Ενιαία ενίσχυση 60% για τρακτέρ και παρελκόμενα στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά η αγορά

Κοινοποίηση:

Αγαπητέ αναγνώστη

Μπορεί η συµµετοχή τόσο των εκθετών όσο και των επισκεπτών να ήταν µεγάλη, ωστόσο, οι εντυπώσεις που άφησε η τελευταία µεγάλη τοπική έκθεση Agrothessaly (6-9 Μαρτίου) στη Λάρισα είναι ανάµεικτες. Κι αυτό έχει να κάνει κυρίως µε το κρίσιµο µεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική γεωργία.

Σε πολύ λίγα χρόνια, το κράµα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα δεν θα έχει καµιά σχέση µε το σηµερινό. Ειδικά στις µεγάλες πεδιάδες και δη στις αροτραίες καλλιέργειες, η συγκέντρωση της αγροτικής δραστηριότητας είναι ολοφάνερη. Αυτό σηµαίνει ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να µείνουν στο παιχνίδι της παραγωγής θα είναι πολύ λίγες σε σχέση µε το σήµερα.

Ήδη µια πολυπληθής γενιά αγροτών που πρωταγωνιστούσε εδώ και δεκαετίες, χάνει το ενδιαφέρον της. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση, ενώ το οικονοµικό τους αποτέλεσµα κινείται κάθε χρόνο µεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας. Οι λίγοι καλοί και οργανωµένοι αγρότες έχουν αποµακρυνθεί από τους υπόλοιπους και επιταχύνουν συνεχώς το βηµατισµό τους.

Στο µεταξύ, ένα πολύ κρίσιµο βήµα στη γεωργία ακριβείας είναι το πρωτόκολλο επικοινωνίας ανάµεσα σε τρακτέρ και παρελκόµενα που ονοµάζεται «ISObus», το οποίο χρησιµοποιείται ως το στάνταρ στη βιοµηχανία αγροτικών µηχανηµάτων εδώ και πάνω από µία 5ετία. Πόσο συχνά όµως ο αγρότης αλλάζει το άροτρο, τον λιπασµατοδιανοµέα, το ψεκαστικό κ.λ.π, για να φτάσει να αγοράσει παρελκόµενο µε ISObus, ώστε να µπορεί να ρυθµίζει το βάθος κατεργασίας από την καµπίνα του τρακτέρ, να ψεκάζει µε διαφορετικό ρυθµό ή να κάνει λιπασµατοδιανοµή µε τµηµατικό έλεγχο;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από τα προγράµµατα ενίσχυσης όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά, όπως ανέφερε στο profi σε συνέντευξή της η Johanna Riecken, Customer Readiness Manager for Versatility Tractor της John Deere (σελ. 30), που βρέθηκε στην Ελλάδα µε αφορµή τα 4 χρόνια λειτουργίας του καταστήµατος – έκθεση µηχανηµάτων της Agrotech στη Θήβα. Ως εκ τούτου η αρχική σκέψη που είχαν οι διαχειριστικές αρχές για τα νέα Σχέδια να επιδοτήσουν τρακτέρ και παρελκόµενα µε χαµηλότερο συντελεστή επιδότησης (50%) σε σχέση µε κτιριακά και άλλες επενδύσεις προβληµατίζει την αγορά που ζητάει να αλλάξει και να ανέβουν όλα σε ενιαίο ποσοστό 60% (σελ. 10-11).

Σηµειώνεται εδώ πως τον Σεπτέµβριο του 2025 λήγει η προθεσµία για τελική υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης του 2017 και τον Οκτώβριο του 2025 για τα Σχέδια Βελτίωσης του 2022. ∆υνατότητα για παράταση προς το παρόν δεν υπάρχει βάσει των κανονισµών που διέπουν τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022. Και αν τα πράγµατα είναι κάπως καλύτερα για την πρόσκληση του 2017 που έχουν απορροφηθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. των εντάξεων, από τα 300 εκατ. ευρώ του 2022 δεν έχουν απορροφηθεί ούτε τα 10 εκατ. ευρώ.

