Πλήρως αυτόνοµες φάρµες εντός 5ετίας βλέπει ο Cristoph Wigger της John Deere

Κοινοποίηση:

συνέντευξη στον Γιώργο Κοντονή

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου 2024-25

Με αφορµή τη συµµετοχή του στον Αγρότη της Χρονιάς 2025 ο Christoph Wigger µίλησε στο profi για τη γεωργία του µέλλοντος, τα σχέδια της John Deere για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και το πώς διαµορφώνονται πλέον οι νέες καλλιεργητικές πρακτικές βάσει των αλλαγών στο κλίµα.

Μία µετάβαση που µαζί της µπορεί να συγκριθεί µόνο εκείνη από τα ζώα εργασίας στα τρακτέρ,  θα ζήσει ο πρωτογενής τοµέας τα επόµενα χρόνια, χάρης τη συµβολή των αυτόνοµων συστηµάτων.  Θα βλέπουµε τον αγρότη πλέον εκτός χωραφιού, µάνατζερ στο γραφείο να ελέγχει το στόλο των µηχανηµάτων και να λαµβάνει όλες τις κρίσιµες αποφάσεις µε τη βοήθεια εκλεπτυσµένων software. Και αν κάποιος νοµίζει ότι µιλάµε για… επιστηµονική φαντασία ο Christoph Wigger, Αντιπρόεδρος Global Small Grains Production Systems John Deere, υποστηρίζει πως είναι κάτι που ως το 2030 θα είναι πραγµατικότητα πρώτα στις ΗΠΑ και σταδιακά και στον υπόλοιπο κόσµο. Μιλώντας στο profi µε αφορµή τη συµµετοχή του στην εκδήλωση Αγρότης της Χρονιάς 2025 που διοργάνωσε η εφηµερίδα Agrenda την Παρασκευή 6 ∆εκεµβρίου, ο κ. Wigger µας µίλησε επίσης για τους Πυλώνες στους οποίες θα πρέπει να στηρίζονται οι νέες καλλιεργητικές πρακτικές  που απαιτούν οι κλιµατικές συνθήκες αλλά και για πώς προβλέπεται να πορευθεί η αγορά αγροτικών µηχανηµάτων το νέο έτος.

Ποιο είναι το όραµα της John Deere µέχρι το 2030;

H ιδέα είναι ότι µέχρι το 2030 θα έχουµε λανσάρει ένα πλήρως αυτόνοµο σύστηµα παραγωγής καλαµποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ, όπου µπορείς να οργώσεις, να φυτέψεις, να γονιµοποιήσεις, να ψεκάσεις και να συλλέξεις καλαµπόκι, χωρίς να απαιτείται άνθρωπος να ελέγχει τις µηχανές. Ο αγρότης θα παρακολουθεί όλη την διαδικασία από το παρασκήνιο. Ο λόγος που αναζητούµε αυτή τη λύση είναι ότι γίνεται διαρκώς πιο δύσκολο να βρεις εξειδικευµένους χειριστές να λειτουργήσουν τις µηχανές. ∆εν είναι άσπρο ή µαύρο, είναι µια µετάβαση, αλλά ο αγρότης στο µέλλον θα καταναλώνει περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες, όπως η διαχείριση, η επίβλεψη και ο έλεγχος του στόλου οχηµάτων. Τα χωράφια θα µεγαλώσουν και ο αγρότης θα πρέπει είτε να αναθέσει τις εργασίες του στους εργάτες του ή στον στόλο αυτόνοµων µηχανηµάτων του.

