Μείωση στην ευρωπαϊκή αγορά εξοπλισμού για αροτραίες και φυτοπροστασία το 2023

Κοινοποίηση:

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωργικών Μηχανημάτων – CEMA, ο όγκος της αγοράς για εξοπλισμό αροτραίας γεωργίας και φυτοπροστασίας ανέρχεται σε 4,70 δις. ευρώ το 2023. Αυτό σηματοδοτεί μείωση περίπου 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος ( 2022), με -5% για τον τομέα του εξοπλισμού σποράς, λίπανσης, φυτοπροστασίας και -2% για τον εξοπλισμό επεξεργασίας εδάφους.

Η τρέχουσα και η αναμενόμενη κατάσταση της αγοράς συζητήθηκε στην ετήσια συνάντηση της CEMA των τριών Ευρωπαϊκών Ομάδων Προϊόντων της CEMA – για τον εξοπλισμό κατεργασίας εδάφους, για τα σποροτρυπάνα και τους διανομείς λιπασμάτων και για την προστασία των καλλιεργειών – που πραγματοποιήθηκε στο Hasbergen στο Amazonen-Werke H. Dreyer .

Η βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων στο σύνολό της παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη από το 2021 έως το 2023, αλλά αναμένεται πτώση το 2024 έως και -10% του όγκου της αγοράς. Ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους παρατηρείται έντονη πτωτική τάση.

Μια σειρά από προκλήσεις γίνονται εμφανείς από την πλευρά της ζήτησης του κλάδου, εκτός από τις ακόμα αισθητές επιπτώσεις της κρίσης του Covid-19. Η νέα πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, οι διαμαρτυρίες των αγροτών, οι ασταθείς αγορές και τα υψηλά επιτόκια είναι παράγοντες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην προθυμία των αγροτών να επενδύσουν. Περαιτέρω προσαρμογές θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στις αγορές των τελικών πελατών.

Η ισχυρή συμμετοχή στη φετινή συνάντηση των Ομάδων Προϊόντων CEMA επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία και τη σταθερή ανάπτυξη του δικτύου. Στη συνάντηση συμμετείχαν συνολικά 47 εκπρόσωποι της εταιρείας. Οι ομάδες καλωσόρισαν επίσης δύο νέες εταιρείες που συμμετέχουν: την DCM Spreaders και την Unia. Επιπλέον, οι εταιρείες Einböck και Pöttinger θα μπορούσαν να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους εντάσσοντας μια επιπλέον Ομάδα Προϊόντων.

Νέα προεδρεία σε κατηγορίες προϊόντων της CEMA

Να σημειωθεί ότι κατά τη φετινή συνάντηση, ο κ. Dirk Hollinderbäumer (LEMKEN GmbH & Co. KG) επανεξελέγη ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κατηγορίας προϊόντων για τον Εξοπλισμό Εδάφους Εργασίας.

Οι άλλες δύο ομάδες εξέλεξαν νέους προέδρους:

  • Ο κ. Christian Gall (Amazonen-Werke H. Dreyer SE & Co. KG) είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προϊόντων για Σποροτρυπάνα και Διανομείς Λιπασμάτων και
  • ο κ. Dirk-Jan Stapel (Kverneland Ο Group Nieuw-Vennep BV) είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Προϊόντων για Ψεκαστήρες.

Οι Ομάδες Προϊόντων CEMA αποτελούνται από κορυφαίους Ευρωπαίους κατασκευαστές εξοπλισμού για αροτραίες καλλιέργειες, συγκομιδή χορτονομής και σανού, καθώς και τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Η κύρια εστίαση δίδεται σε μια κοινή αξιολόγηση της αγοράς με βάση ειδικές στατιστικές. Επί του παρόντος, περίπου 30 εταιρείες από περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές χώρες είναι μέλη των ομάδων προϊόντων CEMA στον τομέα της αροτραίας γεωργίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η συμμετοχή σε μια εθνική ένωση βιομηχανίας που ανήκει στον οργανισμό-ομπρέλα CEMA.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Στους πρωταγωνιστές της κατηγορίας 100-120 ίππων στην Ευρώπη τα Kioti HX

Με τα τρία μοντέλα της, HX9010, HX1001 και HX1201, η Kioti έλκει ολοένα και περισσότερους πελάτες της ευρωπαϊκής αγοράς, καθόλου τυχαία από όσο φαίνεται, αφού η συγκεκριμένη σειρά διατίθεται με αρκετά πλούσιο εξοπλισμό, ανταγωνιστικό των Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Ρολάρει µε νέο στυλ η άνετη χορτοδετική New Holland Roll Baler 125

Κάτω από το ανανεωµένο στυλ των χορτοδετικών σταθερού θαλάµου Roll Baler 125 της New Holland, µε και χωρίς τυλιχτικό, υπάρχει µία σειρά από βελτιώσεις και ενισχύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν υψηλή παραγωγικότητα και ευκολία χρήσης.

Με ρυθμό ανάπτυξης 28,3% έως το 2030 η αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών τρακτέρ

Έως το 2030, τα ηλεκτρικά τρακτέρ στο φάσμα 51-100 ίππων θα αντιπροσωπεύουν ένα καλό μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, με ρυθμό ανάπτυξης 28,3%, αποτέλεσμα των αυστηρών κανόνων για τις εκπομπές ρύπων, την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις γεωργίας ακριβείας και το ενδιαφέρον για αθόρυβα τρακτέρ που χρησιμοποιούνται σε αμπελώνες και γαλακτοκομικές εφαρμογές.

Προτεινόμενα

Μέγιστη ευελιξία ακόµη και στα πιο στενά χωράφια με τα ανανεωμένα τα New Holland Τ4F S

Με τέσσερα µοντέλα που αποδίδουν 75-110 ίππους (ονοµαστικούς) από έναν συµπαγή και ισχυρό κινητήρα FPT, τα τρακτέρ T4F S έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε οπωρώνες, αµπελώνες και θερµοκήπια.

Ευημερία και ανάπτυξη όλων των μελών της P J Condellis S.A. το 2024

Η P J Condellis S.A. διοργάνωσε και φέτος την ετήσια εκδήλωση Κοπής της Πίτας. Σε κλίμα χαράς, τα στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν όλοι μαζί για να ανταλλάξουν ευχές, και να επισημάνουν τη δέσμευσή τους στην ευημερία και την ανάπτυξη όλων των μελών.