Αναζητήστε το profi Απριλίου στα περίπτερα όλης της χώρας μαζί με την εβδομαδιαία Agrenda

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Όταν οι επιδοτήσεις πάνε στις λάθος τσέπες πώς να γίνουν πάγιες επενδύσεις;

Τα όσα αποκαλυπτικά βλέπουν το φως της δηµοσιότητας γύρω από το καθεστώς διαφθοράς που είχε εγκαθιδρυθεί εδώ και πολλά χρόνια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, φαίνεται πως βρίσκονται σε άµεση συνάρτηση µε τη δραµατική µείωση των παραγωγικών επενδύσεων και τη φάση παρακµής στην οποία έχει εισέλθει η αγροτική οικονοµία στην Ελλάδα.

Τα ευέλικτα και άνετα Fendt e100 Vario διευκολύνουν την εργασία των αμπελουργών

Με το Fendt e100 Vario η Fendt παρουσίασε ένα ευέλικτο μικρών διαστάσεων ηλεκτρικό τρακτέρ ειδικά σχεδιασμένο για να δουλεύει άνετα, αθόρυβα, αλλά και «πράσινα» μεταξύ των σειρών των αμπελώνων. Ο ελκυστήρας της Fendt δεν πτοείται ούτε από εδάφη με κλίσεις είτε από στενές σειρές.

Γρηγορότερο από κάθε άποψη το νέο αναρτημένο ψεκαστικό Amazone UF

Τα νέα αναρτημένα ψεκαστικά Amazone UF επιταχύνουν σημαντικά τις εργασίες του χειριστή, αφού επιτρέπουν την γρηγορότερη σύνδεση, την γρηγορότερη ετοιμότητα εργασίας και ταχύτερο καθάρισμα, χωρίς να θυσιάζουν ωστόσο την ακρίβεια της λειτουργίας του.

Προτεινόμενα

Δεν πτοείται ούτε από λόφους η θεριζοαλωνιστική New Holland TC5.90 Hillside

Ικανή να δουλέψει χωρίς πρόβλημα ακόμα και στις πιο απότομες κλίσεις είναι η θεριζοαλωνιστική New Holland TC5.90 στην έκδοση Hillside. Το συγκριμένο μοντέλο χαρακτηρίζεται από το αυτόματο σύστημα ελέγχου του ύψους της κεφαλής Autofloat II, που είναι γνώριμο από τα μοντέλα μεγαλύτερων διαστάσεων της σειράς CX. Το μικρότερο τους μέγεθος και το χαμηλότερο βάρος τους είναι αυτά που τους επιτρέπουν να λειτουργούν μ’ άνεση ακόμα και σε λόφους.

Η θεριζοαλωνιστική John Deere S770 δουλεύει για δύο μηχανήματα στην Κοζάνη

«Με την θεριζοαλωνιστική John Deere S770 είναι σαν να κόβουν δύο µηχανές παρότι είναι µόνο µία» αναφέρει ο αγρότης Αλέκος Πλιάτσιος από τον Κρόκο Κοζάνης στο Profi, αναφορικά µε το νέο µηχάνηµα το οποίο του έχει λύσει πραγµατικά τα χέρια.

Η John Deere παρουσιάζει την επόμενη γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων

Η John Deere παρουσίασε επίσημα τη νέα γενιά χορτοδετικών κυλινδρικών δεμάτων, τόσο σταθερού όσο και μεταβλητού θαλάμου. Η νέα σειρά έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις, έξυπνη συνδεσιμότητα και κυλινδρικά δέματα κορυφαίας ποιότητας. Με προηγμένα χαρακτηριστικά αυτοματοποίησης, έμφαση στην αυξημένη παραγωγικότητα και φιλικότητα προς τον χρήστη, οι νέες χορτοδετικές της John Deere προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις στους σύγχρονους παραγωγούς, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εργασιών.