Αυτόνομες λύσεις δεύτερης γενιάς για τους μεγαλύτερους γεωργικούς ελκυστήρες της John Deere

Κοινοποίηση:

Τη δεύτερη γενιά αυτόνομων λύσεων για τη σειρά γεωργικών ελκυστήρων 9RX, και όχι μόνο, παρουσίασε η John Deere στην έκθεση CES 2025 στο Λάς Βέγκας. Το τεχνολογικό κιτ θα παρέχεται σε σειρά αγροτικών, επαγγελματικών και οικοδομικών μηχανημάτων της John Deere και θα εστιάζει σε προηγμένες τεχνολογίες AI, υπολογιστικής όρασης και καμερών που συμβάλουν στην πλοήγηση των μηχανημάτων εντός των εκάστοτε χωραφιών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2024-25

Από την παρουσίαση της John Deere στη CES ξεχώρισε, φυσικά, το αυτόνομο τρακτέρ 9RX που προορίζεται για καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων. Χάρη σε 16 ξεχωριστές κάμερες τοποθετημένες γύρω από το μηχάνημα παρέχεται μια σφαιρική εικόνα 360ο  του περιβάλλοντα χώρου του τρακτέρ, αυξάνοντας την ασφάλεια, αλλά και οξύνοντας την αντίληψη του χρήστη, διευκολύνοντας τις καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ενός πιο ακριβούς υπολογισμού του βάθους των εργασιών, επιτρέποντας στο μηχάνημα να κουβαλήσει μεγαλύτερη γκάμα παρελκομένων και να κινηθεί σε υψηλότερες ταχύτητες. Η τεχνολογία αυτή είναι συμβατή και με τους μεγαλύτερους γεωργικούς ελκυστήρες της σειράς 8, αλλά και με το τρακτέρ 5ML για οπωρώνες, το οποίο θα εξοπλιστεί με αισθητήρες Lidar. Τα μηχανήματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από παραγωγούς καλαμποκιού και σόγιας.

Περαιτέρω, η John Deere παρουσίασε το πρωτότυπο E-Power, ένα αυτόνομο τρακτέρ με μηδενικούς ρύπους από την εξάτμιση, που προορίζεται για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των δενδροκομικών καλλιεργειών, των γαλακτοκομικών και των ζωοτροφών. Η ισχύς του πρωτότυπου γεωργικού ελκυστήρα της John Deere θα αγγίζει τα 130 άλογα.

Παρόμοια τεχνολογία καμερών, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, θα δουν τα επαγγελματικά χορτοκοπτικά μηχανήματα της εταιρείας, στα οποία θα τοποθετούν δύο κάμερες στο μπροστινό, το αριστερό, το δεξιό και το πίσω μέρος του οχήματος, παρέχοντας μια πλήρη ορατότητα 360ο, και επιτρέποντας στο προσωπικό να εστιάσει σε άλλες εργασίες. Το αυτόνομο τεχνολογικό κιτ θα είναι εγκατεστημένο εκ των προτέρων στα νέα μηχανήματα της εταιρείας, ενώ θα μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων και σε παλαιότερα μοντέλα.

Οι χειριστές θα ελέγχουν τα αυτόνομα μηχανήματα μέσω της πλατφόρμας John Deere Operations Centre Mobile που είναι βασισμένη σε υπηρεσίες cloud. Μέσω της χρήσης της πλατφόρμας η έναρξη των εργασιών του μηχανήματος ξεκινάει εύκολα με το πάτημα ενός κουμπιού, εφόσον το μηχάνημα τοποθετηθεί πρώτα στο επιθυμητό σημείο εκκίνησης. Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε ζωντανή μετάδοση βίντεο, εικόνων, δεδομένων και μετρήσεων, αλλά και την ικανότητα να προσαρμόσουν διάφορους παράγοντες όπως η ταχύτητα. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στην ποιότητα των εργασιών ή στην «υγεία» του μηχανήματος, οι χειριστές θα ειδοποιούνται εξ αποστάσεως, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Σε ομιλία του στα πλαίσια της έκθεσης ο chief technology officer της John Deere, Jahmy Hindman, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Στο χώρο της γεωργίας, της οικοδομής και των επαγγελματικών οχημάτων οι πελάτες μας έχουν συγκεκριμένες εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας ή του έτους, δίχως, όμως, να έχουν σε πολλές περιπτώσεις το απαραίτητο επαρκές ή εξειδικευμένο προσωπικό. Τη λύση σ’ αυτό το πρόβλημα μπορεί να προσφέρει η αυτονομία, και γι’ αυτό επεκτείνουμε τις τεχνολογικές μας λύσεις, ώστε να επιτρέψουμε σ’ όσο το δυνατόν περισσότερες μηχανές να λειτουργήσουν με ασφάλεια και χωρίς παρεμβάσεις του χειριστή ακόμα και αν το χωράφι έχει περίπλοκες ανάγκες. Μέσω των αυτόνομων τεχνολογιών δεν θα επωφεληθούν μόνο οι πελάτες μας, αλλά όλοι μας, αφού βασιζόμαστε σ’ αυτούς για την παραγωγή φαγητού, καυσίμων και άλλων αγαθών σε καθημερινή βάση».

