Λείπει ο «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας» για drones στο χωράφι

Κοινοποίηση:

Έγκυρη πρόβλεψη τροφοπενιών ή ασθενειών σε καλλιέργειες, ψεκασµοί µε αποτελεσµατικότερη δράση και χαµηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση, αποµακρυσµένη εποπτεία ζωικού κεφαλαίου, µεταφορά αντικειµένων ακόµη και σε δύσβατα σηµεία, αλλά και παρακολούθηση των δασών και της εξέλιξης της βιοποικιλότητας. Πρόκειται για ορισµένες, µόνο, από τις δυνατότητες που θα προσφέρει, σε ευρεία κλίµακα τα επόµενα χρόνια, η χρήση των µη επανδρωµένων συστηµάτων, τα γνωστά µας drone, στον πρωτογενή τοµέα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Φεβρουαρίου 2025

Όλα αυτά, µάλιστα, µε γρήγορο κι ασφαλή τρόπο, εξασφαλίζοντας στον παραγωγό χαµηλότερο κόστος παραγωγής, υψηλότερες αποδόσεις, περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον ίδιο και µικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα, όπως επισηµαίνεται από τους επαΐοντες του τεχνολογικού τοµέα.

Οι τεχνολογίες που καλούνται να υπηρετήσουν τέτοιες δραστηριότητες είναι ήδη ώριµες να προσφέρουν τις απαιτούµενες υπηρεσίες, ωστόσο εµπόδια, µε κυριότερο την απουσία ολοκληρωµένου θεσµικού πλαισίου για τον τρόπο χρήσης των drones, ειδικά για ψεκασµούς, αναδεικνύονται σε βαρίδια που καθυστερούν την επιχειρηµατική ανάπτυξη. Οι επισηµάνσεις αυτές διατυπώθηκαν σε εκδήλωση µε θέµα «Τα drones ως υπηρεσία: Υποστήριξη των αποµακρυσµένων περιοχών», στις 26 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου ICAERUS στο οποίο µετέχουν 13 εταίροι από 8 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύµφωνα µε την Κατερίνα Κασιµάτη, µεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, που έχει αναλάβει το συντονισµό του έργου, µέσω του ICAERUS, που «τρέχει» από τα µέσα του 2022 µε προϋπολογισµό στα 6 εκατ. ευρώ και διάρκεια εφαρµογής τέσσερα χρόνια, µελετώνται 5 διαφορετικά «use cases» – πιλοτικές δράσεις- από τα οποία τα τέσσερα σχετίζονται µε γεωργία και κτηνοτροφία και ένα µε το περιβάλλον.

Το πρώτο πιλοτικό έχει επίκεντρο το αµπέλι και εφαρµόζεται στην Ελλάδα. Το ΓΠΑ σε συνεργασία µε τον Ελληνικό Σύνδεσµο Φυτοπροστασίας µελετούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά στον ψεκασµό µε drone, µε σκοπό να βρουν τον πλέον ενδεδειγµένο τρόπο επέµβασης, σε σχέση µε το υψόµετρο, την ταχύτητα, τη γωνία ψεκασµού, αν πρέπει να γίνει πάνω ή µέσα στις γραµµές, πόσο µακριά µπορεί να µεταφερθεί το ψεκαστικό νέφος.

«Η αποτελεσµατικότητα εξαρτάται και από την καλλιέργεια. Με άδεια από το υπουργείο ξεκινήσαµε, ως έξτρα δραστηριότητα, να µελετήσουµε ψεκασµούς και σε αροτραίες καλλιέργειες όπως σιτάρι, βαµβάκι και ρύζι. Τα αποτελέσµατα τριών ετών έδειξαν ότι στο ρύζι δεν είναι πολύ καλά, ενώ στο καλαµπόκι είναι πάρα πολύ καλά», είπε η κ. Κασιµάτη.

