Μείωση στην ευρωπαϊκή αγορά εξοπλισμού για αροτραίες και φυτοπροστασία το 2023

Κοινοποίηση:

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωργικών Μηχανημάτων – CEMA, ο όγκος της αγοράς για εξοπλισμό αροτραίας γεωργίας και φυτοπροστασίας ανέρχεται σε 4,70 δις. ευρώ το 2023. Αυτό σηματοδοτεί μείωση περίπου 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ( 2022), με -5% για τον τομέα του εξοπλισμού σποράς, λίπανσης, φυτοπροστασίας και -2% για τον εξοπλισμό επεξεργασίας εδάφους.

Η τρέχουσα και η αναμενόμενη κατάσταση της αγοράς συζητήθηκε στην ετήσια συνάντηση της CEMA των τριών Ευρωπαϊκών Ομάδων Προϊόντων της CEMA – για τον εξοπλισμό κατεργασίας εδάφους, για τα σποροτρυπάνα και τους διανομείς λιπασμάτων και για την προστασία των καλλιεργειών – που πραγματοποιήθηκε στο Hasbergen στο Amazonen-Werke H. Dreyer .

Η βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων στο σύνολό της παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη από το 2021 έως το 2023, αλλά αναμένεται πτώση το 2024 έως και -10% του όγκου της αγοράς. Ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους παρατηρείται έντονη πτωτική τάση.

Μια σειρά από προκλήσεις γίνονται εμφανείς από την πλευρά της ζήτησης του κλάδου, εκτός από τις ακόμα αισθητές επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19. Η νέα πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι ασταθείς αγορές και τα υψηλά επιτόκια είναι παράγοντες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία των αγροτών να επενδύσουν. Περαιτέρω προσαρμογές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις αγορές των τελικών πελατών.

Η ισχυρή συμμετοχή στη φετινή συνάντηση των Ομάδων Προϊόντων CEMA επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία και τη σταθερή ανάπτυξη του δικτύου. Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 47 εκπρόσωποι της εταιρείας. Οι ομάδες καλωσόρισαν επίσης δύο νέες εταιρείες που συμμετέχουν: την DCM Spreaders και την Unia. Επιπλέον, οι εταιρείες Einböck και Pöttinger θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους εντάσσοντας μια επιπλέον Ομάδα Προϊόντων.

Νέα προεδρεία σε κατηγορίες προϊόντων της CEMA

Να σημειωθεί ότι κατά τη φετινή συνάντηση, ο κ. Dirk Hollinderbäumer (LEMKEN GmbH & Co. KG) επανεξελέγη ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κατηγορίας προϊόντων για τον Εξοπλισμό Εδάφους Εργασίας.

Οι άλλες δύο ομάδες εξέλεξαν νέους προέδρους:

  • Ο κ. Christian Gall (Amazonen-Werke H. Dreyer SE & Co. KG) είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προϊόντων για Σποροτρυπάνα και Διανομείς Λιπασμάτων και
  • ο κ. Dirk-Jan Stapel (Kverneland Ο Group Nieuw-Vennep BV) είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προϊόντων για Ψεκαστήρες.

Οι Ομάδες Προϊόντων CEMA αποτελούνται από κορυφαίους Ευρωπαίους κατασκευαστές εξοπλισμού για αροτραίες καλλιέργειες, συγκομιδή χορτονομής και σανού, καθώς και τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Η κύρια εστίαση δίδεται σε μια κοινή αξιολόγηση της αγοράς με βάση ειδικές στατιστικές. Επί του παρόντος, περίπου 30 εταιρείες από περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες είναι μέλη των ομάδων προϊόντων CEMA στον τομέα της αροτραίας γεωργίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η συμμετοχή σε μια εθνική ένωση βιομηχανίας που ανήκει στον οργανισμό-ομπρέλα CEMA.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Fendt Former C με δύο ρότορες, κεντρική μονάδα παράδοσης και πλήθος τεχνολογιών

Τα συλλεκτικά Former C είναι εντελώς καινούργια για το 2024, φέρουν πλήθος τεχνολογικών λύσεων, που προάγουν την άνεση αλλά και την υγεία του υλικού, το οποίο παραδίδεται ποιοτικά και αξιοποιείται αποδοτικά από τους παραγωγούς.

Προτεινόμενα

Επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη CNH στο Βέλγιο για τη CR11

Η υπερσύγχρονη αλωνιστική CR11 αλλά και υπόλοιπα μηχανήματα του κλάδου θα κατασκευάζονται σε νέες εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, εκεί όπου θα βρίσκεται όμως και ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου.

Χωρίς SIMA το 2024 ελέω κινητοποιήσεων και μείωσης αριθμού εκθετών

Στην απόφαση να ακυρώσει την φετινή SIMA φαίνεται να προχωράει η διοργανώτρια αρχή, μετά και την σημαντική μείωση του αριθμού εκθετών τόσο λόγω της αλλαγής της τοποθεσίας της έκθεσης όσο και λόγω της γενικευμένης κρίσης στον ευρωπαϊκό πρωτογενή τομέα.