Με τεχνητή νοημοσύνη από το Μπενάκειο στο κυνήγι των εχθρών, δοκιμή στην Ισπανία

Κοινοποίηση:

του Λεωνίδα Λιάμη

Αντικατάσταση εργατικών χεριών στις καλλιέργειες, έγκαιρο εντοπισµό ασθενειών κι εχθρών, που όταν διαπιστώνονται από το ανθρώπινο µάτι είναι, συνήθως, πολύ αργά, µείωση των χηµικών σε επίπεδο λίπανσης και φυτοπροστασίας, λόγω στοχευµένων επεµβάσεων και στο µέλλον συγκοµιδή, κλαδεύµατα και ποιος ξέρει τι άλλο θα προκύψει.

Πρόκειται για ορισµένες από τις εργασίες που θα κάνει το καινοτόµο ροµποτικό σύστηµα που έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η «I know How ΙΚΕ», µια αµιγώς ελληνική επιχείρηση µε έδρα, αλλά και παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, η οποία εξειδικεύεται, µεταξύ άλλων, και στην παροχή µηχανικών λύσεων ευφυούς γεωργίας.

Με τη συγκεκριµένη ροµποτική πλατφόρµα, µάλιστα, η I know How IKE συµµετέχει στο ερευνητικό έργο PestNU, το οποίο συντονίζεται από το ΕΚΕΤΑ και χρηµατοδοτείται από την Ε.Ε., µε εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία και στόχο τη µείωση της χρήσης λιπασµάτων, φυτοφαρµάκων και θρεπτικών συστατικών του εδάφους, µε αξιοποίηση ψηφιακών διαστηµικών τεχνολογιών και αγροοικολογικών πρακτικών.

Σε αυτήν τη φάση το βάρος του προγράµµατος έχει πέσει στον έγκαιρο εντοπισµό εχθρών και ασθενειών σε καλλιέργειες τοµάτας, πιπεριάς και αγγουριού, µε τη ροµποτική πλατφόρµα να εκπαιδεύεται, προκειµένου να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες, µέσω τεχνητής νοηµοσύνης, από επιστήµονες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και να «τρέχει» σχετικά πιλοτικά tests σε θερµοκήπια στην Ισπανία.

«Το ροµπότ διαθέτει ένα βραχίονα που µπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2,5 µέτρα και παράλληλα έχει κι ένα σύστηµα αισθητήρων µπροστά, µε πολυφασµατική κάµερα, µε κάµερα µε αισθητήρα βάθους και µια απλή φωτογραφική µηχανή και κάνει detect συγκεκριµένες ασθένειες, όπως ο αλευρώδης, η Tuta absoluta και τώρα δουλεύουµε και τον βοτρύτη για το αγγούρι και την πιπεριά. Ειδικά για το βοτρύτη, επειδή χρησιµοποιούµε και την πολυφασµατική κάµερα, επιδιώκουµε να πετύχουµε πραγµατικά πολύ έγκαιρο εντοπισµό. Πολύ πριν δηλαδή γίνει ορατό στο ανθρώπινο µάτι, γιατί όπως έχει αποδεχθεί, τότε είναι πάρα πολύ αργά. Επιπλέον µας έχουν πει πως ο βοτρύτης έχει την ιδιαιτερότητα να µένει σε ύπνωση για πολύ καιρό. Να προσβληθεί δηλαδή το φυτό, οι συνθήκες να µην είναι ευνοϊκές για να αναπτυχθεί και άρα να βρίσκεται σε λήθαργο για εβδοµάδες και ξαφνικά η θερµοκρασία, η υγρασία κι άλλες παράµετροι να το επιτρέψουν και να τα καταστρέψει όλα», τονίζει στην Agrenda ο Νίκος Φραγκάκης, επικεφαλής στο τµήµα καινοτοµίας της «I Know How», που αριθµεί 27 άτοµα και σχεδιάζει διάφορα ροµποτικά συστήµατα.

Το µεγάλο πλεονέκτηµα στη ροµποτική πλατφόρµα της «I Know How», η οποία αναµένεται να είναι εµπορικά διαθέσιµη στην αγορά περίπου σε µια τριετία, όπως λέει ο συνοµιλητής µας, είναι ότι από τη στιγµή που έχεις ένα σύστηµα που δουλεύει, για παράδειγµα στον εντοπισµό του αλευρώδη, µπορεί κάνει εκπαίδευση στον επόµενο στόχο και έτσι να εµπλουτίζεται η γκάµα των υπηρεσιών που θα µπορεί να προσφέρει.

Στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα Horizon 2020 το έργο PestNu

Το έργο «PestNu» του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος «HORIZON 2020», όπου συµµετέχει το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας και συντονίζεται από το ΕΚΕΤΑ, αποτελεί µια κοινοπραξία είκοσι εταίρων από εννέα διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Το έργο αναπτύσσει και αξιολογεί πρωτοποριακές αγρο-οικολογικές πρακτικές, οι οποίες συνδυάζονται µε τεχνολογίες Ροµποτικής, Πληροφορικής και Επικοινωνιών, µε στόχο την επίλυση προβληµάτων στη γεωργία που επιβαρύνουν την ποιότητα των τροφίµων και το περιβάλλον.

Συγκομιδή και κλάδεμα οι μελλοντικές εργασίες

«Ό,τι εχθροί και ασθένειες παίζουν στα θερµοκήπια, σιγά σιγά, το σύστηµα θα εκπαιδευτεί πάνω στον εντοπισµό τους. Επίσης µε τον τρόπο που το έχουµε φτιάξει ουσιαστικά έχουµε µια πλατφόρµα που µπορεί µελλοντικά να κάνει και άλλα πράγµατα, όπως για παράδειγµα συγκοµιδή τοµάτας, να κλαδεύει, να κάνει κορυφολόγηµα και άλλες εργασίες», σηµειώνει ο κ. Φραγκάκης, προσθέτοντας πως µέσω του πυλώνα της γεωργίας ακριβείας που διαθέτει, η «I Know How» έχει ασχοληθεί και µε ΙΟΤ αισθητήρες εδάφους, συγκεντρώνοντας δεδοµένα τα οποία σώζει σε µια βάση και κατόπιν τα «τρέχει» µε ένα σύστηµα DSS (σ. σ. υποστήριξης λήψης αποφάσεων), ώστε να λαµβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις για την εκάστοτε καλλιέργεια.

Αυτόνοµο χλοοκοπτικό ροµπότ διαχειρίζεται τη βλάστηση στα φωτοβολταϊκά πάρκα

Ένας ακόµη βασικός πυλώνας δραστηριότητας για την «I Know How» είναι η πράσινη µετάβαση, στον οποίο, επίσης, έχει κατασκευάσει ένα αυτόνοµο χλοοκοπτικό ροµπότ για τη διαχείριση της βλάστησης στα φωτοβολταϊκά πάρκα. «Είναι ένα προϊόν το οποίο το σχεδιάσαµε και το κατασκευάσαµε στη γραµµή συναρµολόγησης που έχουµε στην Αθήνα. Ήδη έχει περπατήσει το συγκεκριµένο προϊόν, έχουµε πουλήσει µέχρι στιγµής 20 κοµµάτια», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης, συµπληρώνοντας πως «είναι µια τεχνολογία που γίνεται απόσβεση του κόστους αγοράς σε διάστηµα 18 µηνών και αυτό µε περσινά οικονοµικά δεδοµένα. Με τα φετινά νούµερα που έχουν ανέβει κι άλλο οι τιµές, παίζει η απόσβεση να γίνεται σε ένα έτος». Πρακτικά το αυτόνοµο ροµποτικό χλοοκοπτικό δίνει τη δυνατότητα στο διαχειριστή του φωτοβολταϊκού πάρκου να κουρεύει συχνά τα χόρτα, χωρίς την παρουσία του. «Έχει το χάρτη του πάρκου, το σπιτάκι του µε το σταθµό φόρτισης µέσα, ένα περιβάλλον διαχείρισης web και του λέει ο χρήστης θέλω να µου κουρέψεις αυτό το τµήµα του πάρκου ή αυτούς τους διαδρόµους ή κάτω από αυτά τα συγκεκριµένα πάνελ. Ξεκινά αυτό, πάει κουρεύει, αν τελειώσει η µπαταρία του, επιστρέφει πίσω για να φορτίσει, ξαναβγαίνει έξω, συνεχίζει το κούρεµα, µέχρι να τελειώσει», αναφέρει ο κ. Φραγκάκης και σηµειώνει ότι εκτός από την Ελλάδα, µέχρι τώρα έχουν πουληθεί τέτοια ροµπότ και στην Ιταλία, ενώ έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν παραληφθεί ορισµένα και από πελάτες σε Βραζιλία, Παναµά, Ολλανδία και Ισπανία. Στις δραστηριότητες της «I Know How» εντάσσεται επίσης και η «βιοµηχανία 4» και η «βιοµηχανία 5», που είναι ένας βραχίονας που κάνει αυτόνοµα συγκολλήσεις σε κοµµάτια που δεν γνωρίζει πιο πριν, µε χρήση τεχνητής νοηµοσύνης.

