Το σύστημα επιλεκτικής ζιζανιοκτονίας WeedSeeker2 εν δράση στα ελληνικά πεδία

Κοινοποίηση:

Κείμενο: Λεωνίδας Λιάμης

Ως ένα σύστηµα κοµµένο και ραµµένο για γραµµικές καλλιέργειες όπως το βαµβάκι, παρουσιάστηκε το νέο σύστηµα επιλεκτικής φυτοπροστασίας WeedSeeker2 της Trimble σε µία ξεχωριστή ηµέρα αγρού που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Profi Οκτωβρίου 2024

 

Εξοικονόµηση ψεκαστικού υγρού, σε ποσοστό που φτάνει έως και 90%, µε, ταυτόχρονη, διατήρηση της αποτελεσµατικότητας των επεµβάσεων στη ζιζανιοκτονία σε επίπεδα που αγγίζουν το 100%, «υπόσχεται» στους παραγωγούς γραµµικών καλλιεργειών η δεύτερη γενιά του συστήµατος επιλεκτικού ψεκασµού «WeedSeeker2».

Η νέα, για τα ελληνικά δεδοµένα, τεχνολογία, που φέρει τη «σφραγίδα» καινοτοµίας της Trimble, είναι πλέον διαθέσιµη στους Έλληνες αγρότες µέσα από το δίκτυο της «Tractor GPS», επίσηµου αντιπροσώπου για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της αµερικανικής εταιρείας στη χώρα µας. Το επίσηµο λανσάρισµα του ψεκαστικού µε τεχνολογία WeedSeeker2, για την ελληνική αγορά, έγινε στις 19 Σεπτεµβρίου, στην εκδήλωση µε θέµα «Εφαρµογές και Τεχνολογίες Ψεκασµού: Ορθή εφαρµογή Φυτοπροσταυτευτικών προϊόντων», που πραγµατοποίησε το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-∆ήµητρα, στις εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη.

Κοµµένο και ραµµένο για γραµµικές καλλιέργειες

«Είναι ένα ψεκαστικό µηχάνηµα που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την επιλεκτική ζιζανιοκτονία στις γραµµικές καλλιέργειες, όπως το βαµβάκι ή ακόµη και το καλαµπόκι σε στάδιο πρώιµης ανάπτυξης, ενώ ο βαθµός αποτελεσµατικότητάς του µπορούµε να πούµε ότι πλησιάζει στο 100%.  Πρόκειται για µια λύση οικονοµικά προσιτή, για την οποία, ήδη, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από παραγωγούς να την αποκτήσουν» ανέφερε ο διευθύνων σύµβουλος της «Tractor GPS», Άρης Ζαµίδης.

Το ψεκαστικό εργαλείο όπως περιέγραψε ο επικεφαλής της Tractor GPS έχει εξοπλιστεί µε µια σειρά αισθητήρες στα σηµεία πάνω και µπροστά από τις βάσεις των ακροφυσίων ψεκασµού, οι οποίοι «διαβάζουν» το έδαφος και αναγνωρίζουν τα ζιζάνια σε πραγµατικό χρόνο, δίδοντας εντολή στην ηλεκτροβαλβίδα του συστήµατος να ανοίξει άµεσα και να τα ψεκάσει στοχευµένα.

Μείωση του κόστους

«Ερχόµαστε σήµερα να δώσουµε µια λύση στον παραγωγό να µειώσει την ενέργεια που δαπανά στο κοµµάτι της ζιζανιοκτονίας, αλλά και το κόστος που επενδύει για να καλλιεργήσει τα χωράφια του όσο γίνεται καλύτερα», ανέφερε λίγον νωρίτερα ο γεωπόνος Στράτος Γιουβανίδης, υπεύθυνος ερευνητικού τµήµατος στην «Tractor GPS». Ο ίδιος τόνισε ότι «µε την τεχνολογία WeedSeeker2 αυξάνει η γνώση του παραγωγού για το χωράφι, διότι δηµιουργεί και ψηφιακούς χάρτες ζιζανιοκτονίας. Παρέχει, παράλληλα, στους αγρότες οικονοµικό πλεονέκτηµα, καθώς δαπανούν χρήµατα µόνο για τα ζιζανιοκτόνα που χρειάζονται, µειώνει δραστικά την έκθεση σε χηµικές ουσίες, εξοικονοµεί χρόνο, δεδοµένου ότι ψεκάζουµε δέκα φορές λιγότερο ψεκαστικό υγρό, είναι συµβατό µε το πρωτόκολλο Isobus κι οι εφαρµογές µπορούν να γίνονται και νύχτα».

Στην επιδεικτική επέµβαση συµµετείχε µε τον γεωργικό του ελκυστήρα ο Μιλτιάδης Χαρένης, Αγρότης της Χρονιάς 2023, στο θεσµό της Green Box και της εφηµερίδας Agrenda, ο οποίος έσπευσε να επισηµάνει ότι «βρισκόµαστε µπροστά σε ένα ακόµη επίτευγµα της τεχνολογίας, η οποία είναι µονόδροµος για τα επόµενα χρόνια. Είδαµε ένα σύστηµα που κάνει επιλεκτικό ψεκασµό κι αναλόγως την καθαρότητα του αγρού µπορούµε να φτάσουµε έως και 90% οικονοµία στο φυτοπροστατευτικό που αυτό από µόνο του καταλαβαίνετε τί σηµαίνει για τους αγρότες στο να κατεβάσουµε τα κοστολόγια της παραγωγής. Παράλληλα µε την οικονοµία στα χηµικά, προστατεύουµε και το περιβάλλον».

Τα µηχανήµατα της Trimble διαθέτει στην ελληνική αγορά η εταιρεία TractorGPS (τηλ. 23820/28232)

 

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Στους πρωταγωνιστές της κατηγορίας 100-120 ίππων στην Ευρώπη τα Kioti HX

Με τα τρία μοντέλα της, HX9010, HX1001 και HX1201, η Kioti έλκει ολοένα και περισσότερους πελάτες της ευρωπαϊκής αγοράς, καθόλου τυχαία από όσο φαίνεται, αφού η συγκεκριμένη σειρά διατίθεται με αρκετά πλούσιο εξοπλισμό, ανταγωνιστικό των Ευρωπαίων κατασκευαστών.

Alpego Agile: Οικολογική ζιζανιοκτονία μεταξύ των σειρών με δοκιμασμένες λύσεις

Το Agile είναι το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μηχάνημα πολλαπλών χρήσεων για ζιζανιοκτονία μεταξύ των σειρών, για πλήρως αυτόματες εργασίες από την Alpego και μια απόλυτη καινοτομία στη σειρά Focus Line της εταιρείας που απευθύνεται στον αμπελουργικό τομέα.

Το σύστημα επιλεκτικής ζιζανιοκτονίας WeedSeeker2 εν δράση στα ελληνικά πεδία

Ως ένα σύστηµα κοµµένο και ραµµένο για γραµµικές καλλιέργειες όπως το βαµβάκι, παρουσιάστηκε το νέο σύστηµα επιλεκτικής φυτοπροστασίας WeedSeeker2 της Trimble σε µία ξεχωριστή ηµέρα αγρού που πραγµατοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.