Με απλό σχεδιασμό και ηλεκτρικό κινητήρα το 2025 το βραβευμένο ONOX

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Κερδίζοντας ήδη το το IF Design Gold Award 2024, το μινιναλιστικό ONOX φιλοδοξεί να μπει στην παραγωγή μέσω της νεοφυούς εταιρείας Raumideen, ως ένα καινοτόμο ηλεκτρικό αγροτικό τρακτέρ του μέλλοντος.

Αρθρωτό και ηλεκτρικό τρακτέρ. Έτσι ακριβώς φαντάστηκαν και υλοποίησαν την ιδέα τους οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της εταιρείας Raumideen, που παρουσίασαν σε πρωτότυπη μορφή το ONOX, ένα μινιμαλιστικό στο σχεδιασμό ηλεκτρικό τρακτέρ, το οποίο έλαβε και την αναγνώριση IF Design Gold Award μετά την αποκάλυψή του στην έκθεση Agritechnica.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Μαΐου 2024

To ONOX θα μπορεί να προσαρμοστεί από τους χειριστές ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες που μπορεί να απαιτεί μια συγκεκριμένη καλλιέργεια. Εξοπλίζεται με ηλεκτροκινητήρα 50 kW (67 ίπποι) με μέγιστη ροπή 300 Nm και διαθέτει ένα ειδικό σύστημα, που επιτρέπει στους χειριστές να ανταλλάσσουν γρήγορα και εύκολα μια αποφορτισμένη μπαταρία με μια πλήρως φορτισμένη σε λιγότερο από πέντε λεπτά, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο διακοπής λειτουργίας και βελτιστοποιώντας την παραγωγικότητα.

Το ηλεκτρικό γεωργικό όχημα έχει βάρος 2.500 κιλά και μπορεί να ανυψώσει έως και 3.500 κιλά, τόσο εμπρός όσο και πίσω, χρησιμοποιώντας το πρακτικό σύστημα ζεύξης τριών σημείων. Σύμφωνα με την τρέχουσα δήλωση του κατασκευαστή, η αυτονομία λειτουργίας αναμένεται να είναι περίπου 8 ώρες, με χρόνο φόρτισης περίπου 6 ώρες (με τον τυπικό φορτιστή).

Ένα καινοτόμο σύστημα αντικατάστασης μπαταριών

Η ευέλικτη τοποθέτηση των μπαταριών σε τρία σημεία τοποθέτησης επιτρέπει τη χρήση τους ως αντίβαρα, ώστε οι χρήστες να μπορούν να προσαρμόζουν τη διαμόρφωσή τους για κάθε δραστηριότητα. Είναι έτσι μια τεχνολογία που, σε συνδυασμό με τον αρθρωτό σχεδιασμό του οχήματος, εγγυάται μεγάλη ευελιξία χρήσης -από τις εργασίες στον αμπελώνα μέχρι τις μεταφορές- και επιτρέπει στους αγρότες να εργάζονται σύμφωνα με τις συνήθεις ρουτίνες τους, χωρίς να διαταράσσεται το πρόγραμμα της εκμετάλλευσης.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Raumideen, τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο στα οικονομικά των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που μπορεί να δημιουργήσει η μετάβαση σε ηλεκτρική κίνηση. Ένα άλλο καινοτόμο χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο καπό.

Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνεται η ορατότητα των χειριστών στο εσωτερικό της καμπίνας, αφού εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν κάτω από την καμπίνα. Το επίπεδο καπό μπορεί όμως να λειτουργήσει και ως πλατφόρμα για τη φόρτωση αντικειμένων και είναι αρκετά σταθερό, ώστε να σκαρφαλώσει κανείς για να φτάσει γρήγορα σε ένα κοντινό δέντρο για εργασίες πρασίνου.

Στη συνέχεια, οι ενσωματωμένες ράγες φόρτωσης, ειδικά σχεδιασμένες από την Raumideen, προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα προσαρμογής του τρακτέρ με άμεσα διαθέσιμα εξαρτήματα, ώστε να μπορούν να προσαρτηθούν στην οροφή του διαφορετικοί τύποι φορτίου.

Η μπαταρία μπορεί να λειτουργήσει ως αποθήκη ενέργειας για το αγρόκτημα, ακόμη και σε περιοχές εκτός δικτύου. Και καθώς πολλοί αγρότες έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα, το τρακτέρ ONOX είναι μια λύση για τη χρήση και την αποθήκευση της αυτοπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά συνδράμουν, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, στην ενθάρρυνση πιο βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και στην προώθηση ενός πιο αρμονικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και τα πρώτα γεωργικά οχήματα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από το 2025.

πληροφοριές από trattoriweb

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Στους πρωταγωνιστές της κατηγορίας 100-120 ίππων στην Ευρώπη τα Kioti HX

Με τα τρία μοντέλα της, HX9010, HX1001 και HX1201, η Kioti έλκει ολοένα και περισσότερους πελάτες της ευρωπαϊκής αγοράς, καθόλου τυχαία από όσο φαίνεται, αφού η συγκεκριμένη σειρά διατίθεται με αρκετά πλούσιο εξοπλισμό, ανταγωνιστικό των Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Ρολάρει µε νέο στυλ η άνετη χορτοδετική New Holland Roll Baler 125

Κάτω από το ανανεωµένο στυλ των χορτοδετικών σταθερού θαλάµου Roll Baler 125 της New Holland, µε και χωρίς τυλιχτικό, υπάρχει µία σειρά από βελτιώσεις και ενισχύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν υψηλή παραγωγικότητα και ευκολία χρήσης.

Με ρυθμό ανάπτυξης 28,3% έως το 2030 η αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών τρακτέρ

Έως το 2030, τα ηλεκτρικά τρακτέρ στο φάσμα 51-100 ίππων θα αντιπροσωπεύουν ένα καλό μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, με ρυθμό ανάπτυξης 28,3%, αποτέλεσμα των αυστηρών κανόνων για τις εκπομπές ρύπων, την αυξανόμενη ζήτηση για λύσεις γεωργίας ακριβείας και το ενδιαφέρον για αθόρυβα τρακτέρ που χρησιμοποιούνται σε αμπελώνες και γαλακτοκομικές εφαρμογές.

Προτεινόμενα

Η διαφορά που κάνει 20 χρόνια εξέλιξης στον αλωνισμό με τις μηχανές της New Holland

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τα µοντέλα CX της New Holland κυκλοφόρησαν στην αγορά πριν από 20 χρόνια, επειδή τα χρόνια που µεσολάβησαν η γκάµα των θεριζοαλωνιστικών δεν άλλαξε πολύ εξωτερικά. Κάτω από τα πάνελ όµως είναι µια πολύ διαφορετική ιστορία. Παρακάτω βλέπουµε τα 20 χρόνια εξέλιξης, από την CX860 του 2002 στην CX8.90 του 2022.