Οι τεχνολογίες αυτές βρίσκουν πρώτα εφαρµογή στις µεγάλες καλλιέργειες. Ποια είναι η γνώµη σας για τα οπωροκηπευτικά;

Νοµίζω ότι θα ακολουθήσουν παρόµοια πορεία. Μπορείς να πεις ότι συγκεκριµένες καλλιέργειες, όπως οι ξηροί καρποί, για παράδειγµα οι αµυγδαλιές, θα µπορούν να αυτοµατοποιηθούν ακόµα πιο γρήγορα και από εργασίες πεδίου, επειδή συνήθως είναι σε φραγµένες και µεταδοτικές περιοχές. Αυτή είναι η πραγµατικότητα τώρα. Θα βλέπουµε όλο και περισσότερο αυτόνοµα και ηµιαυτόνοµα οχήµατα να λειτουργούν σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια, όπου είναι δύσκολο να βρεις εργάτες. Και πρέπει επίσης να θυµόµαστε ότι οι εργασίες ψεκασµού δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Εποµένως, αν µπορείς να είσαι εκτός χωραφιού και όχι κοντά στις εργασίες όταν πραγµατοποιούνται θα είναι ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα.

Εδώ έρχεται το project GUSS, που ψεκάζει αυτόνοµα σε οπωρώνες. Πόση προστιθέµενη αξία κερδίζει ο αγρότης από αυτή την τεχνολογία;

Το σηµαντικότερο πλεονέκτηµα είναι η ποιότητα της δουλειάς. Τυπικά όταν κάτι είναι αυτοµατοποιηµένο, ένα ροµπότ ή µια τεχνολογία µε αισθητήρες σου δίνει περισσότερη ακρίβεια από έναν άνθρωπο. Έτσι σε άλλα λόγια, θα έχουµε καλύτερη ποιότητα εργασιών, θα έχουµε περισσότερη συνδεσιµότητα, γιατί αν το σκεφτείς θα µπορείς να ψεκάζεις όλη την ηµέρα και την νύχτα. Μερικές φορές όταν χρειάζεσαι χωρητικότητα, πρέπει να είσαι γρήγορος. Αυτός είναι ένας περιορισµός µε τους ανθρώπους, γιατί χρειάζονται διάλειµµα και περισσότερες βάρδιες. Έτσι σε κρίσιµες στιγµές, όταν τα δέντρα ασθενούν, µπορείς να περιποιηθείς περισσότερα δέντρα ταυτόχρονα, ψεκάζοντας όµως λιγότερο γιατί δεν θα  αρρωστήσουν τόσο, όσο σε περίπτωση που η θεραπεία είχε καθυστερήσει περαιτέρω. Σε άλλα λόγια είναι µια κατάσταση win-win, γιατί καταναλώνεις λιγότερα χηµικά, έχοντας καλύτερης ποιότητας φρούτα.

Στο πάνελ του Αγρότη της Χρονιάς µιλήσατε για αλλαγή των πρακτικών γεωργίας. ∆ώστε µας περισσότερες λεπτοµέρειες

Νοµίζω ότι σε µερικά µέρη του κόσµου, µέθοδοι όπως η καλλιέργεια µε µηδαµινή ή και καθόλου άροση χρησιµοποιούνται εδώ και 20 χρόνια. Θεωρώ ότι στην Ελλάδα πρέπει πραγµατικά να αλλάξουµε πρακτικές. Πρέπει να έχουµε λιγότερη άροση, λιγότερο όργωµα και πρέπει να σκεφτούµε τα παραδείγµατα της Αυστραλίας και της Αργεντινής, όπου πραγµατοποιείται καλλιέργεια χωρίς άροση µε θετικά αποτελέσµατα. Με αυτές τις µεθόδους καταναλώνουµε λιγότερα καύσιµα, απαιτείται λιγότερη ώρα στο τρακτέρ, γιατί δεν ανασηκώνεται το υπέδαφος και έχουµε ένα πιο capillary σύστηµα. Με άλλα λόγια όταν αντιµετωπίζουµε έντονες βροχοπτώσεις κατά το πέρασµα των ετών, θα έχουµε περισσότερο νερό που εισέρχεται στο έδαφος, το οποίο θα είναι περισσότερο σαν βάλτος. Θα το απορροφήσει, δηλαδή, οπότε µπορείς να διατηρήσεις µεγαλύτερες ποσότητες νερού στο έδαφος από ότι µε τις παραδοσιακές µεθόδους άροσης. Κάτι άλλο για το οποίο θέλω να µιλήσω είναι η καλλιέργεια ελεγχόµενης κυκλοφορίας. Όταν έχει µόνιµες γραµµές, περίπου το 90-95% του εδάφους δεν συµπιέζεται, και η συµπίεση είναι το µεγαλύτερο «αγκάθι» για ένα επιτυχηµένο φυτό, γιατί όταν έχει πολύ συµπιεσµένο έδαφος και µετά έρθει ένα έντονο φαινόµενο βροχόπτωσης, τότε το χώµα δεν µπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες υδάτων, και ακολουθούν πληµµύρες, αύξηση της στάθµης των ποταµών, νερό στις πόλεις, και εκεί είναι που µπορεί να βοηθήσει η γεωργία.

