Rotosark: Μηχανική λύση ζιζανιοκτονίας μεταξύ των σειρών από την Oliver Agro

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Με τριπλό ρόλο στην αγορά, το Rotosark καθίσταται ένα μηχάνημα ολοκληρωμένο και πολυλειτουργικό με ορίζοντα τις μελλοντικές προκλήσεις στη βιώσιμη γεωργία.

Μηχανική ζιζανιοκτονία, συμπίεση και επεξεργασία μπορεί να εκτελέσει το Rotosark της Oliver Agro, της ιταλικής εταιρείας που ειδικεύεται σε τέτοιου είδους μηχανήματα. Το Rotosark είναι ένα μηχάνημα μηχανικής ζιζανιοκτονίας μεταξύ των σειρών, κατάλληλο για μεταφυτευμένες ή εν σειρά σπαρμένες καλλιέργειες, τόσο κηπευτικές όσο και υπαίθριες, όπως αραβόσιτος, σόγια και τομάτες επεξεργασίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Ιουλίου 2024

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να κάνει τρεις εργασίες ταυτόχρονα, καθώς είναι σε θέση να εξαλείψει τα ζιζάνια, να αερίσει το έδαφος και να στρώσει την καλλιέργεια με ένα μόνο πέρασμα. Μπορεί να διαμορφωθεί κατά βούληση σε διάφορους τύπους σταθερού, ρυμουλκούμενου ή κινητού πλαισίου και σταθερού ή αναδιπλούμενου υδραυλικού μεταφορέα και διαθέτει μονάδες ζιζανιοκτονίας που αποτελούνται παραλληλόγραμμα, ελατήριο φορτίου ελεύθερης μεταβλητής φόρτισης με ρύθμιση με μανιβέλα και ένα στέλεχος με 3 υποδοχές για τη μεταφορά διαφόρων εργαλείων και εξαρτημάτων.

Συνολικά, τα μηχανήματα μπορούν να εξοπλιστούν με σκαλιστήρια για το σπάσιμο της κρούστας, ένα ζεύγος χαλύβδινων ρότορων Rotoblizz με έδρανο, ένα ζεύγος οπίσθιων σκαλιστηρίων για την εργασία στη μεσοστοιχία ή αξεσουάρ όπως το ζεύγος εκτροπέων για το πάτημα του φυτού ή το κιτ Rotodisk ή Rotoclean για την εργασία στην πλευρά της κορυφογραμμής.

Οι 2 αντίθετοι ρότορες εργάζονται πάνω από την καλλιεργούμενη σειρά, εξασφαλίζοντας σταθερή πίεση και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και εγγύτητα σε σύγκριση με ένα παραλληλόγραμμο μεταξύ των σειρών, όπου το ανώμαλο έδαφος μπορεί να επιτείνει το φαινόμενο της παράσυρσης που αυξάνεται από υπερβολικούς ελιγμούς διεύθυνσης.

Η διαμόρφωση του παραλληλογράμμου επιτρέπει την κατακόρυφη κίνηση κάθετα προς το έδαφος, η οποία επενεργεί απευθείας στο ζεύγος των στροφέων. Οι ρότορες Rotoblizz δρουν απευθείας στη σειρά μεταφύτευσης χωρίς να καταστρέφουν τις ρίζες και τα φύλλα, περιστρεφόμενοι ο ένας απέναντι από τον άλλον με κλίση 28 μοιρών. Χάρη στο στρογγυλό σχήμα και την καμπυλότητα των ροτόρων, το χώμα διαλύεται σε βάθος 3 έως 4 εκατοστών χωρίς να καταστρέφεται το ριζικό σύστημα του φυτού.

Οι λεπίδες του ρότορα έχουν πάχος 3 εκατοστά και, καθώς περιστρέφονται, σπρώχνουν την επιφανειακή κρούστα του εδάφους η μία προς την άλλη, προκαλώντας τη διάσπασή του ακόμη και μεταξύ των φυτών. Τα Rotocleans είναι σχεδιασμένα για να μετακινούν το χώμα και να το στρέφουν προς το κάτω μέρος του κορμού ή της κορυφογραμμής ξύνοντας τα ζιζάνια από το πλάι του κορμού ή της κορυφογραμμής.

