κείμενο Λεωνίδας Λιάμης
Μετά από 30 έτη «νηνεµίας» στην τεχνολογία συλλογής βάµβακος, η John Deere ταράζει τα νερά µε τη νέα σειρά CP500, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Νοεμβρίου 2024
Για όσους εµπλέκονται µε τη βαµβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και είναι θιασώτες της τεχνολογίας που αναπτύσσει η John Deere, η 24η Οκτωβρίου του 2024 θα µπορούσε να πει κανείς πως, αποτελεί, πλέον, ένα ορόσηµο. Μια τοµή στην ιστορία των τεχνολογικών µέσων που αξιοποιεί η καλλιέργεια για τη συλλογή της παραγωγής βαµβακιού.
Το προνόµιο να γίνουν οι πρώτοι µάρτυρες σε αυτή τη σηµαντική εξέλιξη, είχαν εκατοντάδες βαµβακοπαραγωγοί από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Agrotech να παρακολουθήσουν, εκείνη την ηµέρα, για πρώτη φορά επί ελληνικού εδάφους, ένα «state of the art» εργαλείο της John Deere, που αφίχθη πριν λίγο καιρό και στη χώρα µας.
Μπροστά τους αντίκρισαν την καινούρια βαµβακοσυλλεκτική CP550, της John Deere, µοντέλο 2024, που ήρθε να ταράξει τα λιµνάζοντα νερά σε σχεδόν τρεις δεκαετίες πλήρους «νηνεµίας» στην τεχνολογία συλλογής του «λευκού χρυσού» και να τραβήξει µια νοητή γραµµή, που εφεξής θα χωρίζει την ιστορία των βαµβακοσυλλεκτικών µηχανών του πολυεθνικού κατασκευαστή, στο «πριν» και «µετά» από αυτή.
Η επιτοµή της εξέλιξης
Το σκηνικό για την επίσηµη πρώτη, είχε στηθεί σε ένα χωράφι επί της επαρχιακής οδού Βραχιάς – Χαλκηδόνας, στη δυτική Θεσσαλονίκη, µε τη νέα CP550 να περιµένει από νωρίς το πρωί υποµονετικά µέχρι να συγκεντρωθεί το πλήθος των… θαυµαστών της, που αδηµονούσαν να τη δουν σε δράση.
Πριν αρχίσει, µε την αέρινη περπατησιά της, να συλλέγει µε ταχύτητα τα ώριµα «καρύδια» από το χωράφι, σε µια λιτή τελετή για την επίσηµη παρουσίασή της, ο Χριστόδουλος Μποτζατζίδης, CEO της Agrotech SA, αντιπροσώπου της «John Deere» στην Ελλάδα, σε σύντοµο χαιρετισµό του έκανε λόγο για µια πολλή σηµαντική ηµέρα για την καλλιέργεια.
«Ουσιαστικά µετά από σχεδόν 30 χρόνια από την τελευταία τετράσειρη βαµβακοσυλλεκτική µηχανή µε καλάθι, που είχε κατασκευαστεί από το εργοστάσιο της John Deere τη δεκαετία του 1990, έχουµε πλέον ένα νέο µηχάνηµα και στη χώρα µας», ανέφερε µε εµφανή ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή ο κ. Μποζατζίδης, διευκρινίζοντας πως «το µοντέλο CP550 ανταποκρίνεται κυρίως στις ανάγκες των µεσογειακών χωρών κι ανήκει στη σειρά CP500, που περιλαµβάνει και τη CP570, η οποία αντί για καλάθι, έχει µηχανισµό σχηµατισµού στρογγυλών µονάδων (µπάλα)».
Πιο γρήγορη συλλογή κατά 21%
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, µε δηλώσεις του στο profi, ο ∆ηµήτρης Γκουντινάκης, διευθυντής πωλήσεων Βορείου Ελλάδος της Agrotech µας ανέφερε πως η νέα σειρά CP500 ετοιµάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει σχεδιαστεί εξ αρχής και αποτελεί αντικαταστάτη της 9970. Σύµφωνα µε τον ίδιο το συλλεκτικό της CP500 είναι καινούριο εξ αρχής και η µετάδοσή του γίνεται υδροστατικά, ενώ έχει ενσωµατωµένη την καστάνια πάνω στα συλλεκτικά.
Η τουρµπίνα αέρα έχει δηµιουργηθεί µε διαφορετικό τρόπο ώστε να µην κάνει στροβιλισµούς και στριµώχνει το βαµβάκι σε ένα σηµείο του καλαθιού, ενώ και η καµπίνα είναι εξ ολοκλήρου καινούρια, για άνεση, 360 µοίρες οπτικό πεδίο, φωτισµό και πλήρη εργονοµία. Το µοντέλο έχει, επίσης, ενσωµατωµένο το σύστηµα GPS, το Starfire 7500 το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή να χαρτογραφεί το χωράφι και να παίρνει λεπτοµερή χάρτη απόδοσής του, ανά τετραγωνικό µέτρο, ενώ παράλληλα κρατά τις σειρές και στρίβει µόνο του, διασφαλίζοντας άνεση και ακρίβεια στη συλλογή.
