Με ρυθμό ανάπτυξης 17% ως το 2030 διεισδύει η αγορά ρομπότ στον αγροτικό τομέα

Κοινοποίηση:

του Βασίλειου Σοφού

Σύμφωνα με την ανάλυση της GlobalData, τα ρομπότ, με την υποστήριξη της κάθετης γεωργίας, μπορoύν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ο παγκόσμιος γεωργικός τομέας αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ένα χέρι βοηθείας, σύμφωνα με τη μελέτη της GlobalData, προέρχεται από τα ρομπότ και την κάθετη γεωργία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κλάδος της ρομποτικής πρόκειται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 17% από 63 δισ. δολάρια το 2022 σε 218 δισ. δολάρια το 2030, προβλέπει η GlobalData.

Η τελευταία τους έκθεση «Thematic Intelligence, Robotics in Agriculture», αποκαλύπτει πώς η ρομποτική συμβάλλει στην αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας και στην υποστήριξη των εργαζομένων σε μια νέα γεωργική επανάσταση. Η γεωργία ακριβείας περιλαμβάνει τη χρήση αγροχημικών με προδιαγεγραμμένο τρόπο για την ελαχιστοποίηση της σπατάλης και της ρύπανσης. Είναι σίγουρα ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των ταυτόχρονων ζητημάτων της αυξημένης ζήτησης για τρόφιμα και της αύξησης των τιμών της εργασίας και των γεωργικών εισροών.

Η Holly Anness-Bradshaw, αναλυτής στην GlobalData, σχολιάζει: «Τα ρομπότ μπορούν να εκτελούν τις επίπονες και μονότονες εργασίες που οδηγούν σε τραυματισμούς και κόπωση. Η γεωργική βιομηχανία επενδύει και καινοτομεί σε πολλά τμήματα της ρομποτικής, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των ρομπότ πεδίου και της ρομποτικής νοημοσύνης. Ρομπότ μπορεί κανείς να βρει σε αμπελώνες, με τα ρομπότ της Burro να βοηθούν τους εργάτες να μεταφέρουν έως και 500 κιλά σοδειάς γύρω από τα χωράφια και πίσω στα σημεία διαλογής». Το μέλλον της γεωργίας θα υποστηρίζεται από ρομπότ που θα ενισχύουν το εργατικό δυναμικό του κλάδου. Αυτά θα βοηθούν τους εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας, δε θα τους αντικαθιστούν.

Η Anness-Bradshaw συνεχίζει: «Η Cargill, καθώς και νεοσύστατες γεωργικές επιχειρήσεις, προσλαμβάνουν και καινοτομούν στη ρομποτική. Ο γεωργικός τομέας συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τις δυνατότητες και την ανάγκη της ρομποτικής για την υποστήριξη της εργασίας και την αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας.

Οι παραδοσιακές εταιρείες συνάπτουν συνεργασίες με νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως αυτή μεταξύ της John Deere και της Blue River Technologies, η οποία οδήγησε στην κυκλοφορία του See & Spray. Το See & Spray είναι ένα ρομπότ που χρησιμοποιεί αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη, για να στοχεύει τα ζιζάνια και να ψεκάζει με ακρίβεια τα φυτοφάρμακα. Τα ρομπότ θα υποστηρίζουν τους εργάτες αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες και επίπονες εργασίες, όπως η κατεργασία του εδάφους, αλλά θα μαθαίνουν επίσης την υγεία των καλλιεργειών και τα πρότυπα καλλιέργειας». Τα ρομπότ μαθαίνουν τα πρότυπα καλλιέργειας συγκεκριμένων προϊόντων. Με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των στρατηγικών διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Μαρτίου 2024

 

Η Anness-Bradshaw καταλήγει: «Εταιρείες όπως η Dogtooth στοχεύουν στην πλήρη αυτοματοποίηση του κύκλου ζωής της φράουλας για να ανακουφίσουν την πίεση της έλλειψης εργατικού δυναμικού που οδηγεί σε υπερβολική σπατάλη τροφίμων, ώστε οι καλλιέργειες να μην μένουν ασυγκόμιστες. Το Dogtooth είναι ένας ρομποτικός βραχίονας συλλογής φράουλας, ο οποίος φέρει αισθητήρες, κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη. Το ρομπότ μπορεί να πλοηγηθεί σε σειρές φράουλας, να προσδιορίσει αν είναι ώριμες, να μαζέψει με με προσοχή τα μούρα και στη συνέχεια να τα συσκευάσει σε κουτιά».

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Βράβευση της ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. για τις πωλήσεις των τρακτέρ SAME και την παρουσία ενός αιώνα στην ελληνική αγορά

Η SDF αναγνώρισε τα 100 χρόνια παρουσίας της ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. στην ελληνική αγορά, ενώ βράβευσε την εισαγωγική εταιρεία για καλύτερες πωλήσεις των τρακτέρ SAME για το 2023.

Προτεινόμενα