Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο επίκεντρο του ανανεωμένου φορτηγού Freightliner Cascadia

Κοινοποίηση:

απόδοση Ηλίας Ανδρεάκης

Με έμφαση στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση καυσίμων κυκλοφορούν τα φορτηγά πέμπτης γενιάς Freightliner Cascadia της Daimler Truck North America.

Τα νέα μοντέλα της σειράς διαθέτουν τις αυξημένες δυνατότητες του συστήματος ασφαλείας Detroit Assurance, μια πιο καθαρά ηλεκτρική δομή και βελτιωμένη εξοικονόμηση καυσίμων της τάξεως του 1,9%. Από την κυκλοφορία της πρώτης γενιάς των Freightliner Cascadia το 2017 έχουν πουληθεί περισσότερα από ένα εκατομμύρια οχήματα, επιτρέποντας στην εταιρεία να επεκτείνει την παρουσία της στα μικρότερα οχήματα, κατά την γενική διευθύντρια της επιχείρησης, Mary Aufdemberg.

Σε μεγάλο βαθμό η καμπίνα του οχήματος παραμένει ίδια με αυτή της προηγούμενης γενιάς με εξαίρεση την τοποθέτηση ευρωπαϊκού στυλ πλήκτρων ηλεκτρονικής στάθμευσης, που είναι ευκολότερα στην χρήση. Όταν τα φρένα είναι σε λειτουργία φώτα LED προειδοποιούν τον οδηγό, ενώ τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα σε περίπτωση που αυτός επιχειρήσει να φύγει από την θέση του χωρίς πρώτα να την ρυθμίσει για την αποφυγή τραυματισμών.

Μεγαλύτερη αεροδυναμική

Στον προφυλακτήρα του οχήματος έχουν τοποθετηθεί αεραγωγοί που σύμφωνα με την διευθύντρια μάρκετιγκ του τμήματος προϊόντων δρόμου της DTNA, Miranda Richardson, συμβάλλουν στο να καθοδηγούν τον αέρα γύρω από το φορτηγό και στην διατήρηση της θερμοκρασίας των φρένων μεταφέροντας την ροή του αέρα σε σημεία, όπου τα φρένα είναι επιρρεπή στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Το φράγμα αέρα έχει αναβαθμιστεί, ώστε να απέχει περισσότερο από το έδαφος, έχοντας τον ρόλο να προστατέψει τα μέρη του οχήματος που βρίσκονται κάτω από το σώμα του τράκτορα και να αποτρέψουν τον αέρα να παρέμβει στην εύρυθμη λειτουργία τους. Το ανανεωμένο φράγμα αέρος αποτελείται από τρία κομμάτια και είναι πιο ανθεκτικό από ότι στις προηγούμενες γενιές χάρη σε ένα σχεδιασμό που καθιστά εύκολη την επανατοποθέτηση του, αν αφαιρεθεί. Αν κάποιο από τα τρία κομμάτια σπάσει, τότε απαιτείται η αντικατάσταση μόνο ενός από αυτά.

O νέος προφυλακτήρας Max Aero και το καπό του αυτοκινήτου διαχωρίζονται πλέον από ένα σφράγισμα που αποτρέπει την είσοδο του αέρα κάτω από το καπό, με δύο κομμάτια ένα στην κορυφή και ένα από κάτω να προστατεύουν ακόμα από την φθορά όταν ανοίγει το καπό του αυτοκινήτου.

Νέο σχέδιο έχουν και οι γρίλιες του φορτηγού, με προαιρετικά ψήγματα ασημιού, αλλά και το καπό του αυτοκινήτου που έχει ανασχεδιαστεί για να ωθεί πιο αποτελεσματικά τον αέρα προς το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και στα πλάγια του οχήματος. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί τα μπροστινά φώτα «intelligent LED», που έχουν δυνατότητες απόψυξης και «καθαρισμού» της ομίχλης διατηρώντας την ορατότητα υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, καθιστώντας περιττά τα φώτα ομίχλης.

Κατά την Richardson τα νέα φώτα βελτιώνουν κατά 30% την ορατότητα σε σχέση με τα παλαιότερα παρέχοντας ένα ευρύτερο σύστημα φώτων και που χαμηλώνουν ή αυξάνονται αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τον οδηγό.

Έξυπνο σύστημα φρένων

Στις καινοτομίες των νέων Cascadia ξεχωρίζει και το έξυπνο σύστημα φρένων (IBCS) που ενεργοποιείται από ένα ηλεκτρικό σύστημα και αισθητήρες ταχύτητας των τροχών του οχήματος, καθώς μια μονάδα ελέγχου του κινητήρα για τον καλύτερο έλεγχο της επιτάχυνσης και του φρεναρίσματος. Νέο χαρακτηριστικό είναι και το σύστημα Comfort Braking, που μειώνει την φθορά των φρένων και αυξάνει την διάρκεια ζωής του πεντάλ φρένων.

