Αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για ασφάλεια ψεκασμών με drones ζητά ο Χαρακόπουλος

Κοινοποίηση:

Αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την ασφαλή χρήση drones σε ψεκασμούς καλλιεργειών ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ποιότητα το Profi Μαρτίου 2025

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από το βήμα της βουλής ο κ. Χαρακόπουλος, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των drones στη φυτοπροστασία, λόγω της πληθώρας πλεονεκτημάτων τους, όπως η εναέρια πρόσβαση σε τοποθεσίες δύσκολα προσβάσιμες με τροχοφόρα οχήματα. Ωστόσο, βάσει του νόμου 4036/2012 οι αεροψεκασμοί στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες με επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ για τα μη επανδρωμένα δεν υφίσταται συγκεκριμένο εθνικό, ούτε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διασαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την χρήση drones σε ψεκασμούς καλλιεργειών με διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος;» Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, για το ζήτημα της χρήσης των drones ως ψεκαστικών μέσων στις καλλιέργειες, το οποίο «χωλαίνει», καθώς δεν καλύπτεται από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Όπως σημειώνει ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, «στην έκθεση Agrothessaly που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Λάρισα το ενδιαφέρον των αγροτών για εξοπλισμό που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ευφυή συστήματα ήταν αυξημένο. Μια από τις τεχνολογίες που κίνησαν το ενδιαφέρον των παραγωγών για την χρήση τους στην γεωργία είναι τα drones και κυρίως η επέκταση της χρήσης τους για ψεκασμούς είτε σε μεγάλες καλλιέργειες είτε σε δενδροκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με υπεύθυνους επιχειρήσεων που διαθέτουν drones στην εσωτερική αγορά, η έως σήμερα βασική τους χρήση είναι ηχαρτογράφηση εδαφών και η τηλεπισκόπιση σε συνδυασμό με άλλα ευφυή συστήματα, με σκοπό την διευκόλυνση στη λήψη ορθότερων αποφάσεων στη διαχείριση των καλλιεργειών.

Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των drones και στην φυτοπροστασία. Τα ειδικά τους πλεονεκτήματα, όπως η εναέρια πρόσβαση σε δύσκολο για τροχοφόρα οχήματα ανάγλυφο, η ευκολία και η ταχύτητα των επεμβάσεων, καθώς και η ακρίβεια που παρέχουν λόγω των ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούν, τα καθιστούν ελκυστικά ως μέσα για την πραγματοποίηση αεροψεκασμών στις καλλιέργειες. Κατά τους υπέρμαχους της περαιτέρω αξιοποίησής τους, μάλιστα, η χρήση τους για ψεκασμούς μπορεί να επιφέρει οικονομικά, άλλα και περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη βασικών στόχων της ευρωπαϊκής ατζέντας για μια πιο “πράσινη” γεωργία.

Το ζήτημα, όμως, που γίνεται ολοένα και επιτακτικότερο με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την χρήση τους ως ψεκαστικά μέσα στην αγροτική παραγωγή, είναι το σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει με λεπτομέρειες τις προϋποθέσεις χρήσης τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4036/2012 οι αεροψεκασμοί στην χώρα μας δεν επιτρέπονται, πάρα μόνο για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ψεκασμοί για κουνούπια) και μετά από ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με επανδρωμένα αεροσκάφη. Για τα μη επανδρωμένα drones δεν υφίσταται συγκεκριμένο εθνικό, άλλα ούτε και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα “θολό τοπίο”, το οποίο δεν διασφαλίζει την ορθή χρήση τους και συνάμα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον».

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Εισέρχεται στα αγροτικά drones η John Deere με την εξαγορά της Sentera

Στον χώρο των αγροτικών drones εισέρχεται η John Deere έπειτα από την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας Sentera, η οποία ειδικεύεται στις λύσεις εναέριας απεικόνισης για τον αγροτικό χώρο.  Έτσι, η John Deere θα παρέχει στους αγρότες και τις γεωργικές επιχειρήσεις εργαλεία που θα τους δώσουν πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα για να αυξήσουν την αποδοτικότητα και τα έσοδα τους.

Βελτιωμένο έλεγχο και νέες τεχνολογίες συνδυάζουν τα ανανεωμένα Case IH Optum

Με νέα τεχνολογικά πακέτα ειδικά σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των χειριστών ανανεώνονται τα τρία μοντέλα της σειράς τρακτέρ Case IH Optum. Παράλληλα, στα τρία μοντέλα της σειράς (ισχύ από 271 ως και 340 ίππους), το χειριστήριο ελέγχου ακριβείας του μπροστινού συνδέσμου έχει αναβαθμιστεί για να ελέγχει και τον πίσω σύνδεσμο, επιτρέποντας την ορθή χρήση των παρελκομένων που έχουν τοποθετηθεί στο τρακτέρ.

Νέα πρότυπα στα τρακτέρ μεσαίας ισχύος φέρνουν τα καινούργια Lamborghini Strike Trend

Νέα πρότυπα για τρακτέρ μεσαίας ισχύος φέρνουν τα νέα Lamborghini Strike trend, μέσω των οποίων η SDF επιχειρεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών που επιθυμούν απλότητα, λειτουργικότητα και καλή σχέση ποιότητας τιμής, δίχως όμως να συμβιβάζουν τις υψηλές αποδόσεις και την άνεση

Προτεινόμενα

Εγγύηση ποιότητας New Holland προσφέρουν οι στρογγυλές χορτοδετικές Roll Baller 125

Οι χορτοδετικές σταθερού θαλάµου Roll Baler 125 της New Holland, παράγουν µπάλες ύψους 1,25 µ. και πλάτους 1,22 µ. από ένα pick-up διπλού έκκεντρου 2,3 µ. πέντε ράβδων, ρότορα τροφοδοσίας 470 mm, µονάδα κοπής CropCutter™ 20 µαχαιριών και 18 κυλίνδρων. ∆ιαθέτουν αλυσίδες υψηλής ποιότητας σε βασικούς τοµείς όπως ο ρότορας εισαγωγής και ο θάλαµος δεµάτων, για βελτιωµένη ανθεκτικότητα και παροχή ισχύος σε δύσκολες καλλιέργειες και µεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η θέση του κιβωτίου ταχυτήτων έχει αλλάξει για να µεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής του άξονα PTO, ενώ υπάρχει µια επιλογή PTO 1.000 rpm τόσο για τις εκδόσεις χωρίς τυλιχτικό όσο και για τις εκδόσεις µε τυλιχτικό (Combi).