Jo και Ted εδραιώνονται πια στον αμπελώνα ως οι ώριμες λύσεις της Naïo Technologies

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Η γαλλική εταιρεία με την ποικιλία των ρομπότ της έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να καταξιωθεί, με την έκθεση FIRA να βεβαιώνει τους λόγους που τα JO και Ted είναι από τα πιο δημοφιλή.

Η Naïo Technologies έρχεται με τις καινοτόμες λύσεις της στη FIRA. Πρωτοπόρος των ρομποτικών λύσεων στη γεωργία, η γαλλική Naïo Technologies διαθέτει ήδη δύο αυτόνομα μηχανήματα έτοιμα να λειτουργήσουν στον αμπελώνα. Πρόκειται για το Jo και το Ted, ηλεκτροκίνητο ερπυστριοφόρο, που έχει σχεδιαστεί για να εργάζεται σε στενούς αμπελώνες με κλίσεις έως και 40%, και ένα ρομπότ χάραξης τάφρων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Μαΐου 2024

Το Jo είναι σε θέση να εκτελεί μηχανική ζιζανιοκτονία στη σειρά και μεταξύ των σειρών με ένα μόνο πέρασμα. Εξοπλίζεται με τρεις μπαταρίες λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού άλατος 16 kWh ή, προαιρετικά, με τέσσερις μπαταρίες 21 kWh που τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες 3000 W – 48 V και είναι σε θέση να εγγυηθούν μια συνεχή αυτονομία εργασίας άνω των 8 ωρών ανάλογα με τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και τις συνθήκες του αγρού.

Το μειωμένο βάρος και οι διαστάσεις (850 κιλά με τρεις μπαταρίες και πλάτος μόλις 68 εκατοστά) σε συνδυασμό με το σύστημα ερπυστριοφόρων τροχών, το οποίο επιτρέπει ακτίνες στροφής έως και 3 μέτρα ανάλογα με τον εξοπλισμό που τοποθετείται, επιτρέπουν στο Jo να χρησιμοποιείται σε δύσκολες εδαφικές συνθήκες αμπελοκαλλιέργειας με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στο έδαφος.

Μεταφερόμενο εύκολα από αγροτεμάχιο σε αγροτεμάχιο με ρυμουλκούμενο ή μικρό φορτηγό, κινείται στον αγρό αυτόνομα με μέγιστη ταχύτητα κίνησης 2,2 χλμ./ώρα, με ένα σύστημα ασφαλείας που αποτελείται από προφυλακτήρα και μονάδα geofencing. Η ανυψωτική ικανότητα του συνδέσμου εργαλείων είναι 250 κιλά, με ηλεκτρική έξοδο για τη λειτουργία ηλεκτροκίνητων εργαλείων.

Το ώριμο Ted

Το Ted είναι ένα ρομπότ για μηχανική ζιζανιοκτονία στον αμπελώνα, εξοπλισμένο με τέσσερις κινητήριους τροχούς και ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα κίνησης με αυτονομία 8 ωρών. Οι τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά τού επιτρέπουν να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους φύτευσης και να διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα εργαλείων ζιζανιοκτονίας, που μπορούν να εγκατασταθούν σε μια κεντρική βάση εργαλείων με παραλληλόγραμμη ανύψωση.

Αφού χαρτογραφηθεί ο αμπελώνας, το Ted καθορίζει τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθηθεί με βάση τις συντεταγμένες GPS, χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα αισθητήρων λέιζερ τύπου Lidar, υπερήχων και καμερών που ανακατασκευάζουν τον αμπελώνα σε 3D. Με μέγιστη ταχύτητα 4,5 χιλιομέτρων την ώρα, το Ted μπορεί να δουλέψει έως και περίπου 5 εκτάρια την ημέρα σε κλίσεις 20%. Ζυγίζει 2,1 τόνους και έχει μήκος 4 μέτρα και πλάτος 1,9 μέτρα. Το σκαπτικό έχει ύψος που κυμαίνεται από 2,4 έως 2,75 μέτρα.

Πληροφορίες από trattoriweb

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Σπαρτική Lemken Solitair DT: Βγάζει τα µεγάλα όπλα

Η Lemken ολοκλήρωσε τη σειρά Solitair DT με την προσθήκη ενός εννιάμετρου μοντέλου με πλάτος κάτω των 3,0 μ. και ύψος 4,0 μ. Ρίχνουμε μια ματιά στο πεδίο και μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες.

Claas: Το «Success Story» των 500.000 θεριζοαλωνιστικών και οι επετειακές εκδόσεις

Η CLAAS από το 1936 «κλειδώνει» ένα ορόσημο κατασκευής 500.000 θεριζοαλωνιστικών, κάτι που θα φέρει και αισθητική διαφοροποίηση στα ειδικά επετειακά μοντέλα LEXION, TRION, EVION και DOMINATOR, τα οποία θα παρουσιαστούν σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις και επιδείξεις.

Προτεινόμενα

Σε ανοικτή επικοινωνία με τον χειριστή οι καμπίνες του μέλλοντος από την Claas

Η εταιρεία σχεδιάζει την καμπίνα του μέλλοντος για τρακτέρ και μηχανήματα συγκομιδής όπως αποδεικνύεται από τα πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στην Agritechnica 2023, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Καινοτομίας, Cab 4.0 και Cab10 Future, δύο προοπτικές για το πώς θα εργάζονται οι άνθρωποι στην ύπαιθρο αύριο.

Ο στόλος IVECO multi-energy θα συνοδεύσει στην Ευρώπη τους Metallica

Στα συνέχεια της συνεργασίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Βαρκελώνη, κατά την παρουσίαση της ανανεωμένης σειράς της IVECO, ο στόλος IVECO multi-energy θα συνοδεύσει στην Ευρώπη, το μουσικό γκρουπ Metallica, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του, M72 World Tour.

Με κινητήρες FARMotion 45 106 ή 116 ίππων και χαμηλό προφίλ τα νέα Deutz-Fahr 5 ΤΒ

Το ιδιαίτερο προφίλ του καπό και των λασπωτήρων, σε συνδυασµό µε το χαµηλό κέντρο βάρους και τους στιβαρούς άξονες, καθιστούν τα τρακτέρ 5 TB µοναδικά και ιδανικά για εργασία σε πλαγιές ή ανάµεσα σε δέντρα.