Το νέο σύστηµα αποξήρανσης υψηλής τάσεως Crop.Zone από την καινοτόµα γερµανική εταιρεία συνδυάζει ηλεκτρικό ρεύµα και αγώγιµο διάλυµα για να αυξήσει την απόδοση της ηλεκτρική αποξήρανσης. Είδαµε στην πράξη τη χρησιµότητά του.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Νοεμβρίου 2024
Η ιδέα της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για να σκοτωθούν τα πράσινα φυτά δεν είναι κάτι καινούργιο. Να ξεκινήσουµε από τα βασικά… λειτουργεί µία χαρά. Η υψηλή τάση συνεχούς ρεύµατος προκαλεί έκρηξη των κυττάρων του φυτού και έτσι καταστρέφει το αγγειακό τους σύστηµα. Αποτέλεσµα: η παροχή νερού του φυτού διακόπτεται και το φυτό στεγνώνει. Ωστόσο, η απαιτούµενη τάση και ενέργεια είναι υψηλότερη από την πραγµατικά απαραίτητη λόγω του προστατευτικού κηρώδους στρώµατος του φυτού. Ο σχεδιασµός Crop.Zone µειώνει αυτό το φυσικό εµπόδιο µε απλό αλλά έξυπνο τρόπο – ένα αγώγιµο αλατούχο διάλυµα ψεκάζεται αµέσως πριν την εφαρµογή του ρεύµατος, αυξάνοντας την ηλεκτρική αγωγιµότητα των φυτών.
Καταπολεµούν την αντίσταση
Σε συνεργασία µε τη Nufarm, η Crop.Zone έχει αναπτύξει διαλύµατα ψεκασµού που µειώνουν την ηλεκτρική αντίσταση του επιφανειακού ιστού του φυτού. Εκτός από τα µεταλλικά άλατα, περιέχουν πιο υγρά πρόσθετα για τη µείωση της επιφανειακής τάσης του νερού έτσι ώστε να επικαλύπτει οµοιόµορφα την επιφάνεια. Τα δύο προϊόντα ονοµάζονται Volt.Fuel και Volt.Fuel Bio, µε το τελευταίο να είναι εγκεκριµένο για βιολογική καλλιέργεια. Και τα δύο είναι απαλλαγµένα από νιτρικά και φωσφορικά άλατα και χαµηλά σε χλώριο.
Εφαρµογή και ψεκαστικό
Το σύστηµα Crop.Zone αποτελείται από µια µονάδα ισχύος και συσκευές εφαρµογής υψηλής τάσης συν έναν ψεκαστήρα. Ο εξοπλισµός της έκδοσης 12 µέτρων τοποθετείται στους µπροστινούς και πίσω συνδέσµους ενός συµβατικού τρακτέρ. Η καρδιά της µονάδας ισχύος είναι µια γεννήτρια που δυναµοδοτείται από pto και η οποία παράγει εναλλασσόµενο ρεύµα 400V. Στη µηχανή 12 µέτρων, συνολικά δεκαέξι µετατροπείς υψηλής τάσης µετατρέπουν το εναλλασσόµενο ρεύµα σε συνεχές ρεύµα έως 5.500 V. Τα καλώδια υψηλής τάσης µεταφέρουν το ρεύµα στα τερµατικά των µονάδων εφαρµογής.
Τα εξελιγµένα ηλεκτρονικά συστήµατα ελέγχουν αυτόµατα τη µέγιστη ισχύ των µονάδων εφαρµογής εντός εύρους 7 έως 10 kW, ανάλογα µε τις ρυθµίσεις που επιλέγει ο χειριστής. Για να γίνει αυτό, το σύστηµα µετρά την τάση και το ρεύµα δύο φορές το δευτερόλεπτο και τα προσαρµόζει στο στάδιο ανάπτυξης του φυτού.
Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κυκλώµατα υψηλής τάσης στις µονάδες εφαρµογών για την αποξήρανση (κάψιµο) των στελεχών της πατάτας: το ένα κάνει δουλειά προς την κατεύθυνση της διαδροµής και το άλλο λειτουργεί εγκάρσια. Μόλις ο οδηγός επιλέξει το προφίλ εργασίας στο τερµατικό ελέγχου, καθορίζει ποια κυκλώµατα υψηλής τάσης πρέπει να ενεργοποιηθούν και την τάση, ανάλογα µε το στάδιο ανάπτυξης των φυτών.
Για την εφαρµογή τάσης προς την κατεύθυνση της διαδροµής τρεις παράλληλοι µεταλλικοί σωλήνες είναι προσαρτηµένοι στη µπούµα σε ορθή γωνία. Το σύστηµα δηµιουργεί το ηλεκτρικό πεδίο εγκάρσια µε τη βοήθεια των δοντιών σβάρνας. Αυτό επιτρέπει στο ρεύµα να ρέει τόσο εγκάρσια όσο και κατά µήκος µέσα από τα φυτά και τα δόντια της σβάρνας προσαρµόζονται στις κορυφογραµµές ή τη σποροκλίνη της πατάτας αυξάνοντας την πιθανότητα τα στελέχη της πατάτας να έρθουν σε επαφή µε έναν εφαρµοστή. Τα φυτά που δεν έρχονται σε επαφή παραµένουν πράσινα.
Προστασία κατά της ηλεκτροπληξίας
Το Crop.Zone διαθέτει πολλές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι οι συσκευές εφαρµογής σκοτώνουν µόνο φυτά και δεν βλάπτουν ανθρώπους ή ζώα. ∆ύο δίσκοι τρέχουν στο έδαφος πίσω από τους τροχούς του τρακτέρ, οι οποίοι γειώνουν το ρεύµα σε περίπτωση βλάβης, ενώ τα ηλεκτρονικά σβήνουν αµέσως τον εναλλάκτη. Επιπλέον, το ρεύµα απενεργοποιείται αυτόµατα αµέσως µόλις σηκωθούν οι δίσκοι, όπως κατά την ενεργοποίηση των κεφαλών. Στην πραγµατικότητα, τα στοιχεία ενεργοποιούνται µόνο όταν οι δίσκοι γείωσης είναι χαµηλωµένοι στην εργασία και επιτυγχάνεται η ταχύτητα προς τα εµπρός 2,5 χλµ/ώρα για να αποτραπεί η ανάφλεξη των φυτών λόγω παρατεταµένης έκθεσης. Τα πρόσθετα µέτρα ασφαλείας περιλαµβάνουν σύστηµα διακοπής έκτακτης ανάγκης.
Και µε ψεκασµό
Το τµήµα ψεκασµού του συστήµατος 12µ. Crop.Zone είναι ένα ιταλικής κατασκευής Caffini Target 3P µε ρεζερβουάρ 600 λίτρων. Τροποποιείται για τη νέα του εφαρµογή µε υδραυλική αντλία ψεκασµού και σύστηµα χηµικής έγχυσης έτσι ώστε να µεταφέρεται µόνο νερό στην κύρια δεξαµενή και το διάλυµα Volt.Fuel να µετράται από ένα επιπλέον ρεζερβουάρ 50 λίτρων. Για την αποξήρανση του στελέχους πατάτας εφαρµόζεται µε ρυθµό 10 λίτρων/εκτάριο σε 150 λίτρα/εκτάριο νερού.
Η στάθµη της δεξαµενής παρακολουθείται από τσιπ αισθητήρων RFID και όταν αδειάσει η γεννήτρια απενεργοποιείται αυτόµατα.
Κατά την εφαρµογή 150 λίτρων/στρέµµα, το ρεζερβουάρ των 600 λίτρων του ψεκαστήρα είναι αρκετό µόνο για φορτίο 4 εκταρίων, καθιστώντας ένα βυτίο στο κεφαλάρι χρήσιµο αν όχι απαραίτητο.
