Jo και Ted εδραιώνονται πια στον αμπελώνα ως οι ώριμες λύσεις της Naïo Technologies

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Η γαλλική εταιρεία με την ποικιλία των ρομπότ της έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να καταξιωθεί, με την έκθεση FIRA να βεβαιώνει τους λόγους που τα JO και Ted είναι από τα πιο δημοφιλή.

Η Naïo Technologies έρχεται με τις καινοτόμες λύσεις της στη FIRA. Πρωτοπόρος των ρομποτικών λύσεων στη γεωργία, η γαλλική Naïo Technologies διαθέτει ήδη δύο αυτόνομα μηχανήματα έτοιμα να λειτουργήσουν στον αμπελώνα. Πρόκειται για το Jo και το Ted, ηλεκτροκίνητο ερπυστριοφόρο, που έχει σχεδιαστεί για να εργάζεται σε στενούς αμπελώνες με κλίσεις έως και 40%, και ένα ρομπότ χάραξης τάφρων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Μαΐου 2024

Το Jo είναι σε θέση να εκτελεί μηχανική ζιζανιοκτονία στη σειρά και μεταξύ των σειρών με ένα μόνο πέρασμα. Εξοπλίζεται με τρεις μπαταρίες λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού άλατος 16 kWh ή, προαιρετικά, με τέσσερις μπαταρίες 21 kWh που τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες 3000 W – 48 V και είναι σε θέση να εγγυηθούν μια συνεχή αυτονομία εργασίας άνω των 8 ωρών ανάλογα με τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και τις συνθήκες του αγρού.

Το μειωμένο βάρος και οι διαστάσεις (850 κιλά με τρεις μπαταρίες και πλάτος μόλις 68 εκατοστά) σε συνδυασμό με το σύστημα ερπυστριοφόρων τροχών, το οποίο επιτρέπει ακτίνες στροφής έως και 3 μέτρα ανάλογα με τον εξοπλισμό που τοποθετείται, επιτρέπουν στο Jo να χρησιμοποιείται σε δύσκολες εδαφικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο έδαφος.

Μεταφερόμενο εύκολα από αγροτεμάχιο σε αγροτεμάχιο με ρυμουλκούμενο ή μικρό φορτηγό, κινείται στον αγρό αυτόνομα με μέγιστη ταχύτητα κίνησης 2,2 χλμ./ώρα, με ένα σύστημα ασφαλείας που αποτελείται από προφυλακτήρα και μονάδα geofencing. Η ανυψωτική ικανότητα του συνδέσμου εργαλείων είναι 250 κιλά, με ηλεκτρική έξοδο για τη λειτουργία ηλεκτροκίνητων εργαλείων.

Το ώριμο Ted

Το Ted είναι ένα ρομπότ για μηχανική ζιζανιοκτονία στον αμπελώνα, εξοπλισμένο με τέσσερις κινητήριους τροχούς και ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με αυτονομία 8 ωρών. Οι τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά τού επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους φύτευσης και να διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ζιζανιοκτονίας, που μπορούν να εγκατασταθούν σε μια κεντρική βάση εργαλείων με παραλληλόγραμμη ανύψωση.

Αφού χαρτογραφηθεί ο αμπελώνας, το Ted καθορίζει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί με βάση τις συντεταγμένες GPS, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα αισθητήρων λέιζερ τύπου Lidar, υπερήχων και καμερών που ανακατασκευάζουν τον αμπελώνα σε 3D. Με μέγιστη ταχύτητα 4,5 χιλιομέτρων την ώρα, το Ted μπορεί να δουλέψει έως και περίπου 5 εκτάρια την ημέρα σε κλίσεις 20%. Ζυγίζει 2,1 τόνους και έχει μήκος 4 μέτρα και πλάτος 1,9 μέτρα. Το σκαπτικό έχει ύψος που κυμαίνεται από 2,4 έως 2,75 μέτρα.

Πληροφορίες από trattoriweb

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Vestrum 120 ActiveDrive 8 με φορτωτή Τ και Farmlift 742 στην DLG-Feldtage 2024

Τα τηλεσκοπικά Farmlift είναι πλέον ριζικά αναβαθμισμένα, ενώ η αυξημένη απόδοση του Vestrum 120 ActiveDrive 8 με τον εμπρόσθιο φορτωτή της σειράς T αποτελεί πακέτο αποδοτικό, αφού τρακτέρ και βραχίονας αλληλοβοηθούνται, για να προσφερθεί 35% μεγαλύτερη ανυψωτική ισχύς.

Ξεπερνώντας τα όρια της αυτοματοποίησης με το ρομπότ ζιζανιοκτονίας της FarmWise

Η FarmWise, αξιοποιώντας τη δύναμη της όρασης υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης (AI), βάζει τη ναυαρχίδα Vulcan να διαχειριστεί τα ζιζάνια της Καλιφόρνια. Και το καταφέρνει σε ειδικές καλλιέργειες.

Με 12 νέα χορτοκοπτικά τύπου πεταλούδας στην γκάμα της η Massey Ferguson

Με μεγάλη ποικιλία σε πλάτη εργασίας και στόχευση σε και μια σειρά από διαφορετικούς τύπους πεδίων, η Massey Ferguson φιλοδοξεί να εισέλθει ως λύση στις καλλιέργειες κάθε απαιτητικού παραγωγού με τα συνολικά 12 μοντέλα χορτοκοπτικών στην γκάμα της.

Προτεινόμενα

Ρηχή κατεργασία του εδάφους και μηχανική αντιμετώπιση ζιζανίων από τα Lemken Koralin

Οι επιλογές για μηχανική ζιζανιοκτονία με ταυτόχρονη εξαιρετικά ρηχή επεξεργασία του εδάφους από την εταιρεία Lemken είναι συγκεκριμένες και συνώνυμες της ευέλικτης και αποτελεσματικής εφαρμογής.