Μια πρώτη ματιά στο Fendt 700 Vario από την Agromec με 205 «ηλεκτρικούς» ίππους

Κοινοποίηση:

Ο Ολλανδός εισαγωγέας Fendt Agromec, μαζί με την Electric Construction Equipment, «εξηλέκτρισε» ένα Fendt 700 Vario τοποθετώντας μπαταρία στον μπροστινό σύνδεσμο. Η ομάδα από το περιοδικό Trekker στην Ολλανδία έριξε μια πρώτη ματιά στη νέα αυτή «επίσημη» πατέντα των 800 βολτ και των περίπου 200 ίππων.

Πώς µπορεί η ενέργεια από 400 λίτρα πετρελαίου να αντικατασταθεί από ένα ολοκαίνουργιο σύστηµα µετάδοσης κίνησης χωρίς εκποµπές ρύπων; Αυτή ήταν η ενδιαφέρουσα πρόκληση που τέθηκε στον Mart van der Valk, της Electric Construction Equipment (ECE), για λογαριασµό του Ολλανδού εισαγωγέα της Fendt, Agromec, καθώς και της κατασκευαστικής εταιρείας Van Wijlen.

Υδρογόνο ή µπαταρία;

Μια πιθανή επιλογή ήταν το υδρογόνο. Ωστόσο, αυτό όχι µόνο είναι επί του παρόντος ακριβό και έχει περιορισµένη ενεργειακή πυκνότητα, αλλά είναι και η απαιτούµενη κυψέλη καυσίµου ακριβή. Η δεύτερη επιλογή ήταν µια µπαταρία, που θα µπορούσε να εγκατασταθεί στο τρακτέρ. Ωστόσο, και αυτό αποδείχθηκε µη πρακτικό, επειδή µια µπαταρία ικανή να παρέχει τον ίδιο χρόνο λειτουργίας µε 400 λίτρα πετρελαίου θα ζύγιζε περίπου 15 τόνους.

Έτσι, εισάγεται η µπαταρία, που µπορεί να αντικατασταθεί και να τοποθετηθεί στον µπροστινό σύνδεσµο, µε την αλλαγή να διαρκεί µόνο λίγα λεπτά και να επιτρέπει τη συνέχιση της εργασίας. Συνεπώς, αν υπάρχουν αρκετές µπαταρίες, µπορείτε να εργάζεστε συνεχώς µε ηλεκτρική ενέργεια. Ποια είναι όµως η αρχή της ιστορίας αυτού του έργου;

Από το 720 Vario η εκκίνηση

Η Agromec χρησιµοποίησε το Fendt 720 ως βάση για το ηλεκτρικό τρακτέρ της. Όλα τα εξαρτήµατα που σχετίζονται µε τον πετρελαιοκινητήρα έχουν αφαιρεθεί: οι δεξαµενές, τα ψυγεία κ.λπ. και, φυσικά, η εξάτµιση. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένας σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας Danfoss. Με διαστάσεις µόλις 45 επί 65 εκ., το σύστηµα απόσβεσης προσαρµόζεται στο πλαίσιο του τρακτέρ. Η µονάδα των 800 βολτ µπορεί να αποδώσει ονοµαστικά πάνω από 410 ίππους (300kW), ωστόσο, η ισχύς αυτή µειώθηκε σε 200 ίππους (150kW), για να ταιριάζει µε την απόδοση του πετρελαιοκινητήρα Deutz και να µην επιβαρύνει το κιβώτιο ταχυτήτων Vario. Στη συνέχεια, η Agromec χρησιµοποιεί τον εναποµείναντα χώρο κάτω από το καπό για να εγκαταστήσει µια µπαταρία 70kWh µε στόχο να διασφαλίσει ότι το τρακτέρ εξακολουθεί να έχει διαθέσιµη ισχύ όταν η µπαταρία δεν είναι στη θέση της. Η εταιρεία εγκατέστησε και ένα σύστηµα ψύξης µε δύο ανεµιστήρες, καθώς τα ηλεκτρικά εξαρτήµατα πρέπει να διατηρούνται σε θερµοκρασία κάτω από τους 45°C.

12, 24 και 800 βολτ

Ενώ υπάρχει µια µονάδα στο σύστηµα 800 V για τον αεροσυµπιεστή, η Agromec έπρεπε να επιλέξει ένα σύστηµα 24V για τον κλιµατισµό, ο οποίος είναι ενσωµατωµένος στην οροφή, αλλά δεν λειτουργεί πλέον µέσω της οθόνης Fendt- έχει πλέον τα δικά του ξεχωριστά χειριστήρια. Το τρακτέρ διαθέτει τρεις διαφορετικές τάσεις (12, 24 και 800 βολτ) και δύο µετατροπείς. Αυτά, µαζί µε όλα τα άλλα εξαρτήµατα, όπως η µονάδα διανοµής ισχύος (PDU), οι ασφάλειες, η τεχνολογία ελέγχου και τα κύρια ρελέ, βρίσκονται πίσω από την καµπίνα στην αριστερή πλευρά, όπου προηγουµένως βρίσκονταν οι δεξαµενές πετρελαίου και AdBlue. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσµα τα σκαλοπάτια να είναι πιο απότοµα από ό,τι στο αρχικό Fendt 720.