Μία ή δύο εφαρµογές
Σύµφωνα µε τον κατασκευαστή, µια και µόνο επεξεργασία είναι συχνά αρκετή για την αποξήρανση του στελέχους πατάτας, αλλά ένα δεύτερο πέρασµα είναι συνήθως απαραίτητο εάν η ίδια καλλιέργεια συνήθως απαιτεί πολλαπλούς ψεκασµούς κατά τη διεξαγωγή χηµικής αποξήρανσης.
Η δοκιµή µας, η οποία πραγµατοποιήθηκε το περασµένο φθινόπωρο σε ένα αγρόκτηµα στην περιοχή της Ρηνανίας της Γερµανίας, πραγµατοποιήθηκε σε χωράφι µε πατάτα που είχε ψεκαστεί µε το ζιζανιοκτόνο επαφής Quickdown (Pyraflufen-ethyl), οπότε η καλλιέργεια ήταν ήδη µερικώς νεκρή.
∆οκιµάσαµε το σύστηµα Crop.Zone µήκους 12 µέτρων µε ένα Fendt 724 Vario 240 ίππων που είχε αρκετή ισχύ για να λειτουργήσει τη γεννήτρια, την αντλία ψεκασµού και να µεταφέρει το κιτ σε όλο το χωράφι. «Το τρακτέρ δεν πρέπει να έχει λιγότερους από 240 ίππους για να λειτουργήσει το µηχάνηµα των 12 µέτρων», λέει ο αγρότης Heiner Müller, ο οποίος δοκιµάζει τον συνδυασµό Crop.Zone στη φάρµα του εδώ και δύο σεζόν.
Το Fendt τράβηξε το µηχάνηµα µε ταχύτητα περίπου 4 χλµ./ώρα, µε τον ψεκαστήρα που ήταν τοποθετηµένος στο µπροστινό µέρος να βρέχει πρώτα τα στελέχη µε Volt.Fuel. Το αρχικό ορατό αποτέλεσµα ήταν λίγος καπνός και στη συνέχεια τα φυτά µαράθηκαν. Έπρεπε όµως να περιµένουµε λίγες µέρες πριν µπορέσουµε να δούµε ότι το φύλλωµα είχε µαραζώσει. «Εάν οι πατάτες µαραζώνουν φυσικά, τότε αρκεί µια ηλεκτρική επεξεργασία για να σκοτώσει τελείως το στέλεχος. Αλλά αν το στέλεχος είναι ακόµα πολύ πράσινο, το Crop.Zone πρέπει να χρησιµοποιηθεί δύο φορές», λέει. Το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα της ηλεκτρικής αποξήρανσης σύµφωνα µε τον ίδιο είναι µία πιο βέβαιη ηµεροµηνία συγκοµιδής σε σύγκριση µε τη χρήση χηµικής αποξήρανσης «Η ηλεκτρική µέθοδος είναι λιγότερο ευαίσθητη στις καιρικές συνθήκες, ειδικά όταν χρησιµοποιείται αργότερα το φθινόπωρο και οι πατάτες είναι έτοιµες για συγκοµιδή περίπου δώδεκα ηµέρες αργότερα», αναφέρει ο Heiner.
Σύνοψη
Η εφαρµογή ενός αγώγιµου υγρού µειώνει επιτυχώς την ηλεκτρική αντίσταση επιτρέποντας πιο αποτελεσµατική αποξήρανση κατά τη διέλευση ρεύµατος µέσα από το φύλλωµα. Το µηχάνηµα συνδυάζει µια γεννήτρια, ηλεκτρικούς µετατροπείς και εφαρµοστές ρεύµατος µε έναν ψεκαστήρα. Η τιµή αγοράς είναι υψηλή. Ωστόσο, υπό ευνοϊκές συνθήκες, αρκεί µία µόνο ηλεκτρική ξήρανση για να σκοτώσει το ζιζάνιο της πατάτας εντός επτά έως δώδεκα ηµερών. Αυτό διευκολύνει τον προγραµµατισµό της ηµεροµηνίας συγκοµιδής και είναι δυνατές υψηλότερες αποδόσεις. Επιπλέον, η διαδικασία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από τη χηµική αποξήρανση µε έως και τρεις εφαρµογές ζιζανιοκτόνων.