Το ειδικό σχήμα του δίσκου (κομμένος σε σχήμα αστεριού με 20 ακτινωτά σημεία), όταν έρχεται σε επαφή με το έδαφος, του επιτρέπει να παίρνει κίνηση ακολουθώντας την κατεύθυνση της προώθησης. Η καμπύλη (κοίλη προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά ανάλογα με τη θέση στην κορυφογραμμή) με γωνία 20 μοιρών, ανατρέπει τα ζιζάνια ή τα παράσιτα που αναπτύσσονται στο πλάι, με αποτέλεσμα το έδαφος να πέφτει πίσω και να τα ξηραίνει.

Οι περιστροφικοί δίσκοι, από την άλλη πλευρά, μετακινούν το έδαφος και το στρέφουν προς την επάνω πλευρά της κορυφογραμμής. Το ειδικό καμπυλωτό σχήμα αστεριού 15 σημείων σε επαφή με το έδαφος επιτρέπει την κίνηση να ακολουθεί την κατεύθυνση της προώθησης. Η κυρτή γωνία 15 μοιρών ανυψώνει το έδαφος χωρίς να το συμπιέζει στα πλάγια, αλλά ανακατεύοντάς το κατά μήκος της πλευράς, απομακρύνοντας τυχόν ζιζάνια.

Πληροφορίες από Trattoriweb

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Συνεργασία PJ Condellis S.A. και Raven για νέας γενιάς αυτοματισμούς στο χωράφι

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των καινοτόμων συστημάτων γεωργίας ακριβείας της Raven από την P.J. Condellis S.A., επίσημο αντιπρόσωπο της Raven στην Ελλάδα, την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 στο αμφιθέατρο «Aliki Perroti Educational Center” της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η εκδήλωση προσέλκυσε επαγγελματίες από τον αγροτικό τομέα, εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης καθώς και στελέχη αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό με τους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ισχύ και ευελιξία σε ένα καλαίσθητο τρακτέρ 75 ίππων ενσωματώνει η TYM στο νέο της TYM78

Πολυχρηστικό, όμορφο και αποδοτικό θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το νέο TYM78, το τρακτέρ της κορεατικής φίρμας, το οποίο εντάσσεται στην κατηγορά Compact Utility και έρχεται με πολλές αξιώσεις μέσα στον ανταγωνισμό.

Με υποδειγματικό τρόπο στον ψεκασμό του αμπελιού το αυτόνομο Yanmar YV01

Στην παραγωγή περισσότερων με περιβαλλοντική βιωσιμότητα και εξοικονόμηση πόρων στοχεύει το νέο ρομπότ της Yanmar, το οποίο πρόσφατα κυκλοφόρησε και διασχίζει το έδαφος αφήνοντας καλύτερο αποτέλεσμα ψεκασμού με φιλικότητα στο περιβάλλον.

Προτεινόμενα

Οδηγός αγοράς για τα μικρά τρακτέρ στην Ελλάδα, ακόμη πιο ισχυρά τα δενδροκομικά

Τις δυνατότητες της µηχανικής δοκιµάζουν χρόνο µε το χρόνο τα δενδροκοµικά τρακτέρ τα οποία αν και γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, οι κατασκευαστές καταφέρνουν να τα διαµορφώσουν ακόµη πιο συµπαγή και ευέλικτα. Στη χώρα µας τα specialty τρακτέρ καταλαµβάνουν το µεγαλύτερο ποσοστό στα µερίδια αγοράς, µε τους επίσηµους εισαγωγείς να φροντίζουν να έχουν άµεσα στη διάθεση των Ελλήνων αγροτών ό,τι πιο προηγµένο βγαίνει από τα εργοστάσια.