Drone και τρακτέρ με GPS στις ψηφιακές λύσεις των παραγωγών παγκοσμίως

Κοινοποίηση:

Μεικτά αλλά με αισιόδοξα στοιχεία χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα από την έρευνα σχετικά με τη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί μικρών και μεγάλων εκμεταλλεύσεων, με τις απαντήσεις από τους 503 αγρότες – Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Βόρεια Αμερική- να αναλύονται από την Continental μαζί με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Innofact.

Μια έρευνα σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε πέντε χώρες τεσσάρων ηπείρων αποκαλύπτει ότι, ενώ πάνω από το 40% χρησιμοποιεί ήδη εφαρμογές ή γεωργικά μηχανήματα ελεγχόμενα με GPS, ένας στους πέντε δεν χρησιμοποιεί καμία μορφή ψηφιακής τεχνολογίας, ωστόσο τα drone έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο μέρος, αφού μία στις τέσσερις φάρμες τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο της μελέτης «Η γεωργία σε μετάβαση», που διεξήγαγε η Continental με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Innofact, στην έρευνα συμμετείχαν 503 αγρότες στη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Βόρεια Αμερική. Το 79% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί ήδη ψηφιακές λύσεις και περισσότερα από τα δύο τρίτα εκτιμούν ότι η ψηφιοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή τους εργασία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Μαρτίου 2024

 

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών και των μεγεθών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βόρεια Αμερική, περίπου το 13% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί καμία μορφή ψηφιακής τεχνολογίας. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 5,0% (μία στις 10) στη Βραζιλία και αυξάνεται σε περίπου 60% στην Ιαπωνία. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι γενικά, όσο μικρότερη είναι η εκμετάλλευση, τόσο λιγότερο ψηφιοποιημένη είναι.  Περίπου το ένα πέμπτο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με >50 εκτάρια δεν χρησιμοποιούν καμία ψηφιακή τεχνολογία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 12% στις εκμεταλλεύσεις 100-200 εκταρίων (10% πάνω από 200 εκτάρια).

Η ανατροφοδότηση δείχνει επίσης ότι ενώ το 45% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί ήδη εφαρμογές και το 41% τρακτέρ και μηχανήματα που ελέγχονται μέσω GPS, κάποιες άλλες τεχνολογίες είναι λιγότερο διαδεδομένες. Για παράδειγμα, μόνο ένα στα τρία αγροκτήματα αξιοποιεί δορυφορικές εικόνες, ενώ το 13% διαθέτει ρομπότ αγροκτήματος και το 10% κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ωστόσο, η χρήση των drone αυξάνεται και μία στις τέσσερις γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιεί ένα τέτοιο, για την ανάλυση της γης αλλά και για ψεκασμό. Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι μία στις τέσσερις γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ιδέα για το ποιες τεχνολογίες θα χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Αισιόδοξο στοιχείο, ωστόσο, είναι το ότι το 1/5 των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που δεν χρησιμοποιούν σήμερα ρομπότ αναμένουν να το κάνουν μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, ενώ παρόμοια τάση παρατηρείται και με την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ χρησιμοποιείται σήμερα κατά μέσο όρο από το 10% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια.

Ο Mario Branco, επικεφαλής του τμήματος προϊόντων off-highway της Continental, λέει ότι πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα αυξήσουν σημαντικά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής τα επόμενα χρόνια, για να κάνουν τις εργασίες τους πιο αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. «Αυτό θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η γεωργία», προσθέτει, «από την ανάλυση του εδάφους με ακρίβεια μέχρι την αυτοματοποιημένη συγκομιδή και την έξυπνη πρόβλεψη της απόδοσης».

Τέλος, στην ερώτηση ποιες νέες λειτουργίες θα βοηθούσαν, το 43% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επιθυμεί πιο φιλικές προς τον χρήστη τεχνολογίες, κάτι πολύ λογικό. Το 37% ενδιαφέρεται μάλιστα για μαθήματα κατάρτισης σχετικά με τη χρήση της νέας τεχνολογίας και το 31% θα ήθελε να δει τα δεδομένα να παρουσιάζονται με κατανοητό τρόπο.

profi

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Μείωση στην ευρωπαϊκή αγορά εξοπλισμού για αροτραίες και φυτοπροστασία το 2023

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες που συνέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωργικών Μηχανημάτων – CEMA, ο όγκος της αγοράς για εξοπλισμό αροτραίας γεωργίας και φυτοπροστασίας ανέρχεται σε 4,70 δις. ευρώ το 2023.

Προτεινόμενα

Απέσπασε iF Design Award η πανίσχυρη ναυαρχίδα Quadtrac 715 της Case IH

Η αισθητική και η λειτουργικότητα φαίνεται πως, όταν συνδυάζονται αναγνωρίζονται, αφού εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών, που εστιάζουν τόσο στα καινοτόμα χαρακτηριστικά όσο και στην εμφάνιση πλέον. Ζωντανό παράδειγμα το θηριώδες Case IH Quadtrac 715, που τιμάται με το διεθνές «iF Design Award».