Πιο στοχευμένα στα ζιζάνια δρουν οι νέοι καλλιεργητές σειράς Väderstad Carrier

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Για την εξαιρετικά βαθιά κατεργασία του εδάφους, η Väderstad διαθέτει τη σειρά Carrier, η οποία τώρα αναλαμβάνει ακόμη περισσότερη δράση ενάντια στα ζιζάνια, με μηχανικό τρόπο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Ιουνίου 2024

Για το 2025, η Väderstad παρουσιάζει μια νέα έκδοση του καλλιεργητικού με δίσκους Carrier 925, το οποίο είναι ικανό να φιλοξενήσει τρεις άξονες δίσκων εξοπλισμένους με το δοκιμασμένο δίσκο CrossCutter Disc. Σύμφωνα με την εταιρεία, το μηχάνημα θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη μηχανική καταπολέμηση των ανθεκτικών ζιζανίων.

Η νέα έκδοση του Carrier 925 φέρνει τη μετάβαση από τους δύο δισκοφόρους άξονες με απόσταση μεταξύ των δίσκων 12,5 εκ. σε τρεις δισκοφόρους άξονες με απόσταση μεταξύ τους μόλις 8,3 εκ. «Το μηχάνημα είναι κατασκευασμένο για εξαιρετικά βαθιά κατεργασία με το δίσκο CrossCutter της Väderstad», λέει ο Wolfram Hastolz, εμπορικός διευθυντής εξοπλισμού κατεργασίας εδάφους της Väderstad.

Η τρίτη σειρά δίσκων CrossCutter στο Carrier περιορίζει την απόσταση μεταξύ των δίσκων στα 8,3 εκ, όπως αναφέρθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση της κατεργασίας, η δημιουργία λεπτού εδάφους και η ανάμειξη υπολειμμάτων στο ανώτερο έδαφος αυξάνονται δραστικά. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά βλάστησης των ζιζανίων και των σπόρων που έχουν απομείνει, τα οποία ο αγρότης μπορεί στη συνέχεια να εξαλείψει με ένα δεύτερο πέρασμα.

Οι δοκιμές πεδίου δείχνουν ότι οι τρεις άξονες των δίσκων CrossCutter μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη σποροκλίνη, ενεργοποιώντας τα ζιζάνια και τους σπόρους που έχουν απομείνει στο ανώτερο έδαφος μετά τον αλωνισμό. Επιπλέον, η πλήρης αποκοπή και η ένταση ανάμειξης μπορούν να εξαλείψουν αυτή τη ξερή σποροκλίνη σε ένα δεύτερο πέρασμα, ώστε να διασφαλιστεί έτσι η υγιεινή του πεδίου πριν από την εγκατάσταση της επόμενης καλλιέργειας.

«Με την αυξημένη παρουσία ανθεκτικών ζιζανίων και ενώ τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αγρότες για να τα καταπολεμήσουν μειώνονται, υπάρχει ανάγκη να προστεθούν περισσότερες λύσεις για τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων», τονίζεται από την εταιρεία.

Η ίδια επινόησε την έννοια της εξαιρετικά χαμηλής κατεργασίας το 2017. Το 2025 έκανε το επόμενο βήμα, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση για πλήρη αποκοπή στο ανώτερο έδαφος. «Πιστεύουμε ότι αυτό το μηχάνημα θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση ανθεκτικών ζιζανίων», λέει ο Wolfram Hastolz.

Η νέα έκδοση του Carrier με τρεις δίσκους θα εισαχθεί αρχικά στο Väderstad Carrier 925 πλάτους 9,25 μέτρων, ενώ η νέα αυτή λύση αναμένεται να ενσωματωθεί και σε άλλα μηχανήματα του ίδιου τύπου. Να σημειωθεί ότι, ανάλογα με τις εδαφικές συνθήκες, το μηχάνημα μπορεί να εξοπλιστεί είτε με τον δίσκο CrossCutter Disc 450 χλστ. είτε με τον δίσκο CrossCutter Disc Aggressive 450 χλστ. Η νέα έκδοση του Carrier 925, με τρεις άξονες CrossCutter Disc, θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με όσα δηλώνει η εταιρεία σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Fendt Former C με δύο ρότορες, κεντρική μονάδα παράδοσης και πλήθος τεχνολογιών

Τα συλλεκτικά Former C είναι εντελώς καινούργια για το 2024, φέρουν πλήθος τεχνολογικών λύσεων, που προάγουν την άνεση αλλά και την υγεία του υλικού, το οποίο παραδίδεται ποιοτικά και αξιοποιείται αποδοτικά από τους παραγωγούς.

Προτεινόμενα

Πιο προηγμένη από ποτέ η νέα γενιά χορτοκοπτικών Disco 9300 της Claas

Αγρότες και εργολάβοι μπορούν να βασίζονται στα προηγμένα μηχανήματα DISCO 9300 C AUTO SWATHER και Disco 9300 Direct Swather, στα οποία η Claas εισάγει όλη τη τεχνογνωσία της αλλά και την καινοτόμο λύση κοχλία, με τους υποψήφιους αγοραστές να έχουν την επιλογή συλλογής θημωνιάς ή ευρείας εναπόθεσης αυτής, ακόμη και όταν κόβουν χωρίς ξηραντικό.

Bαθύτερη εργασία για ίδια δύναμης έλξης με Väderstad Marathon Edge 50/80

Η Väderstad παρουσιάζει το νέο στέλεχος 50/80 χλστ. Marathon Edge για τη σειρά καλλιεργητών της. Χάρη στο σχήμα του, το Marathon Edge έχει υψηλή ικανότητα αναζήτησης χώματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με ένα τυπικό στέλεχος.