Ωστόσο, το κύριο αντικείµενο της εταιρείας που απασχολεί συνολικά περίπου 200 εργαζόµενους και ανήκει στον Γρηγόρη Κοτσικάρη είναι η υλοποίηση µεγάλων έργων δηµοσίου και ιδιωτικού τοµέα, στο κοµµάτι του ICT – ψηφιακού µετασχηµατισµού.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Γρηγορότερο από κάθε άποψη το νέο αναρτημένο ψεκαστικό Amazone UF

Τα νέα αναρτημένα ψεκαστικά Amazone UF επιταχύνουν σημαντικά τις εργασίες του χειριστή, αφού επιτρέπουν την γρηγορότερη σύνδεση, την γρηγορότερη ετοιμότητα εργασίας και ταχύτερο καθάρισμα, χωρίς να θυσιάζουν ωστόσο την ακρίβεια της λειτουργίας του.

Το απτόητο 4-κύλινδρο Deutz-Fahr 6170.4 PS ανταγωνίζεται στα ίσα μεγαλύτερα τρακτέρ

Κατά την φωτογράφηση µε το 6170.4, ο τίτλος «∆ιαχρονικό» µας ήρθε στο νου. Εξάλλου, η καµπίνα Agrotron γιορτάζει φέτος την 30η της επέτειο, όσον αφορά το βασικό της πλαίσιο. Ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει στο εσωτερικό της καµπίνας του 6170.4 σε σχέση µε το Agrotron 4.95.Η δοκιµή της σειράς τεσσάρων µοντέλων 6.4, µε ισχύ που κυµαίνεται από 96.2 kW/129 hp έως 127,5 kW/171 hp πραγµατοποιήθηκε στο Lauingen της Γερµανίας.Τα 6130.4, 6140.4 και 6150.4 διατίθενται και µε κιβώτια ταχυτήτων RVshift (semi-powershift) ή TTV (αδιαβάθµητη µετάδοση), ενώ το 6170.4 έχει την επιπλέον επιλογή ενός powershift όπως αυτό που δοκιµάζαµε εµείς.

Δύο χρόνια εγγύηση για σταφυλλοσυλεκτικές Braud και τρακτέρ TE Straddle της New Holland

Η πλήρης σειρά των σταφυλοσυλλεκτικών και ελαιοσυλλεκτικών µηχανών New Holland Braud, καθώς και τα τρακτέρ Straddle, προσφέρονται πλέον µε στάνταρ διετή εργοστασιακή εγγύηση. Αυτό υπογραµµίζει τη δέσµευση της New Holland για την κορυφαία ποιότητα κατασκευής, η οποία διασφαλίζεται µέσω του Κέντρου Αριστείας της µάρκας στο Coëx της Γαλλίας. Παράλληλα, παρέχει στους καλλιεργητές υψηλή αξιοπιστία και χαµηλό κόστος λειτουργίας.

Προτεινόμενα

Επενδύουν στα drones της DJI οι Έλληνες αγρότες, πληθαίνουν οι παραδόσεις

Οι παραδόσεις των γεωργικών drone αυξάνονται συνεχώς και δεν είναι τυχαίο καθώς οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα επιλέγουν τεχνολογία που λύνει τα χέρια τους, εξοικονοµεί χρόνο, πόρους και προσφέρει ακρίβεια που δεν συγκρίνεται. Η Agrotech προµηθεύει και υποστηρίζει αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας µε τα πιο σύγχρονα drones DJI Agras T50. Πρόκειται για ένα µοντέλο που διαθέτει ισχυρό σύστηµα προώθησης µε δύο ρότορες σε κάθε βραχίονα για µέγιστη ροπή και σταθερότητα, όταν µεταφέρει ωφέλιµα φορτία ψεκασµού 40 κιλών ή φορτία διασποράς 50 κιλών. Είναι εξοπλισµένο µε ένα σύστηµα διπλού ψεκασµού, ραντάρ µπροστά και πίσω και σύστηµα τρισδιάστατης αποφυγής εµποδίων.

Στο αµπέλι δείχνει άνετο το καινούριο και εξειδικευμένο Αntonio Carraro Tony 8700 V

Το χωριό Άγιος Παντελεήµονας Αµυνταίου, στις όχθες της λίµνης Βεγορίτιδας, επισκέφτηκε η εταιρεία Παναγιώτης Κατσαρός ΑΕΤΒΕ µε αφορµή την παρουσίαση του καινούριου εξειδικευµένου, αµπελουργικού τρακτέρ Antonio Carraro TONY 8700V.