«Οι εφαρµογές αφορούν εποπτεία στο χωράφι ή από απόσταση, αν τρέχει το νερό ή όχι, αν µια παγωνιά έχει κάνει ζηµιά και πόση ή να µεταφέρει σπόρο, είτε ένα σκεύασµα, σε περίπτωση που ο παραγωγός σπέρνει ή ψεκάζει και δεν θέλει να φύγει από το πεδίο για να πάρει την πρόσθετη ποσότητα ή και σε φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο Βασίλης Πολύχρονος, τεχνικός διευθυντής στην εταιρεία Geosence, η οποία είναι εταίρος στο πιλοτικό έργο για τα logistics των drones. Ο ίδιος σηµείωσε πως τεχνολογικά είµαστε ώριµοι να προσφερθούν οι υπηρεσίες αυτές στην Ελλάδα, αλλά υπογράµµισε πως καθυστερεί η διαµόρφωση του θεσµικού πλαισίου. «Πρέπει να δηµιουργηθεί ο αντίστοιχος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι µια υπό διαµόρφωση διαδικασία που θέλουµε να πιστεύουµε ότι σε 4-5 χρόνια θα είναι εφικτό να είναι και everyday business», ανέφερε ο ίδιος.

Εξήγησε δε, ότι «όπου µπήκαν drones έδωσαν µεγάλη εξοικονόµηση πόρων και χρόνου, αλλά δεν έχουµε ακόµη ώριµα business plans, διότι καµία εταιρεία δεν προσθέτει και αυτή τη δυνατότητα παροχής υπηρεσίας στο χαρτοφυλάκιό της, αφού δεν επιτρέπεται».

Έλεγχος αγρού από µακριά

Ένα άλλο πιλοτικό έργο σε αµπελώνες στην Ισπανία έχει να κάνει µε την αποµακρυσµένη παρακολούθηση των καλλιεργειών, µέσω drone. «Στόχος µέσα από αλγορίθµους και drone να επιτύχουµε έγκυρη πρόβλεψη ασθενειών και τροφοπενιών, σε όσο πιο πρώιµο στάδιο γίνεται, για να µειώσουµε τον αντίκτυπό τους», εξήγησε η κ. Κασιµάτη.

Σε εξέλιξη, επίσης, είναι ένα πιλοτικό στη Γαλλία, που έχει να κάνει µε την παρακολούθηση του ζωικού κεφαλαίου σε εκτατικές εκτροφές.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Δημιουργία ομοιόμορφων σειρών και ανθεκτικότητα για νέες φρέζες Grimme BF

Σε σημαντικές αναβαθμίσεις των φρεζών BF και BFL προχώρησε η Grimme. Η κορυφαία κατασκευαστής είχε προαναγγείλει από πέρυσι την ανανέωση των εν λόγω μηχανημάτων, και πλέον έφτασε η ώρα αυτές να υλοποιηθούν.

Επίτευγμα 1 εκατ. φορτηγών στο ιστορικό εργοστάσιο Bourg-en-Bresse της Renault Trucks

Το επίτευγμα-ορόσημο παραγωγής ενός εκατομμυρίου φορτηγών στο ιστορικό εργοστάσιο Bourg-en-Bresse γιορτάζει η Renault Trucks. Το εκατομμυριοστό όχημα είναι ένα Renault Trucks T που θα παραδοθεί στην πορτογαλική εταιρεία μεταφορών TJA.

Προτεινόμενα

Επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ από τη CNH στο Βέλγιο για τη CR11

Η υπερσύγχρονη αλωνιστική CR11 αλλά και υπόλοιπα μηχανήματα του κλάδου θα κατασκευάζονται σε νέες εγκαταστάσεις στο Βέλγιο, εκεί όπου θα βρίσκεται όμως και ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης του ομίλου.

Το πανόραμα της Zootechnia 2025 σε πλούσιο φωτορεπορτάζ στο profi Φεβρουαρίου

Περισσότερους αυτοµατισµούς στο στάβλο από την αρµεγή έως τον καθαρισµό, µηχανήµατα και εξοπλισµό για αποτελεσµατική διαχείριση ζωοτροφών και χορτονοµής, λύσεις εξασφάλισης της ευζωΐας του κοπαδιού…

Ευημερία και ανάπτυξη όλων των μελών της P J Condellis S.A. το 2024

Η P J Condellis S.A. διοργάνωσε και φέτος την ετήσια εκδήλωση Κοπής της Πίτας. Σε κλίμα χαράς, τα στελέχη της εταιρείας βρέθηκαν όλοι μαζί για να ανταλλάξουν ευχές, και να επισημάνουν τη δέσμευσή τους στην ευημερία και την ανάπτυξη όλων των μελών.