Μεταξύ θεωρίας και πράξης τα ηλεκτρονικά συστήματα του Lemken Karat 10

Κοινοποίηση:

Στη δοκιµή του Lemken Karat 10, δοκιµάστηκαν και δύο ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά, τα συστήµατα ελέγχου του περιγράµµατος και του βάθους του εδάφους του χωραφιού

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Οκτωβρίου 2024

 

Οι καλλιεργητές είναι απλά µηχανήµατα, οπότε οι αγρότες θα πρέπει να πειστούν, για να αρχίσουν να προσθέτουν δαπανηρά ηλεκτρονικά συστήµατα. Θέλοντας να µάθουµε πόση διαφορά µπορεί να κάνει η τεχνολογία και, στα πλαίσια δοκιµής του Lemken Karat (profi Σεπτέµβριος 2024), διαπιστώθηκε ότι υπάρχει µια λεπτή γραµµή µεταξύ των πλεονεκτηµάτων και των µειονεκτηµάτων.

ContourTrack µε προοπτική

Θεωρητικά, πρόκειται για µια εξαιρετική ιδέα: Με την προσθήκη ενός υδραυλικού εµβόλου διπλού άκρου µεταξύ του τµήµατος των δοντιών και του οπίσθιου κυλίνδρου, το Karat 10 µπορεί να προσαρµόζεται αυτόνοµα στις βυθίσεις και τις κορυφές ενός χωραφιού. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι η αντιστάθµιση του συνολικού µήκους του τεσσάρων σειρών καλλιεργητή και η διατήρηση ενός οµοιόµορφου βάθους εργασίας σε όλο το πλάτος εργασίας. Το σύστηµα της Lemken χρησιµοποιεί ένα τριπλό βύσµα τροφοδοσίας, έναν αισθητήρα γωνίας και υδραυλικά συστήµατα µε αισθητήρα φόρτωσης.

Σε σύγκριση µε το Karat 9, το σχεδόν δεκαετές σύστηµα ελέγχου περιγράµµατος έχει τροποποιηθεί ελαφρώς, καθώς η πίεση στους τροχούς κίνησης δεν µετράται πλέον µε πίρους ανίχνευσης φορτίου. Αντ’ αυτού, µετρά τώρα την πίεση στο εσωτερικό των υδραυλικών κυλίνδρων στους τροχούς βάθους.

Το σύστηµα είναι εύκολο στη χρήση: Απλά βάλτε το φις στην πρίζα και το σύστηµα ενεργοποιείται. Στους καλλιεργητές µε ContourTrack, η κλίµακα ελέγχου βάθους έχει δύο δείκτες. Όταν εργάζεστε σε επίπεδο έδαφος, ο επιπλέον δείκτης ευθυγραµµίζεται µε τον κανονικό δείκτη.

Ευέλικτη καµπύλη ελέγχου

∆οκιµάστηκε το σύστηµα κατά τη διάρκεια προηγούµενης πρακτικής δοκιµής και εντοπίστηκαν µερικές δυσλειτουργίες, κυρίως επειδή χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φθάσει στο βάθος-στόχο κατά την εργασία της ρηχής ενσωµάτωσης αχύρου. Ένα άλλο ζήτηµα σχετιζόταν µε τους εύκαµπτους σωλήνες ανίχνευσης φορτίου του Karat. Όταν ο καλλιεργητής αφαιρούνταν από το τρακτέρ, η πίεση συσσωρευόταν στη γραµµή επιστροφής µετά από λίγες µόνο ηµέρες. Παρόλο που ακολουθούνταν πάντα οι οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή σύνδεση, έπρεπε να βγει η ζεύξη πριν γίνει σύνδεση. Η Lemken θα το διορθώσει αυτό. Παρόλα αυτά, βλέπουµε τα πιθανά οφέλη ενός τέτοιου συστήµατος που ακολουθεί το περίγραµµα σε λοφώδη εδάφη. Επίσης, διαµόρφωσε ένα πιο οµοιόµορφο βάρος στο τρακτέρ. Καθώς η Lemken συνεχίζει να το τελειοποιεί, ελπίζουµε να διατηρήσει τη φιλικότητά του προς τον χρήστη. Προς το παρόν το κόστος για το ContourTrack δεν το προσπερνά κανείς. Αξίζει να προσθέσουµε ότι αυτό δεν µπορεί να προσαρµοστεί εκ των υστέρων λόγω του απαραίτητου υλικού.

