Σπορά βάµβακος µε Amazone Precea και John Deere 6120M: Αχτύπητο δίδυµο για σπορά ακριβείας

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Η ολοκαίνουρια πνευµατική σπαρτική µηχανή Amazone Precea µαζί µε το τρακτέρ νέο John Deere 6150M µπήκε σε σπορά βάµβακος σε κτήµατα του θεσσαλικού κάµπου, αποδεικνύοντας στην πράξη την ακρίβεια στην τοποθέτηση σπόρων.

Aκρίβεια στην τοποθέτηση σπόρων, υψηλή απόδοση και άνετη λειτουργία υπόσχεται η νέα Amazone Precea, που ήρθε στην Ελλάδα και µπήκε απευθείας στη δουλειά σε σπορά βάµβακος στο θεσσαλικό κάµπο. Για τις ανάγκες της δοκιµής, χρησιµοποιήθηκε το John Deere 6120M των 133 ίππων (+12 ίπποι µε IPM) το οποίο ξεχώρισε για την ευέλικτη απόδοσή του.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Ιουνίου 2024

Βλέπεις τη διαφοράς

Ξεκινώντας από το µηχάνηµα σποράς, η πνευµατική Amazone Precea ήταν η έκδοση 4 µέτρων και 6 σειρών, µε τον Γιώργο Βαρδούλη που ήταν ο χειριστής του τρακτέρ να λέει ξακάθαρα µετά το τέλος της σποράς πως βλέπει ξεκάθαρα «διαφορά», δουλεύοντας µε ένα µηχάνηµα νέας τεχνολογίας, µε την υψηλή ακρίβεια τοποθέτησης των σπόρων να εντυπωσιάζει από τον πρώτο έως τον τελευταίο κόκκο που τοποθετήθηκε στο κτήµα των 90 στρεµµάτων που δούλεψε η σπαρτική.

Ταχύτητες έως 15 χλµ./ώρα

Η Amazone Precea βασίζεται για το διαχωρισµό των σπόρων στην υπερπίεση ενώ η χοάνη σπόρου και ολόκληρη η µονάδα µέτρησης συµπιέζονται από έναν ανεµιστήρα. Ο σπόρος από την χοάνη τροφοδοτείται σε ένα δίσκο, ο οποίος στη συνέχεια σφραγίζει ερµητικά τη µονάδα µέτρησης καθώς ο σπόρος πιέζεται στις οπές του δίσκου. Σε συνδυασµό µε την ηλεκτρική µετάδοση, η Precea είναι ικανή να ξεχωρίζει µε ταχύτητες έως και 15 χλµ./ώρα (έως 12 χλµ./ώρα µε µηχανική µονάδα διαχωρισµού).

Ευελιξία και δύναµη

Μπροστά από το Amazone Precea, ήταν ένα John Deere 6120M. Το µηχάνηµα αυτό διαθέτει κοντό µεταξόνιο γεγονός που το καθιστά παράλληλα ιδανικό για εργασίες µπροστινού φορτωτή. Κατασκευασµένο για να διαχειρίζεται ακόµη και τα πιο βαριά παρελκόµενα, το απόλυτα ανθεκτικό πίσω σύστηµα ζεύξης κατηγορίας 3Ν των µικρού µεγέθους τρακτέρ 6Μ διαθέτει µέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως και 5.700 κιλά.

Ακόµα και µε συνδεδεµένο το πλαίσιο πρόσδεσης φορτωτή και τον φορτωτή, τα τρακτέρ κοντού µεγέθους 6Μ εξακολουθούν να έχουν εκπληκτική ακτίνα στροφής 4,35 m. Παράλληλα, το χαµηλωµένο καπό αυξάνει την ορατότητα µπροστά, φέρνοντας τη δράση µπροστά στα µάτια του χειριστή. Το πρώτο ορατό σηµείο µπροστά του είναι πλέον µόλις 6,5 m µπροστά. Τέλος αξίζει να σηµειωθεί πως ο σχεδιασµός πλήρους πλαισίου της John Deere αποτελεί την ανθεκτική ραχοκοκαλιά όλων των τρακτέρ της σειράς 6Μ.

Τα µηχανήµατα της Amazone διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία Γ.Ι Αντωνάκης ΑΕ (τηλ. 2262/025915)

Τα µηχανήµατα της John Deere διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία Agrotech SA Μποζατζίδης – Μητσιολίδης ΑΕ (τηλ. 2310/795018)

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Η Grimme αναβαθμίζει την αυτοκινούμενη REXOR 6300 με καινοτόμες προσθήκες

Η τελευταία γενιά της έξι σειρών μηχανής τεύτλων REXOR 6300 με χωρητικότητα 45 m³ είναι εξοπλισμένη με την τελευταία γενιά καμπίνας, με βοηθητική μονάδα ελέγχου IBX 200 ISOBUS αριστερό υποβραχιόνιο της καμπίνας, ενώ ο κινητήρας έχει επανασχεδιαστεί για ευκολότερη συντήρηση και προσβασιμότητα.

Η αποκλειστική δοκιμή του Deutz-Fahr 6190 TTV στο profi Σεπτεμβρίου

Το 6190 TTV είναι το μικρότερο μοντέλο της τελευταίας σειράς 6 TTV που παρουσίασε η Deutz-Fahr το 2021. Κάτω από αυτά τα πράσινα πλαστικά υπάρχει ένα μέρος νέων εξαρτημάτων που παίρνουν τον πρώτο τους αέρα, μαζί με κάποια πιο παλιά στοιχεία. Πώς «το νέο και το παλιό» συνεργάζονται στην αποκλειστική αυτή δοκιμή;

Προτεινόμενα

Volkswagen Amarok 2024: Προηγμένο σύνολο χαρακτηριστικών με σκληροτράχηλο DNA

H δεύτερη γενιά του VW Amarok προσφέρει ένα προηγµένο σύνολο χαρακτηριστικών, µε πάνω από 25 συστήµατα υποβοήθησης οδηγού, online υπηρεσίες, αποδοτικούς κινητήρες, σε µία σκληροτράχηλη «συσκευασία» που φέρει το σαφές σχεδιαστικό DNA της Volkswagen.

Οδηγός αγοράς για τα μικρά τρακτέρ στην Ελλάδα, ακόμη πιο ισχυρά τα δενδροκομικά

Τις δυνατότητες της µηχανικής δοκιµάζουν χρόνο µε το χρόνο τα δενδροκοµικά τρακτέρ τα οποία αν και γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, οι κατασκευαστές καταφέρνουν να τα διαµορφώσουν ακόµη πιο συµπαγή και ευέλικτα. Στη χώρα µας τα specialty τρακτέρ καταλαµβάνουν το µεγαλύτερο ποσοστό στα µερίδια αγοράς, µε τους επίσηµους εισαγωγείς να φροντίζουν να έχουν άµεσα στη διάθεση των Ελλήνων αγροτών ό,τι πιο προηγµένο βγαίνει από τα εργοστάσια.