Η µηδαµινή άροση πράγµατι έχει αποτέλεσµατα σε κάποιες χώρες. Στις µεσογειακές όπως η Ελλάδα, ποια είναι τα αποτελέσµατα;

Ναι, νοµίζω ότι εδώ και περίπου 20-25 χρόνια πουλάµε προϊόντα µηδαµινής άροσης στην Ισπανία µε µεγάλη επιτυχία, και νοµίζω ότι οι αγρότες έχουν υιοθετήσει την συγκεκριµένη πρακτική. Απαιτείται, όµως, υποµονή, γιατί το χωράφι δεν φαίνεται τόσο καθαρό όσο θα το ήθελαν, και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς. Από αγρονοµική άποψη και σχετικά µε την διαχείριση του νερού, όµως, έχει µεγάλη σηµασία.

Μπορείς να είσαι αυτόνοµος σε χωράφια που είναι πολύ µικρά ή ακανόνιστα;

Θα έλεγα ότι η αυτονοµία θα ξεκινήσει από τα µεγάλα χωράφια, αλλά εντός δεκαετίας θεωρώ ότι τα αυτόνοµα οχήµατα θα επεκταθούν και σε µικρότερα χωράφια, ακολουθώντας το παράδειγµα του AutoTrac, που χρησιµοποιήθηκε πρώτα σε µεγάλα τρακτέρ, στο ADAS. Αυτή τη στιγµή πουλάµε πολλά συστήµατα AutoTrac και για τρακτέρ µεσαίου µεγέθους. Σε άλλα λόγια, η τεχνολογία κινείται από έναν µεγάλο στόλο προς µικρότερα µηχανήµατα µε την πάροδο του χρόνου. Όσον αφορά την όλη οπτική γύρω από την αυτόνοµη καλλιέργεια, παρότι, φυσικά, δεν είναι εξίσου οικονοµική µε την παραδοσιακή µέθοδο µε χειριστή πάνω στο τρακτέρ, αν έχουµε ένα µικρό χωράφι, θα έλεγα ότι η οικονοµική κλίµακα ανάπτυξης του συστήµατος και η µείωση του κόστους, που θα πρέπει να αναµένουµε στα επόµενα 5,10,15 χρόνια θα µας επιτρέψουν να το φέρουµε και σε µικρότερα χωράφια.

Αν ένας αγρότης δεν έχει τα χρήµατα για αυτές τις τεχνολογίες, και δεν µπορεί να προσαρµοστεί ενδεχοµένως θα εξαφανιστεί. Βλέπετε κάτι τέτοιο να συµβαίνει στα επόµενα χρόνια;

Θα έλεγα ότι η εµπειρία µου δείχνει ότι ο ρυθµός προσαρµογής θέλει χρόνο. Χρειαστήκαµε 10 χρόνια από το λανσάρισµα του AutoTrac το 2001, για να φτάσουµε σε ποσοστό εφαρµογής 50%. Για άλλες τεχνολογίες η εφαρµογή θα είναι γρηγορότερη, οπότε εξαρτάται από τα οφέλη της τεχνολογίας.

