Αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για ασφάλεια ψεκασμών με drones ζητά ο Χαρακόπουλος

Κοινοποίηση:

Αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την ασφαλή χρήση drones σε ψεκασμούς καλλιεργειών ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ποιότητα το Profi Μαρτίου 2025

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε από το βήμα της βουλής ο κ. Χαρακόπουλος, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των drones στη φυτοπροστασία, λόγω της πληθώρας πλεονεκτημάτων τους, όπως η εναέρια πρόσβαση σε τοποθεσίες δύσκολα προσβάσιμες με τροχοφόρα οχήματα. Ωστόσο, βάσει του νόμου 4036/2012 οι αεροψεκασμοί στην Ελλάδα δεν επιτρέπονται παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν ειδικής άδειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες με επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ για τα μη επανδρωμένα δεν υφίσταται συγκεκριμένο εθνικό, ούτε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διασαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την χρήση drones σε ψεκασμούς καλλιεργειών με διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος;» Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα, για το ζήτημα της χρήσης των drones ως ψεκαστικών μέσων στις καλλιέργειες, το οποίο «χωλαίνει», καθώς δεν καλύπτεται από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Όπως σημειώνει ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, «στην έκθεση Agrothessaly που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Λάρισα το ενδιαφέρον των αγροτών για εξοπλισμό που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ευφυή συστήματα ήταν αυξημένο. Μια από τις τεχνολογίες που κίνησαν το ενδιαφέρον των παραγωγών για την χρήση τους στην γεωργία είναι τα drones και κυρίως η επέκταση της χρήσης τους για ψεκασμούς είτε σε μεγάλες καλλιέργειες είτε σε δενδροκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με υπεύθυνους επιχειρήσεων που διαθέτουν drones στην εσωτερική αγορά, η έως σήμερα βασική τους χρήση είναι ηχαρτογράφηση εδαφών και η τηλεπισκόπιση σε συνδυασμό με άλλα ευφυή συστήματα, με σκοπό την διευκόλυνση στη λήψη ορθότερων αποφάσεων στη διαχείριση των καλλιεργειών.

Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των drones και στην φυτοπροστασία. Τα ειδικά τους πλεονεκτήματα, όπως η εναέρια πρόσβαση σε δύσκολο για τροχοφόρα οχήματα ανάγλυφο, η ευκολία και η ταχύτητα των επεμβάσεων, καθώς και η ακρίβεια που παρέχουν λόγω των ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούν, τα καθιστούν ελκυστικά ως μέσα για την πραγματοποίηση αεροψεκασμών στις καλλιέργειες. Κατά τους υπέρμαχους της περαιτέρω αξιοποίησής τους, μάλιστα, η χρήση τους για ψεκασμούς μπορεί να επιφέρει οικονομικά, άλλα και περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη βασικών στόχων της ευρωπαϊκής ατζέντας για μια πιο “πράσινη” γεωργία.

Το ζήτημα, όμως, που γίνεται ολοένα και επιτακτικότερο με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την χρήση τους ως ψεκαστικά μέσα στην αγροτική παραγωγή, είναι το σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει με λεπτομέρειες τις προϋποθέσεις χρήσης τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4036/2012 οι αεροψεκασμοί στην χώρα μας δεν επιτρέπονται, πάρα μόνο για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ψεκασμοί για κουνούπια) και μετά από ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με επανδρωμένα αεροσκάφη. Για τα μη επανδρωμένα drones δεν υφίσταται συγκεκριμένο εθνικό, άλλα ούτε και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα “θολό τοπίο”, το οποίο δεν διασφαλίζει την ορθή χρήση τους και συνάμα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον».

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα

Στρατηγική συμφωνία Πειραιώς με την «Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ» στον τομέα γεωργικών οχημάτων

Η Πειραιώς, με σταθερό προσανατολισμό στην προσφορά ολοκληρωμένων τραπεζικών λύσεων στους αγρότες-πελάτες της και στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και της επενδυτικής δραστηριότητας στον αγροτικό τομέα, ανακοινώνει μία ακόμη στρατηγική συνεργασία στον κλάδο των γεωργικών οχημάτων και εξοπλισμού με την εταιρεία «ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (διακριτικός τίτλος: «ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΜΕ»).

Φαντάζει απτόητο το τετρακύλινδρο τρακτέρ Deutz-Fahr 6170.4 PS

Κατά την φωτογράφηση µε το 6170.4, ο τίτλος «∆ιαχρονικό» µας ήρθε στο νου. Εξάλλου, η καµπίνα Agrotron γιορτάζει φέτος την 30η της επέτειο, όσον αφορά το βασικό της πλαίσιο. Ωστόσο πολλά έχουν αλλάξει στο εσωτερικό της καµπίνας του 6170.4 σε σχέση µε το Agrotron 4.95.Η δοκιµή της σειράς τεσσάρων µοντέλων 6.4, µε ισχύ που κυµαίνεται από 96.2 kW/129 hp έως 127,5 kW/171 hp πραγµατοποιήθηκε στο Lauingen της Γερµανίας.Τα 6130.4, 6140.4 και 6150.4 διατίθενται και µε κιβώτια ταχυτήτων RVshift (semi-powershift) ή TTV (αδιαβάθµητη µετάδοση), ενώ το 6170.4 έχει την επιπλέον επιλογή ενός powershift όπως αυτό που δοκιµάζαµε εµείς.

Αποδίδουν σε όλες τις συνθήκες τα τρακτέρ Hurlimann XA Spirit Stage V

Τα τρακτέρ της οικογένειας Hurlimann XA Spirit είναι πανέτοιµα για να ανταπεξέλθουν και στις πιο σκληρές συνθήκες εργασίας που θα κληθούν να αντιµετωπίσουν. Σχεδιασµένη ειδικά για τον τοµέα της γεωργίας, η οικογένεια κινητήρων FARMotion 35 προσφέρει εξαιρετική απόδοση σε αυτές τις εφαρµογές. Η συµπαγής κατασκευή των 3 κυλίνδρων προσδίδει την εξαιρετική ευελιξία στη γκάµα XA Spirit.

Προτεινόμενα

Ισχύ, ευελιξία και αξιοπιστία φέρνουν στην ελληνική γεωργία τα νέα τρακτέρ John Deere 6M

Τη νέα σειρά τρακτέρ 6M παρουσιάζει η επίσημη αντιπρόσωπος της John Deere στην Ελλάδα, Agrotech. Οι καινοτόμοι ελκυστήρες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να προσφέρουν κορυφαία αξιοπιστία, ευελιξία και απόδοση στον σύγχρονο επαγγελματία της ελληνικής γεωργίας.

Μπάλες κορυφαίας ποιότητας δημιουργούν οι χορτοδετικές Fendt Rotana

Γρήγορη και ποιοτική εργασία παρέχουν τα μοντέλα της σειράς χορτοδετικών μεταβλητού θαλάμου Rotana της Fendt. H σειρά που αποτελείται από τέσσερα μοντέλα (Rotana 160V, 160 V Xtra, 180 V και 180 V Xtra) ξεχωρίζει για τις πολλαπλές επιλογές εξοπλισμού και τον εξαιρετικό τους έλεγχο, επιτρέποντας στον χειριστή να συγκεντρωθεί στις εργασίες του.