IQblue Connect

Εκτός από το σύστηµα ελέγχου του περιγράµµατος της Lemken, το Karat 10 είχε επίσης τον υπολογιστή εργασίας IQblue Connect -εκ των υστέρων τοποθετηµένος. Αυτός είναι προσαρτηµένος σε µια µόνιµα τοποθετηµένη βάση στη ράβδο έλξης και συνδέεται µε το σύστηµα ελέγχου βάθους µέσω ενός αισθητήρα γωνίας. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, ο αισθητήρας γωνίας ήταν ήδη τοποθετηµένος λόγω του συστήµατος ελέγχου περιγράµµατος. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής εργασίας συνδέεται στο τρακτέρ µέσω του ISObus. Ο ίδιος υπολογιστής εργασίας µπορεί επίσης να χρησιµοποιηθεί σε ένα άροτρο για την αυτόµατη ρύθµιση του πλάτους εργασίας, χρησιµοποιώντας για παράδειγµα GPS, αλλά στο Karat χρησιµοποιήθηκε για τον αυτόµατο έλεγχο του βάθους εργασίας µε βάση χάρτες εφαρµογής. Η µονάδα IQblue Connect στέλνει το βάθος-στόχο ή τους κατάλληλους παλµούς ελέγχου βάθους στο τρακτέρ, το οποίο µε τη σειρά του µεταβάλλει το βάθος του καλλιεργητή.

Μονάδα TIM για τη σύνδεση

Το τρακτέρ πρέπει να διαθέτει TIM (Tractor Implement Management), ώστε να µπορεί να ερµηνεύει και να ενεργεί βάσει αυτών των σηµάτων. Επίσης, το Karat θα χρειαστεί τόσο την ενεργοποίηση του συνδέσµου, όσο και την ενεργοποίηση των υδραυλικών συστηµάτων µε τη χρήση του TIM, επειδή µεταβάλλονται τόσο η θέση του βραχίονα ανύψωσης όσο και ο υδραυλικός έλεγχος βάθους.

Εν κατακλείδι µπορούµε να πούµε ότι το σύστηµα αυτόµατης παρακολούθησης του περιγράµµατος ContourTrack σε βυθίσεις και ανυψώσεις είναι πολύ χρήσιµο σε έναν καλλιεργητή µε µακρύ πλαίσιο. Η χρήση του είναι απλή για τον χειριστή, αλλά η Lemken πρέπει να βελτιώσει το χρόνο αντίδρασης του συστήµατος. Η γνώµη µας για το σύστηµα IQblue Connect δεν είναι τόσο ξεκάθαρη αλλά ναι, η µονάδα ελέγχου βάθους µε βάση το GPS λειτουργεί, τουλάχιστον όταν έχετε το σωστό λογισµικό και τις ενεργοποιήσεις TIM αλλά και κάποιες συµβουλές σχετικά µε τον καλύτερο τρόπο ρύθµισης των κύριων παραµέτρων για τα διάφορα βάθη εργασίας.

Τα µηχανήµατα της Lemken διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία Στασινός ΑΕ (τηλ. 2324/022508)

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Η σβάρνα ζιζανίων Lemken Thulit με δόντια μήκους 575 mm έφτασε στην Ελλάδα

Τη σβάρνα ζιζανίων Lemken Thulit έφερε στην Ελλάδα η εταιρεία Στασινός Α.Ε. Πρόκειται για ένα µηχάνηµα που συµπληρώνει βέλτιστα την καινοτόµο τεχνολογία σκαλιστηριού Lemken και καθιστά τη διαχείριση ζιζανίων παράγοντα επιτυχίας για την αροτραία καλλιέργειά σας.

«Γεωργία ακριβείας παντού» το σύνθημα CNH και Intelsat για το νέο τους δίκτυο

Η συνεργασία της CNH και της Intelsat αναδεικνύει τη σημασία της αξιόπιστης συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο για τις σύγχρονες γεωργικές εργασίες, αξιοποιώντας τη δορυφορική τεχνολογία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων συνδεσιμότητας σε δυσπρόσιτες περιοχές.

H μονάδα Lemken Solitair «απάντηση» στις αυξημένες απαιτήσεις σποράς με 2.400 λίτρα

Με γενναιόδωρη χωρητικότητα 2.400 λίτρων για σπόρο ή/και λίπασμα, αυτή η ανθεκτική στην πίεση χοάνη είναι ιδανική για σπορά ακριβείας, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη αξιοποίηση των ημερών του πεδίου.