«Οι δυνατότητες της µηχανής, λόγω συλλεκτικού και του νέου κινητήρα των 9.000 λίτρων, generation II µε 360 άλογα, της επιτρέπει να κινείται στο χωράφι µε ταχύτητα συλλογής 7,5 χιλιόµετρα, στο πρώτο χέρι. Αυτό συνεπάγεται 21% πιο γρήγορη συλλογή του βαµβακιού, σε σχέση µε τα προηγούµενα µοντέλα. Πρακτικά υπολογίζουµε ότι η µηχανή CP550 θα µπορεί να συλλέγει έως 60-70 στρέµµατα περισσότερα την ηµέρα» µας είπε ο κ. Γκουντινάκης, προσθέτοντας πως «επιπλέον λόγω του µεγάλου κινητήρα επιτυγχάνεται κι οικονοµία στην κατανάλωση καυσίµου, διότι η µηχανή δουλεύει πιο άνετα και ξεκούραστα. Η διαχείριση και η ροπή ξεκινά από πολύ χαµηλά. Ο κινητήρας αποδίδει από τις 1.380 στροφές και max είναι 1.900 στο λεπτό και δεν χρειάζεται να φτάσει στις 2.100 – 2.200 στροφές».
Άδειασµα σε λιγότερο από 2 λεπτά
Το καλάθι, παράλληλα, επιτρέπει µεγαλύτερο όγκο συλλογής και πολύ γρήγορο άδειασµα, σε λιγότερο από 2 λεπτά, αντί των 7-8 λεπτών που απαιτεί η µέχρι τώρα τεχνολογία, άρα λιγότερη καθυστέρηση. «Και εάν πάµε στην τεχνολογία µπάλας, η οποία για εµένα είναι το µέλλον, εκεί δεν σταµατάµε ποτέ. Ξεκινάµε 10 το πρωί και τελειώνουµε ό,τι ώρα θέλουµε, χωρίς να σταµατήσουµε», τόνισε ο κ. Γκουντινάκης. Ο ίδιος εκτίµησε, πάντως, µέσα στην επόµενη 5ετία και στην Ελλάδα θα είναι η τεχνολογία της µπάλας που θα επικρατήσει.
«Θα γυρίσουµε στην µπάλα, γιατί κι ο όγκος κι ο χρόνος και τα εργατικά είναι µηδέν. Με ένα άτοµο µπορείς να συλλέγεις άπειρες µπάλες. Όλη τη µέρα συλλέγεις και το απόγευµα τις παίρνεις, τις φορτώνει ένα άτοµο και τις πηγαίνει για εκκόκκιση», είπε χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας και έσπευσε να προσθέσει πως «κατ’ εµέ ξεκίνησε ήδη η πορεία µετάβασης προς τη µπάλα, µε τη δοκιµή που κάναµε στην Κοµοτηνή και είδαµε ότι τα αποτελέσµατα είναι πάρα πολύ καλά. Ο χώρος αποθήκευσης περιορίστηκε στο 1/3 του χώρου που απαιτεί η αποθήκευση µε τον τρόπο που το κάνουµε τώρα.
Επιπλέον, µε µόλις δύο άτοµα µάζεψε 2.000 στρέµµατα, ενώ σήµερα χρειάζεται 10-12 πατητές, κουβαλητές, πλατφόρµες, τρακτέρ και όλα αυτά. Στο τέλος το κοστολόγιο, γιατί κάποιοι λένε έχει κοστολόγιο το νάιλον που τυλίγεις, αν τραβήξεις ένα ίσον, διαπιστώνεις πως µε τη µπάλα έχουµε οικονοµία σε ποσοστό πάνω από 20% και δεν εξαρτιόµαστε από εργατικά χέρια».
«Κλειδί» οι αλλαγές στο συλλεκτικό
Για µια βαµβακοσυλλεκτική µηχανή πολύ εξελιγµένη, έκανε λόγο, από την πλευρά του ο Νικόλαος Μπάτζιο από το τµήµα συνεργείου της Agrotech, µε αποκλειστικότητα στους βαµβακοσυλλέκτες John Deere και πλέον στις πιο καινούριες CP που είναι και µε µπάλα και µε καλάθι.
Τα σηµεία υπεροχής της νέας σειράς, κατά τον κ. Μπάτζιο σχετίζονται µε τις αλλαγές που έχουν γίνει, για πρώτη φορά, στο συλλεκτικό, δεδοµένου ότι στο παρελθόν ό,τι βαµβακοσυλλεκτική µηχανή και να βγήκε, ως αρχή λειτουργίας ήταν ίδιο το συλλεκτικό, ακόµη και από πιο παλαιά µοντέλα στις δίσειρες µηχανές, µε την ανανεωµένη καµπίνα που κάνει πιο εύκολη τη χρήση της και πιο άνετη για τον χειριστή της µηχανής και µε τον κινητήρα ο οποίος πλέον είναι 9λιτρος, στα 360 άλογα, µε vario σασµάν στο σύστηµα µετάδοσης.
«Πλέον αυτό το συλλεκτικό σου δίνει τη δυνατότητα να µαζεύεις µε περισσότερα χιλιόµετρα και µε καλύτερο αποτέλεσµα, να εξοικονοµείς καύσιµο -συγκριτικά µε τις άλλες τις µηχανές είναι περί το 20%-25%- γιατί έχει µεγαλύτερο κινητήρα, καλύτερο και πιο γρήγορο συλλεκτικό και πιο γρήγορο βήµα της µηχανής», είπε ο µηχανικός της Agrotech, συµπληρώνοντας πως «η σειρά CP500 παρόλα που είναι πιο µεγάλη σε όγκο, είναι πιο ευέλικτη, καθώς διαθέτει ανανεωµένο πίσω άξονα ο οποίος στρίβει πολύ περισσότερο από τις άλλες µηχανές, δεδοµένου ότι έχει τη λογική του κλαρκ στη λειτουργία του». Όσον αφορά στην καµπίνα, µας είπε πως είναι πιο εξελιγµένη, διαθέτει άνετο κάθισµα, εργονοµία και δίνει πανοραµική οπτική στον οδηγό και η διαχείριση της µηχανής πραγµατοποιείται πλήρως ηλεκτρονικά.