Tα λίγα εργατικά χέρια διεθνώς φέρνουν πλήρη αυτοματοποίηση γεωργίας

Κοινοποίηση:

Η µετάβαση στην αγροτική τεχνολογία της νέας εποχής είναι εδώ και οι επιπτώσεις της στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και τη δοµή των εκµεταλλεύσεων αναµένεται να είναι καταλυτικές.

Με άλλα λόγια οι αυτοµατισµοί και η αυτονοµία που προσφέρουν τα αγροτικά µηχανήµατα νέας γενιάς, επιτρέπουν την ταχύτατη µεγέθυνση των αγροτικών µονάδων, περιορίζοντας τη σηµασία του ανθρώπινου παράγοντα και µεταφέροντας όλο το βάρος στο χρήµα . Το αν θα οδηγήσει και σε µορφές συγκέντρωσης της αγροτικής γης, όπως και ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από λίγα και πολύ µεγάλα οικονοµικά σχήµατα (funds – κεφαλαιούχοι), είναι κάτι που θα το κρίνει ο χρόνος και φυσικά ο τρόπος ενσωµάτωσης της νέας τεχνολογίας στη δοµή των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

«H ιδέα είναι ότι µέχρι το 2030 θα έχουµε λανσάρει ένα πλήρως αυτόνοµο σύστηµα παραγωγής καλαµποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ, όπου µπορείς να οργώσεις, να φυτέψεις, να γονιµοποιήσεις, να ψεκάσεις και να συλλέξεις καλαµπόκι, χωρίς να απαιτείται άνθρωπος να ελέγχει τις µηχανές», τονίζει µε ευθύτητα στο ελληνικό Profi o Chris Wigger, Vice President, Small Grains Production της John Deere.

«Ο αγρότης θα παρακολουθεί όλη την διαδικασία από το παρασκήνιο», τονίζει.

«Ο λόγος που αναζητούµε αυτή τη λύση είναι ότι γίνεται διαρκώς πιο δύσκολο να βρεις εξειδικευµένους χειριστές να λειτουργήσουν τις µηχανές. ∆εν είναι άσπρο ή µαύρο, είναι µια µετάβαση, αλλά ο αγρότης στο µέλλον θα καταναλώνει περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες, όπως η διαχείριση, η επίβλεψη και ο έλεγχος του στόλου οχηµάτων. Τα χωράφια θα µεγαλώσουν και ο αγρότης θα πρέπει είτε να αναθέσει τις εργασίες του στους εργάτες του ή στον στόλο αυτόνοµων µηχανηµάτων του», καταλήγει.

Το τί µπορούν να κάνουν πλέον οι µηχανές στο χωράφι, χωρίς την άµεση συµµετοχή του χειριστή στα αντίστοιχα οχήµατα (αυτόνοµες λύσεις) αναδείχθηκε πριν από λίγες µέρες και στα σαλόνια της Vinitech στο Μπορτό, όπου αυτό το οποίο συνιστά πλέον βεβαιότητα είναι η πλήρης εκµηχάνιση της καλλιέργειας µε τρόπο που να απασχολεί ελάχιστα εργατικά χέρια.

Στις καινοτοµίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση ξεχώρισε µεταξύ άλλων το ηλεκτρικό Bakus της Vitibot που έχει εξαγοράσει η SDF. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ροµπότ µηδενικών ρύπων που κατευθύνεται χωρίς οδηγό µέσα στις γραµµές και µπορεί να φέρει διάφορα παρελκόµενα.

Η οµάδα του Profi

Διαβάστε περισσότερα στο profi, που κυκλοφορεί
το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Βελτιωμένη απόδοση και μικρότερη κατανάλωση καυσίμων φέρνουν τα Case IH Farmall C

Η σειρά των τεσσάρων μοντέλων τρακτέρ Farmall C της Case IH, 90-117hp για κάθε χρήση, που απευθύνονται σε επαγγελματίες μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, κτηνοτρόφους και αγρότες, φέρνει μαζί της μια σειρά από οφέλη για την απόδοση και την συντήρηση.

Γρήγορη και αποδοτική εργασία συνδυάζουν τα John Deere C441R

Το χορτοδετικό F441R της John Deere συνδυάζει την εξαιρετικά γρήγορη περιτύλιξη µε τη χορτοδεσία υψηλής χωρητικότητας, µε ένα εύκολο σύστηµα ελέγχου ISOBUS και γρήγορη αντικατάσταση µεµβρανών. Το ουσιαστικό αποτέλεσµα είναι: περισσότερα δέµατα ανά ηµέρα χάρη στο κορυφαίας απόδοσης σύστηµα τράπεζας µεταφοράς (TTS) της John Deere.

Προτεινόμενα

Vestrum 120 ActiveDrive 8 με φορτωτή Τ και Farmlift 742 στην DLG-Feldtage 2024

Τα τηλεσκοπικά Farmlift είναι πλέον ριζικά αναβαθμισμένα, ενώ η αυξημένη απόδοση του Vestrum 120 ActiveDrive 8 με τον εμπρόσθιο φορτωτή της σειράς T αποτελεί πακέτο αποδοτικό, αφού τρακτέρ και βραχίονας αλληλοβοηθούνται, για να προσφερθεί 35% μεγαλύτερη ανυψωτική ισχύς.

Όταν οι αγρότες φυτοζωούν κανείς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος

Η ελληνική γεωργία διέρχεται µία από τις κρισιµότερες µεταβατικές περιόδους στη νεότερη ιστορία και το πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγµατα προσεχώς θα εξαρτηθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό από τη δυνατότητα της χώρας να ιεραρχήσει τις καλλιεργητικές επιλογές και να ξεδιπλώσει ένα ολοκληρωµένο σχέδιο ενίσχυσης των εκµεταλλεύσεων µεσαίου µεγέθους. 

Ενισχύεται η αγορά τρακτέρ από την αναπροσαρμογή των Σχεδίων Βελτίωσης

Αναπροσαρμογή Σχεδίων Βελτίωσης και μετατόπιση του κέντρου βάρους από άλλες δράσεις στην αγορά τρακτέρ, φέρνει η κατάργηση των βάσεων (μόρια) στη Θεσσαλία και τον Έβρο, γεγονός το οποίο αποτιμάται θετικά από τους ντόπιους εισαγωγείς που προσβλέπουν σε «ζεστή» αγορά και τον επόμενο χρόνο.