Νέα συστήματα ασφαλείας

Από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις της πέμπτης γενιάς των Cascadia είναι όπως προαναφέρθηκε το αναβαθμισμένο Detroit Assurance που περιλαμβάνει ενεργά συστήματα ασφαλείας, που ενεργοποιούνται από ένα ραντάρ μακράς εμβέλειας, τέσσερα νέα ραντάρ μικρής εμβέλειας, μιας αναβαθμισμένης κάμερας και βελτιωμένης υπολογιστικής δύναμης. Από τα συστήματα ασφαλείας ξεχωρίζουν τα εξής:

Active Brake Assist 6 (ABA6): Το συγκεκριμένο σύστημα ανιχνεύει οχήματα που είναι παρκαρισμένα σε περίεργες γωνίες, και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα για την αποφυγή τρακαρίσματος με ένα σταματημένο όχημα. Παράλληλα, το ABA6 ανιχνεύει και στάσιμους περαστικούς.

Activity Lane Asist 2 (ALA2): Το συγκεκριμένο σύστημα συμβάλει στο να αποτρέψει την παρέκκλιση της πορείας του οχήματος ή την είσοδο του σε μια κατειλημμένη λωρίδα.

Attentive Driver Protection: Αυτό το σύστημα ασφαλείας προειδοποιεί έναν οδηγό που δεν έχει επαφή με το τιμόνι και αν δεν λάβει ανταπόκριση διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του, το επιβραδύνει σταδιακά και ενεργοποιεί τα φώτα κινδύνου, ξεκλειδώνοντας τις πόρτες, ώστε να μπορεί να υπάρξει βοήθεια για τον οδηγό.

Side Guard Assist 2 (SGA2): Αξιοποιεί τα ραντάρ μικρής εμβέλειας για να προειδοποιήσει τον οδηγό για αντικείμενα που βρίσκονται στον δρόμο τόσο από την μεριά του οδηγού, όσο και του συνοδηγού.

Κάμερες ενσωματωμένες στους καθρέφτες

Η Freightliner έχει ενσωματώσει στους καθρέφτες του φορτηγού μια βελτιωμένη εκδοχή του συστήματος καμερών στους καθρέφτες της MirrorEye. Οι φακοί της κάμερας και οι οθόνες στο εσωτερικό της καμπίνας έχουν δυνατότητες infrared, που τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται με ευκολία στον εξωτερικό φωτισμό, παρέχοντας καλύτερη ορατότητα στις οθόνες κατά το πέρασμα από σκοτεινά τούνελ. Παράλληλα, ένα υδροφοβικό κάλυμμα απομακρύνει το νερό και τα σκουπίδια για να διατηρεί τους φακούς καθαρούς.

Τρεις οθόνες στο εσωτερικό της καμπίνας παρέχουν εξαιρετική ορατότητα κατά μήκος του φορτηγού και στα τυφλά σημεία του οδηγού. Όλα τα συστήματα ελέγχου έχουν ενσωματωθεί στη λειτουργία ελέγχου της πόρτας. Οι γραμμές στις οθόνες συμβολίζουν τα άκρα του οχήματος και η κάμερα συμβαδίζει με την κίνηση του φορτηγού παρέχοντας μεγαλύτερη ορατότητα κατά το στρίψιμο.

Αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης Detroit Connect

Η DTNA αναβάθμισε επίσης την διαδικτυακή της πύλη Detroit Connect Portal παρέχοντας στους στόλους οχημάτων νέων δυνατότητες, όπως εξ αποστάσεως κλείδωμα/ξεκλείδωμα της πόρτας οποιουδήποτε οχήματος είναι συνδεδεμένο με το Detroit Connect.

Παράλληλα, εισήχθη και ένα σύστημα γεωεντοπισμού, ώστε να γνωστοποιείται όποτε ένα όχημα έρχεται ή φεύγει από κάποιο συγκεκριμένο σημείο, ενώ δυνατότητες video capture παρέχουν στους διαχειριστές του στόλου ζωντανή εικόνα από τα οχήματα.

Τα φορτηγά πέμπτης γενιάς της Cascadia στα πλαίσια της έκθεσης American Trucking Associations’ Management Conference & Exhibition, με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2025.

Πληροφορίες από trucknews.com

 

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Bαθύτερη εργασία για ίδια δύναμης έλξης με Väderstad Marathon Edge 50/80

Η Väderstad παρουσιάζει το νέο στέλεχος 50/80 χλστ. Marathon Edge για τη σειρά καλλιεργητών της. Χάρη στο σχήμα του, το Marathon Edge έχει υψηλή ικανότητα αναζήτησης χώματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με ένα τυπικό στέλεχος.