Πάντως, η υιοθέτηση τους δεν θα χρειαστεί 2-3 χρόνια, αλλά 5,10 ή ακόµα και 15 χρόνια. Χρειάζεται χρόνος, γιατί οι αγρότες συνήθως έχουν έναν συντηρητικό τρόπο σκέψης και περιµένουν πρώτα να δουν τα αποτελέσµατα σε άλλα χωράφια κάτω από διάφορες συνθήκες. Τυπικά, όµως, όσο µεγαλύτερο το χωράφι τόσο γρηγορότερη η εφαρµογή.

Το 2024 ήταν µια δύσκολη χρονιά για τα αγροτικά µηχανήµατα. Τι αναµένετε για την αγορά εντός του 2025;

Θα είναι δύσκολα. Μπορώ να σε προσκαλέσω να δεις τα οικονοµικά στοιχεία John Deere Investor Relations, όπου έχουµε κάποιες διαφάνειες, στις οποίες φαίνεται το ποσοστό της πτώσης της αγοράς ή της βιοµηχανίας στην Βόρεια Αµερική, την Νότια Αµερική και την Ευρώπη και µπορείς να χρησιµοποιήσεις τα στοιχεία αυτά. Αλλά γενικότερα η αγορά κινείται καθοδικά, επειδή έχουµε µια βραχυπρόθεσµη υπερπαραγωγή κοµβικών εµπορευµάτων.

Πείτε µου λίγα λόγια για τη συνεργασία σας µε την Agrotech S.A.

Εξαιρετική. Ανακαλύψαµε ο ένας τον άλλο πριν 12 ή 13 χρόνια και µας άρεσε η οικογένεια και το πάθος της. Έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική γεωργία. Γνωρίζουν όλες τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Ξέρουν τις καλλιέργειες υψηλής αξίας και έχουν ένα πάθος για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, κάτι πολύ σηµαντικό. Έχουν εκατοντάδες µηχανικούς στον χώρο, που διακρίνονται από υψηλό κίνητρο, σηµαντικές δυνατότητες και είναι εκπαιδευµένοι στην επισκευή µηχανηµάτων τελευταίας τεχνολογίας. Εποµένως είµαστε πολύ χαρούµενοι µε την Agrotech, και το γεγονός ότι επενδύει όλο και περισσότερο σε άτοµα που ειδικεύονται στην γεωργία ακριβείας.

WHO IS WHO

Ο Christoph Wigger αποφοίτησε από το πανεπιστήµιο Kiel της Γερµανίας µε πτυχίο αγροτικής οικονοµίας. Ξεκίνησε να εργάζεται στην John Deere το 1991. Από τότε έχει αναλάβει διάφορες θέσεις µάρκετινγκ µε αυξανόµενη ευθύνη, συµπεριλαµβανοµένου του Territory Manager, JD Export. Υπεύθυνος ανταλλακτικών, John Deere Vertrieb και ∆ιευθυντής Πωλήσεων Τµήµατος. Ο κ. Wigger κατέχει σήµερα τη θέση του Αντιπροέδρου στο τµήµα Small Grains Production Systems της  John Deere. Από το Νοέµβριο του 2024 είναι αντιπρόεδρος στην CEMA.

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Με αέρα ανανέωσης το νέο Zetor Major 80

Ο κινητήρας παραμένει ο ίδιος τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος TCD 2.9 L4 πετρελαιοκινητήρας της Deutz, που προσφέρει 75 ίππους. Η Zetor ανανέωσε το μοντέλο της Major 80

Αυτόνομα μηχανήματα New Holland με AI και υπογραφή της καινοτόμου Bluewhite

New Holland και η Bluewhite ανακοίνωσαν μια πολυεπίπεδη συνεργασία για τη συνεργασία στη διανομή, την κατασκευή και την ενσωμάτωση των αυτόνομων λύσεων της Bluewhite για τα τρακτέρ της New Holland στη Βόρεια Αμερική.