Τα κιβώτια ταχυτήτων διαρκώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης (CVT) αποτελούν την ύψιστη μορφή έκφρασης της ώθησης ενός τρακτέρ, προσφέροντας την πιο ομαλή αλλαγή ταχυτήτων. Από τη Fendt μέχρι και τον όμιλο Same Deutz-Fahr υπάρχουν μερικές λύσεις που ξεχωρίζουν στην αγορά, διευκολύνοντας τις εργασίες των αγροτών.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ποιότητα το Profi Μαρτίου 2025
Παραμένει στην κορυφή το Fendt Vario
Παρότι συστήθηκε πριν από 30 χρόνια, το 1995, το κιβώτιο ταχυτήτων Fendt Vario παραμένει στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών, και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα συνδυασμό δύο υδροστατικών μονάδων που δρουν ταυτόχρονα τόσο ως γεννήτριες, όσο και ως αντλίες. Το σύστημα του Fendt Vario επιτρέπει τη διαρκή μεταβολή ταχυτήτων, επιτρέποντας την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του τρακτέρ. Η δομή του Fendt Vario είναι απλή, αφού αποτελείται από μόλις τρία κύρια τμήματα, τα οποία επιτρέπουν την υψηλότερη αποδοτικότητα. Ταυτόχρονα, το ξεχωριστό κύκλωμα λαδιού αποτρέπει τη μόλυνση από εξωτερικές ατέλειες.
Μετρ των μηχανικών ταχυτήτων η ZF
Το όνομα της ZF είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χώρο της μετάδοσης. Τα μοντέλα CVT της είναι δύο, ήτοι τα Eccom και Terramatic. Σ’ αντίθεση με το Vario, όμως, οι λύσεις της ZF είναι μηχανικές με τέσσερις επίκυκλες σειρές, οι οποίες ενεργοποιούνται από ηλεκτρο-υδραυλικούς συμπλέκτες. Η λειτουργία των λύσεων της ZF είναι βασισμένη σ’ ένα σύστημα που επιτρέπει στα Eccom και Terramatic να λειτουργούν σαν κιβώτιο ταχυτήτων powershift, με την ισχύ να μεταδίδεται κυρίως μηχανικά. Σε τέσσερις ταχύτητες, το κιβώτιο ταχυτήτων λειτουργεί σε πλήρως μηχανική λειτουργία, διασφαλίζοντας την αποδοτικότητα με το πέρασμα του χρόνου.
New Holland AutocCommand: Η σύγχρονη λύση
Το 2008 η New Holland μας σύστησε τη δική της λύση στον χώρο των CVT, ήτοι τα κιβώτια ταχυτήτων AutoCommand, τα οποία συνδυάζουν μια υδροστατική μονάδα με μηχανικές σειρές ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα αποτελείται από ένα υδροστατικό στοιχείο που αποτελείται από ένα κλασικό συνδυασμό αντλίας-κινητήρα και μια μηχανική λειτουργία με δύο ή τέσσερις μπροστινές συν μία ή δύο ταχύτητες όπισθεν.
John Deere AutoPowr: Η μέση λύση
Η μετάδοση John Deere AutoPowr συστήθηκε το 2001 και αποτελεί μια μέση λύση μεταξύ του Fendt Vario και του ZF. Το σύστημα χαρακτηρίζεται από τρεις μηχανικές σειρές ταχυτήτων και μια υδροστατική μονάδα. Η μεταβολή ταχύτητας προκύπτει από το συνδυασμό μηχανικών ταχυτήτων με τη συμβολή των υδροστατικών, επιτυγχάνοντας έτσι τη διαρκή επιτάχυνση από το 0 έως και τη μέγιστη ταχύτητα.
Μειωμένη κατανάλωση καυσίμων και μέγιστη αποτελεσματικότητα με το SDF T3500
Από τις πλέον σύγχρονες και κορυφαίες λύσεις στο χώρο των CVT είναι η μετάδοση SDF T3500 ομίλου Same Deutz-Fahr (SDF) που συστήθηκε το 2018, και συνδυάζει μια υδροστατική μετάδοση με ένα κιβώτιο powershift δύο βημάτων. Πλεονέκτημα αυτής της διαρρύθμισης είναι ότι το τρακτέρ κινείται σχεδόν αποκλειστικά με μηχανική μετάδοση δύο συγκεκριμένων ταχυτήτων, επισφραγίζοντας το βέλτιστο συνδυασμό υδραυλικής και μηχανικής ισχύος, γεγονός που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.
Πληροφορίες από OmniTrattore