Αφαιρούµενη µπαταρία

Η εναλλάξιµη µπαταρία που βρίσκεται στον µπροστινό σύνδεσµο είναι η ίδια µονάδα που χρησιµοποιεί η ECE στο κιτ µετατροπής. Έχει βάθος 1,00 µ., ύψος 1,30 µ. και πλάτος 1,30 µ., ενώ ζυγίζει περίπου 2,0 τ., µε τη µονάδα ψύξης και θέρµανσης στην κορυφή. Αυτό εξασφαλίζει ότι η µονάδα διατηρείται πάντα στο βέλτιστο εύρος θερµοκρασίας για να αξιοποιήσει την πλήρη ισχύ των 140 kWh.

Για ελαφρότερες εργασίες, όπου ο πετρελαιοκινητήρας θα κατανάλωνε συνήθως περίπου 8 λ./ώρα, η µπαταρία επαρκεί για περίπου 3,5 ώρες λειτουργίας. Αλλά αν εργάζεστε υπό πλήρες φορτίο, η µπαταρία εξαντλείται σε λιγότερο από µία ώρα. Για να είναι σχετικά εύκολη η µετακίνηση των πακέτων µπαταριών, υπάρχουν θέσεις για περονοφόρα οχήµατα και γερανό, καθώς και σύνδεσµοι ταχείας σύνδεσης για τους φορτωτές Volvo που χρησιµοποιεί επίσης η επιχείρηση. Μόλις η µπαταρία τοποθετηθεί στη θέση της, το µόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε το τρακτέρ µε το βύσµα των 250 αµπέρ και είστε έτοιµοι να ξεκινήσετε ξανά.

Τα κόστη

Κάθε µπροστινή µπαταρία κοστίζει 115.000 ευρώ, ενώ η µετατροπή του 720 κοστίζει 500.000 ευρώ. Και µετά, φυσικά, θα χρειαστείτε τον ταχυφορτιστή, ο οποίος, σύµφωνα µε την Agromec, χρειάζεται περίπου µία ώρα για να επαναφορτίσει την µπαταρία.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Το νέο «βαρύ πυροβολικό» της Lely «ασπίδα» προστασίας εκτροφών

Τρεις νέες λύσεις, που ενσωµατώνουν τεχνολογίες αιχµής µε καινοτοµία και φέρνουν τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία ένα βήµα πιο κοντά σε αυτό που το πιο δυναµικό κοµµάτι του κλάδου διεθνώς οραµατίζεται ως «φάρµα του µέλλοντος», λανσάρει η «Lely». Το νέο «βαρύ πυροβολικό» της ολλανδικής κατασκευάστριας εταιρείας, απαρτίζουν το ροµποτικό σύστηµα αρµεγής «Astronaut A5 Next» και το πληθωρικό «Astronaut Max» -αµφότερα «χτισµένα» πάνω στο ιδιαίτερα επιτυχηµένο «Astronaut A5»- και το «Lely Hub», µια ψηφιακή «ασπίδα» προστασίας για τα πολύτιµα δεδοµένα των εκτροφών.

Διαδικτυακή υπηρεσία οδηγιών για χειριστές λανσάρει η Massey Ferguson

Την έναρξη μιας διαδικτυακής υπηρεσίας οδηγιών για χειριστές ανακοίνωσε η Massey Ferguson. Ο λόγος για τα εκπαιδευτικά βίντεο «MF How To» που προσφέρουν στους χειριστές πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για το χειρισμό μηχανημάτων, και τα οποία πέρα από τον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες για πιθανούς αγοραστές.

Προτεινόμενα

Με διπλό ρότορα, ειδικά ραντάρ και μηδενικές απώλειες πεδίου έρχεται το Case IH AF11

Η Case IH λανσάρει, αρχικά για την αγορά της Βόρειας Αμερικής τη θεριζοαλωνιστική μηχανή AF11, μια μονάδα επανασχεδιασμένη από την αρχή για να μεγιστοποιήσει το χρόνο στο χωράφι με περισσότερη παραγωγικότητα και όλα τα καινοτόμα συστήμα να συνδράμουν προς όφελος του παραγωγού.

Ελληνικό ντεμπούτο για σπαρτικές ακριβείας Monosem ValoTerra 8×8

Το ντεμπούτο τους στα ελληνικά χωράφια ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι σπαρτικές ακριβείας ValoTerra Ultimate 8×8, με την Agrotech να ανακοινώνει τις δύο πρώτες παραδόσεις στη χώρα μας. Τα νέα μηχανήματα απέκτησαν η οικογένεια Θώδα από τον Αμπελώνα Λάρισας και η οικογένεια Γούσια από τον Άγιο Γεώργιο Φαρσάλων, με την παράδοση να πραγματοποιείται από τον Διευθυντή του υποκαταστήματος της Agrotech στη Λάρισα, Αλέξη Χατζή.

Η MASCHIO GASPARDO αναλαμβάνει τη διανομή χορτοκοπτικών New Holland στην Ευρώπη

Ο όμιλος γεωργικών μηχανημάτων CNH Industrial και η κορυφαία κατασκευαστής MASCHIO GASPARDO ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία για διανομή και προμήθεια εξοπλισμού χορτοκοπτικών και χορτοσυλλεκτικών της New Holland σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στη συμφωνία εμπεριέχεται και η προμήθεια ανταλλακτικών και υπηρεσιών.