Πληροφορίες από IVT International και realagriculture.com

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Πλήρης ανανέωση για τα άροτρα Lemken Juwel 8-5 MVU µε Flexpack

Η Lemken είχε ενσωµατώσει πρέσα βαρέως τύπου για τα άροτρα Juwel και Titan από το 2012. Το µόνο ελάττωµα ήταν ότι µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν µόνο µε την προστατευµένη από κοχλία διάτµησης εκδοχή, λόγω του τρόπου µε τον οποίο συνδεόταν µε το άροτρο. Ωστόσο, αυτό αλλάζει µε την τελευταία έκδοση που έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει µε το υδραυλικό σύστηµα αυτόµατης επανεκκίνησης Optistone.

Τέσσερις κορυφαίοι συνδυασμοί σπαρτικών ακριβείας για εαρινές

Χάρη στους γρηγορότερους ρυθµούς εργασίας, οι σπαρτικές ακριβείας µε µηχανές διαχωρισµού υψηλής πίεσης γίνονται ανάρπαστες στη σπορά εαρινών. Συγκρίναµε τέσσερις µπροστινούς-πίσω συνδυασµούς από την Amazone, τη Horsch, την Kverneland και τη Väderstad. Η προσοχή µας είναι στραµµένη στα συστήµατα λιπασµάτων

Προτεινόμενα

Με 12 νέα χορτοκοπτικά τύπου πεταλούδας στην γκάμα της η Massey Ferguson

Με μεγάλη ποικιλία σε πλάτη εργασίας και στόχευση σε και μια σειρά από διαφορετικούς τύπους πεδίων, η Massey Ferguson φιλοδοξεί να εισέλθει ως λύση στις καλλιέργειες κάθε απαιτητικού παραγωγού με τα συνολικά 12 μοντέλα χορτοκοπτικών στην γκάμα της.

Αυτονομία και ηλεκτρικά μηχανήματα το επόμενο στοίχημα για John Deere

Η αφορµή για µια µατιά στο µέλλον της αγροτικής τεχνολογίας, όπως τη σχεδιάζει η John Deere, δόθηκε στη Θήβα και συγκεκριµένα στην εκδήλωση της Agrotech για τα τέσσερα χρόνια του τοπικού καταστήµατός της. Εκεί το Profi συνάντησε την Johanna Riecken, Customer Readiness Manager for Versatility Tractor  John Deere, και τον Thomas Vesel, Territory Business Manager John Deere, οι οποίοι και αποκάλυψαν κάποια από τα σχέδια της επόµενης µέρας, ενώ µίλησαν και για την «εξαιρετικά σηµαντική», όπως τη χαρακτήρισαν, συνεργασία τους µε την Agrotech.

Πάτησε Ελλάδα η νέα τελευταίας γενιάς σειρά τρακτέρ John Deere 6M

Η νέα σειρά 6M της John Deere επαναπροσδιορίζει την έννοια της ευελιξίας και της απόδοσης στα γεωργικά μηχανήματα, προσφέροντας μια εκτεταμένη γκάμα τρακτέρ που καλύπτει κάθε ανάγκη του σύγχρονου Έλληνα αγρότη.

Ενιαία ενίσχυση 60% για τρακτέρ και παρελκόμενα στα Σχέδια Βελτίωσης ζητά η αγορά

Μπορεί η συµµετοχή τόσο των εκθετών όσο και των επισκεπτών να ήταν µεγάλη, ωστόσο, οι εντυπώσεις που άφησε η τελευταία µεγάλη τοπική έκθεση Agrothessaly (6-9 Μαρτίου) στη Λάρισα είναι ανάµεικτες. Κι αυτό έχει να κάνει κυρίως µε το κρίσιµο µεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική γεωργία.