Όλες οι αφίξεις στο πεδίο της γεωργίας ακριβείας 2 Νοεμβρίου στη Λάρισα

Κοινοποίηση:

Αναµένουµε µε µεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση που προγραµµατίζει για τις 2 Νοεµβρίου 2024 στη Λάρισα, ο Σύνδεσµος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων (ΣΕΑΜ) µαζί µε τη Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Οι µέχρι στιγµής πληροφορίες θέλουν η συγκεκριµένη εκδήλωση να γίνεται σε ανοικτό χώρο, όπου οι συµµετέχουσες, εταιρείες µέλη του ΣΕΑΜ, θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τεχνολογικές αφίξεις στο πεδίο της γεωργίας ακριβείας.

Πιο συγκεκριµένα, 6 καταξιωµένοι εκπρόσωποι του κλάδου των αγροτικών µηχανηµάτων θα παρουσιάσουν σε πραγµατικές συνθήκες αγρού, από τρία ζεύγη ελκυστήρα και παρελκόµενου (σπαρτική, λιπασµατοδιανοµέα, ψεκαστικό) και τους τρόπους µε τους οποίους η λειτουργία αυτών των µηχανηµάτων αξιοποιεί τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στην κατεύθυνση της γεωργίας ακριβείας.

Στον ευρύτερο χώρο της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα στους υπαίθριους χώρους και τις  εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, θα υπάρχει η δυνατότητα για έκθεση συγκεκριµένων µηχανηµάτων, πέραν αυτών που λάβουν µέρος στις παρουσιάσεις εντός του αγρού. Το profi θα βρίσκεται εκεί για να καλύψει σε όλη την έκταση και µε πολλούς τρόπους όλες τις εκφάνσεις της εκδήλωσης.

Ένα από τα σοβαρά προβλήµατα που καλείται να επιλύσει ο κλάδος των µηχανηµάτων είναι αυτό που σχετίζεται µε την εκπαίδευση, κατάρτιση και πιστοποίηση στελεχών στη χρήση και τεχνική υποστήριξη γεωργικών µηχανηµάτων. Στην τελευταία συνάντηση του προεδρείου του ΣΕΑΜ µε µέλη της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα παροχής επαγγελµατικών κινήτρων σε όσους επιλέξουν σπουδές συντήρησης και επισκευής γεωργικών µηχανηµάτων και στην καθιέρωση ενός τακτικού τεχνικού ελέγχου των γεωργικών µηχανηµάτων, στα πρότυπα της λειτουργίας των ΚΤΕΟ. Από την πλευρά του το Υπουργείο αναφέρθηκε στο πρόγραµµα AKIS (Agriculture Knowledge  and Innovation Systems), ένα πρόγραµµα που έχει δηµιουργηθεί µε σκοπό την τόνωση της δηµιουργικότητας και της µάθησης και σκοπό έχει όχι να προσφέρει χρήµατα σε όσους το παρακολουθήσουν, αλλά να αποτελεί κίνητρο για µοριοδότηση υποψηφίων για ένταξη σε επιδοτούµενα επενδυτικά προγράµµατα (π.χ Σχέδια Βελτίωσης).

Αυτό που προβληµατίζει πάντως τα µέλη του κλάδου των µηχανηµάτων είναι οι πληροφορίες που θέλουν τον προϋπολογισµό των Σχεδίων Βελτίωσης, τουλάχιστον µε τη µορφή που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια, να περιορίζεται σηµαντικά, προς όφελος µιας προκήρυξης που θα αξιοποιήσει πόρους του συγκεκριµένου προγράµµατος και θα χρηµατοδοτεί επενδύσεις στον κλάδο των θερµοκηπίων. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ενίσχυση των επενδύσεων στο συγκεκριµένο κλάδο, στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής εξαγγελίας στη ∆ΕΘ, ωστόσο, η µεταφορά πόρων από ένα µέτρο που έχει κρίσιµη σηµασία για το σύνολο του πρωτογενούς τοµέα µάλλον θα πρέπει να απασχολήσει εκ νέου τα αρµόδια κυβερνητικά στελέχη.

Η οµάδα του Profi

Διαβάστε περισσότερα στο profi, που κυκλοφορεί
το Σάββατο 5 Οκτωβρίου μαζί με την εφημερίδα Agrenda

Κοινοποίηση:
Προτεινόμενα
Προτεινόμενα

Παρουσίαση νέων τεχνολογιών για βιώσιμη γεωργία από τον ΣΕΑΜ στις 2 Νοεμβρίου

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, με επιδείξεις και έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, με θέμα «Νέες τεχνολογίες για βιώσιμη γεωργία» που θα πραγματοποιηθεί