Alpego Agile: Οικολογική ζιζανιοκτονία μεταξύ των σειρών με δοκιμασμένες λύσεις

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Το Agile είναι το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων για ζιζανιοκτονία μεταξύ των σειρών, για πλήρως αυτόματες εργασίες από την Alpego και μια απόλυτη καινοτομία στη σειρά Focus Line της εταιρείας που απευθύνεται στον αμπελουργικό τομέα.

Το δυνατό σημείο του Agile, του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μηχανήματος ζιζανιοκτονίας της Alpego χάρισε το βραβείο Τεχνικής Σύστασης στον Διαγωνισμό Τεχνικής Καινοτομίας Eima 2021. Αυτό προέκυψε από τη διπλή ικανότητά του να αντισταθμίζει τις κακές ευθυγραμμίσεις του ελκυστήρα σε σχέση με τον αμπελώνα και να εργάζεται με αποκλεισμό της μίας πλευράς του μηχανήματος.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Ιουλίου 2024

Το Agile, το οποίο κινείται με PTO και διατίθεται σε δύο διαφορετικά μεγέθη για να προσαρμόζεται σε διαφορετικές διατάξεις φύτευσης, αποτελείται από πέντε στοιχεία: πλαίσιο, σύστημα ρυμούλκησης, μονάδα εργαλείων, μετάδοση κίνησης και εξαρτήματα.

Στο κεντρικό πλαίσιο προσαρτώνται οι σύνδεσμοι του ελκυστήρα στο μπροστινό μέρος και οι σύνδεσμοι των τροχών στο πίσω μέρος, ενώ τα συγκροτήματα του εργαλείου συνδέονται στα άκρα δύο ζευγών υδραυλικών εμβόλων, που είναι ενσωματωμένα στο κεντρικό πλαίσιο. Αυτά επιτρέπουν στους φορείς εργαλείων να μετακινούνται πλευρικά, αντισταθμίζοντας τις κινήσεις του ελκυστήρα και διατηρώντας έτσι το συνδυασμό ελκυστήρα-εργαλείου στις γραμμές της καλλιέργειας. Το σύστημα μετάφρασης ελέγχεται από ένα ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα εξοπλισμένο με αισθητήρες που αναχαιτίζουν τη γραμμή του φυτού με επαφή.

Η φορητή μονάδα Command J με ειδικό λογισμικό διευκολύνει τη διαχείριση των κύριων λειτουργιών, τόσο χειροκίνητα όσο και αυτόματα, επιτρέποντας τη ρύθμιση των επιθυμητών συνθηκών εργασίας.

Αποκλεισμός μιας εκ των δύο ομάδων εργαλείων

Το σύστημα συνεχούς κεντραρίσματος της μονάδας εργαλείων χρησιμοποιεί τα φυτά ως σημείο αναφοράς, λειτουργώντας τόσο για να ξεπερνά τυχόν εμπόδια που αντιπροσωπεύουν τα φυτά και οι στύλοι -αποφεύγοντας τις συγκρούσεις- όσο και για να καθοδηγεί την κεφαλή, διατηρώντας την συνεχώς σε κεντρική θέση σε σχέση με τη σειρά (εγγυημένη διόρθωση 100 χιλιοστών ανά πλευρά).

Όπως αναφέρθηκε, είναι δυνατή η εκτέλεση εργασίας σε μία μόνο σειρά, αποκλείοντας μία από τις δύο μονάδες εργαλείων. Αυτό γίνεται με το κατέβασμα του τροχού της σχετικής πλευράς, με επακόλουθο την εξαγωγή της μονάδας εργαλείων από το έδαφος και το αυτόματο κλείσιμο του μηχανήματος.

Χαμηλή κατανάλωση και σεβασμός στο περιβάλλον

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα που παρέχει το Agile είναι η χαμηλή απαιτούμενη ισχύς του (ο κατασκευαστής προτείνει να συνδυάζεται με τρακτέρ από 50 έως 120 ίππους), γεγονός που επιτρέπει στο τρακτέρ να εργάζεται με μειωμένες στροφές στον κινητήρα, εξασφαλίζοντας σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου.

Μια ακόμη ιδιαιτερότητα αυτού του εξοπλισμού είναι ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες λειτουργίας, σε σκληρό ή πετρώδες έδαφος ή παρουσία πυκνού χόρτου. Η υψηλή ταχύτητα εργασίας (έως και 7 χλμ./ώρα) συνδυάζεται επίσης με τη δυνατότητα να γίνεται ένα μόνο πέρασμα ανά σειρά εργασίας και από τις δύο πλευρές.

Συνολικά, το Agile είναι μια καλή εναλλακτική λύση στη χημική καταπολέμηση των ζιζανίων, ικανή να ελαχιστοποιήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά την εργασία σε αμπελώνες και οπωρώνες. Τα δύο στοιχεία Biorotor (πρόκειται για περιστροφικά εργαλεία και κάθε ρότορας έχει πλάτος εργασίας 25-30 εκατοστά) πραγματοποιούν επιφανειακή κατεργασία στην περιοχή κοντά στην κάτω σειρά, κόβοντας και αναμειγνύοντας το χορτάρι με το έδαφος, αφήνοντάς το φρέσκο και μαλακό- ταυτόχρονα, ο εξοπλισμός μεταξύ των σειρών πραγματοποιεί αποτελεσματική καταπολέμηση των ζιζανίων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερα διαστήματα αναβλάστησης.

Τα μηχανήματα της Alpego διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία ALPELLAS Α.Ε. (τηλ.: 2341042073)

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

To βαγόνι Schuitemaker Siwa της SVgroup πιο άνετο και τεχνολογικά προηγμένο

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του νέου Schuitemaker Rapide πέρυσι στην Agritechnica, η SVgroup εισέρχεται τώρα στην αγορά με άλλη μια νέα καινοτομία. Το ανανεωμένο Siwa θα παρουσιαστεί στην AgroTechniek Holland στο Biddinghuizen κατά 11 έως 14 Σεπτεμβρίου.

Νέα σειρά τεσσάρων χορτοδετικών F5 σταθερού θαλάμου από την McHale

Στο Εθνικό Πρωτάθλημα Οργώματος της επόμενης εβδομάδας, η εταιρεία θα παρουσιάσει τα F5-540, F5-550, F5-560 και F5-560 Plus, με το τελευταίο να βρίσκεται στην κορυφή της γκάμας διαθέτοντας πλήρως αυτόματο δέσιμο με φιλμ.

«Ανοιχτές Πόρτες» ετών 25 φέτος για την Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ με εγκαίνια στην Ορεστιάδα

Τα 25 χρόνια «Ανοιχτές Πόρτες» γιόρτασε φέτος η εταιρεία Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ µαζί µε τους επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση – θεσµό του αγροτικού κλάδου η οποία πραγµατοποιήθηκε σε ένα επετειακό τριήµερο σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ορεστιάδα στις 7-8-9 Σεπτεµβρίου αντίστοιχα.

Προτεινόμενα

Με συνολικό πλάτος µικρότερο από ένα µέτρο το νέο Antonio Carraro Tony 8700 V

Το νέο Antonio Carraro Tony 8700 V είναι σχεδιασµένο για χρήση ακόµη και στις στενότερες σειρές αµπελώνων, προσφέρει ευελιξία, πρακτικότητα και ακρίβεια. ∆ιαθέτει ένα καινοτόµο υδροστατικό κιβώτιο ταχυτήτων.