένο από το 2023, και το χαμηλότερο από το 2014. Εντούτοις, στην Ελλάδα οι ταξινομήσεις τρακτέρ έφτασαν τις 1.757 το 2024, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σχέση με το 2023.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Απριλίου
Όπως επισημαίνει η CEMA με τις διαταραχές της παγκόσμιας προμηθευτικής αλυσίδας που είχε προκαλέσει η επιδημία του κορονοϊού να έχουν ξεπεραστεί και τη μικρή μόνο επίδραση που είχε το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ στους κατασκευαστές, η πτώση των ταξινομήσεων φαίνεται να οφείλεται περισσότερο στη μικρότερη ζήτηση των Ευρωπαίων παραγωγών. Ως προς αυτό, η CEMA επισημαίνει ότι οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την τάση είναι οι μειωμένες οικονομικές δυνατότητες των αγροτών σε σημαντικές αγορές, η μικρότερη κυβερνητική υποστήριξη για επενδύσεις σε γεωργικά μηχανήματα και οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε πολλές χώρες.
Αυξάνονται οι ταξινομήσεις για τρακτέρ υψηλής ισχύος
Η πτώση των ταξινομήσεων ήταν αισθητή σ’ όλες σχεδόν της κατηγορίες ισχύος τρακτέρ, με την εξαίρεση των μικρότερων (22kW και κάτω), που σημείωσαν ισχνή άνοδο, αλλά και της ανώτερης κατηγορίας ισχύος (185kW/250hp και πάνω). Στην τελευταία κατηγορία, ταξινομήθηκαν το 2024 σχεδόν 20% περισσότερα τρακτέρ σε σχέση με το 2023, παρότι εκπροσωπούν μόλις το 9% του συνόλου των γεωργικών ελκυστήρων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις μόλις τέσσερις χώρες που είδαν άνοδο των ταξινομήσεων, μαζί με Ισπανία (13,4%), Πορτογαλία (+25,4%) και Βέλγιο (+13,6%), όπου οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες εν πολλοίς επέτρεψαν στην αγορά τους να ανακάμψει από τις πρόσφατες χαμηλές πτήσεις.
Η πτώση των τιμών αγροτικών προϊόντων ρίχνει τη ζήτηση για τρακτέρ
Η μειωμένη ζήτηση οφείλεται κατά τη CEMA και στη μειωμένη τιμή αγροτικών προϊόντων, που παρότι έχουν σταθεροποιηθεί από τα μέσα του 2023, από την ύφεση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ακόμα σημαντικά χαμηλότερες από τα προ τετραετίας επίπεδα.

Από την άλλη, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, με την ενέργεια και τα καύσιμα να ακριβαίνουν κατά 23%, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των τιμών λιπασμάτων.
